“Screamworks: Love In Theory And Practice” is alweer het zevende album van de uit Finland afkomstige gothic-rock-band HIM. De band omschrijft de muziek die zij maken het liefst als Love Metal. Zanger Ville Valo neemt je zoals gewoonlijk mee in een achtbaan van depressiviteit, liefdesverdriet en de dood.

Deze door Matt Squire (Panic at the disco!, Tacking Back Sunday, Boys Like Girls) geproduceerde achtbaan start met het nummer “In Venere Veritas”, waarmee het tempo voor het hele album meteen bepaald is. Onder begeleiding van drums, snel gitaarspel en elektronische geluiden raast Valo door alle teksten heen.  De nummers “Disarm Me (With your Loneliness)”  en “Acoustic Funeral (For love in limbo)” zorgen voor de benodigde rust in het album.

Het nummer “Heartkiller” is de eerste single van dit album. Het is wel duidelijk waarom de band gekozen heeft voor dit nummer. De melodie en de tekst blijven namelijk makkelijk hangen bij de luisteraar. Het laatste nummer, “The foreboding sense of impending happiness”, is totaal anders dan de rest van het album en doet me zelfs denken aan diverse nummers van het laatste album van Muse (“The Resistance”).

Ondanks de teksten en de bewering van Valo dat het geen vrolijk album is, klinkt het album een stuk luchtiger en elektronischer dan het vorige album “Venus Doom”. De fans van HIM zullen het album misschien zelfs wel te luchtig vinden, voor anderen is HIM met dit album juist een stuk toegankelijker geworden.

Tracklist:
1. In Venere Veritas
2. Scared To Death
3. Heartkiller
4. Dying Song
5. Disarm Me (With Your Loneliness)
6. Love, The Hardest Way
7. Katherine Wheel
8. In The Arms Of Rain
9. Ode To Solitude
10. Shatter Me With Hope
11. Acoustic Funeral (For Love In Limbo)
12. Like St. Valentine
13. The Foreboding Sense Of Impending Happiness