House By The Cemetary – The Mortuary Hauntings

The Mortuary Hauntings is het tweede album van House By The Cemetary. Zoals het artwork, de titel en bandnaam al doen vermoeden, geen licht verteerbare kost. Dit is Death Metal met hoofdletters, uitgevoerd door mensen die weten hoe ze dit moeten doen. Dit is namelijk een gezelschap bestaande uit Roggo Johansson (gitaar en bas), bekend van Bone Gnawer, Demiurg en Paganizer, zijn Paganizer bandmaatje Matthias Fiebig op drums en brulboei Mike Hrubovcak die je zou kunnen kennen van Divine Rapture, Rumpelstiltskin Grinder of Monstrosity.

De bandnaam is trouwens erg passend ontleend aan de cult horror film uit 1981 en de muziekjes zijn dan ook overladen met liefde voor dit genre. Zowel tekstueel (jawel, ze zijn verstaanbaar wanneer je je best doet) als in muzikale sfeer is deze liefde ook zeker te ontdekken bij beluistering. Vooral de langzame passages in Opening The Gates Of Hell zijn heel overtuigend en bijna luguber te noemen. De productie is eigenlijk best overzichtelijk, al had de zang van mij persoonlijk wel iets meer in de muziek gemogen. Voordeel is nu wel dat je aandacht echt naar tekst gaat, wanneer Mike aan het (grommende) woord is. Gewoon indrukwekkend zijn de riffs van snarenplukker Roggo en ook drummer Matthias maakt duidelijk dat dit wel topsport is.

Negen tracks op dit niet heel lange album, maar het gebodene is zeker gevarieerd (binnen het genre) en kwalitatief dik in orde te noemen. Deze band heeft meerdere werkwijzen in huis om hun punt duidelijk over te laten komen. Enkele luistertips; de uptempo en zeer overtuigende opener Cadavers Emerge en om het over een heel andere boeg te gooien qua arrangement, tempo, en algehele sfeer, het eerder genoemde Opening Of The Gates Of Hell.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires