I Killed The Prom QueenEen vriend attendeerde mij twee dagen vooraf op het feit dat As Enemies Arise de kleine zaal van poptempel 013 aan zou doen. Aangezien het al enige tijd geleden was dat ik deze Brabantse (melodische) hardcore band had mogen aanschouwen leek me dit een gelegenheid bij uitstek. De avond bleek er eentje te zijn vol van openbaringen.

Bij aankomst bleek dat we het voorprogramma in de vorm van Scarred By Beauty mis waren gelopen. Spijtig genoeg, zeker gezien het feit dat enkele luisterbeurten op YouTube mij erg positief stemde. Melodische gitaarpartijen aangevuld met afwijkende drumpatronen en een stem vergelijkbaar met Black Heart Rebellion. Een episch geluid. Lovely!

As Enemies Arise mag ondertussen geen onbekende meer zijn. De afgelopen drie jaar steevast ieder jaar een nieuwe release (twee EP’s en een full length) en op tour gebied zo’n beetje alles voor elkaar gebokst waar een ‘beginnende’ hardcore band op mag hopen. (Groezrock, Eastpack Antidote Tour en enkele memorabele voorprogramma’s). De heren  weten een gedegen en gevarieerde set neer te zetten. Afwisselend tussen het ouder en nieuwer werk. Het publiek lijkt er deze avond echter weinig zin in te hebben, want afgezien van een viertal bewegende boykes valt er weinig actie op de dansvloer te bespeuren. Een expliciete keuze voor het woord ‘bewegende’, aangezien er naar het schijnt een nieuwe invulling aan het begrip moshen wordt toegewezen door het jonge volk. De lucht aaien, hard met de voeten op de grond stampen en elkaar schouderklopjes en knuffels geven worden klaarblijkelijk de nieuwe rage op de festivalweide. Zo niet dit jaar, dan toch echt in 2013. Ik kijk al uit naar Ieperfest.

Als afsluiter en hoofd act van de avond  betreed enige tijd later het Australische I Killed The Prom Queen. Wat in 2000 begon als een metalcore band, zou je tegenwoordig (na twee break ups en een hele rits aan personele wisselingen) kunnen bestempelen als een zogenaamde supergroup. Gitarist Jona Weinhofen maakt furore met Bring Me The Horizon (en voorheen met Bleeding Through), Drummer J.J. Peters verzorgt de vocalen bij Deez Nuts, en de huidige zanger Jamie Hope (IKTPQ heeft er al vier versleten) verzorgde ooit de vocalen bij de ter glorie gegane death metal band The Red Shore. Een aardige line-up die in staat moet zijn om een verdomd vette set neer te zetten. En dat doen ze ook! Vanaf het eerste moment is het meedogenloos strak en vult de bass drum in combinatie met de ruwe strot van Jamie de zaal. Het bleek dat het publiek haar energie opspaarde. Vanaf nummer een in de set vliegen de armen en benen door de lucht. Jammerlijk aan de show zijn de (gelukkig) spaarzame momenten dat Jona zijn clean zang ten gehore brengt. IKTPQ blijkt het best met het gas vol open. Jona midden op de dansvloer, een aantal flauwe grappen en een erg scherp geplaatste SLLLAAYYEERRRR vanuit het publiek maken de avond compleet.