Bij een naam als Iboga Gazebo verwacht je misschien eerder een met Peter Gabriël tourende duimpianist uit West-Afrika dan een rockband van de West Coast van Amerika. En als Iboga de naam is van een Afrikaanse drugssoort. En gazebo van een tentsoort. Dan zal Iboga Gazebo dat tentje zijn voor je hallucinogene boodschappen? Zal mij benieuwen…

September 2019, Los Angeles. Jeffrey Cain en Richard Ploog van The Church, Amanda Brown van the Go Betweens, Eric Avery van Janes Addiction en Jebin Bruni van PIL, Rufus Wainwright van Fiona Apple  en zangeres Kim Yang,  willen het anders aanpakken. Niet de testosteron van de heavy rock, maar de liefde voor melodie en sfeer zal de boventoon mogen voeren. En het sex, drugs and rock ’n roll idioom mag plaatsmaken voor dat van liefde, wierrook en mystiek. Getuige het debuutalbum Dose Age, opgenomen in Studio 606 van Dave Grohl met multi-Grammy-winnaar Daryl Thorp aan de knoppen.

Raar maar waar, wordt Iboga als stimulerend middel gebruikt en als medicijn bij de aanpak van verslaving. Een tegenstelling die wel van toepassing is op Iboga Gazebo, zowel de kwaal te zijn als het medicijn. Immers, het beste medicijn tegen een slechte bui is de blue music; Min en min is plus. De leden van Iboga Gazebo verstaan die kunst uitstekend. De melangolie is met dikke lagen aangebracht, maar kundig en stijlvast. Als ze muziek hebben willen maken voor een kruidenthee-afterparty met als thema Ontdek jouw totemdier, dan zijn ze daar uitstekend in geslaagd. Met vlag en wimpel. En als dat jouw cup of thee is, dan is Iboga Gazebo jouw nieuwe favoriete band. Want zo goed is het.

Iboga Gazebo zou zomaar eens de favoriete band kunnen worden van de  zou-kunnen/moet-kunners. Laat dus het haardvuur maar knappen. Laat de Sterrenmix maar trekken. En laat je maar geruststellen door de roodbruine klanken van Kim Yang en collega’s.