Op de eerste plaats: dikke complimenten voor de Effenaar die het presteren maar liefst vijf bands te programmeren voor slechts 16 euro! Een mooie deal voor elke metalliefhebber.

[singlepic id=9284 w=320 h=240 float=left]De aftrap wordt gedaan door de Nederlandse Liftid. Een band die om te omschrijven is als een mengeling van screamo en nu-metal geplaveid met een extra vette groove. Helaas is de zaal nog wat te leeg en ”koud” om helemaal los te gaan. De verzoeken van de frontman om eens lekker te bewegen lijken dan ook aan dovemansoren gericht.

Wat een verrassing is het dan als de Hongaren van Cadaveres opkomen en meteen vanaf het eerste begin de zaal helemaal mee te krijgen. Hun nu-metal is ongekend opzwepend, het geluid erg vol en de muzikanten staan als een strakke unit op het podium.

Die eenheid is wat de volgende band, het Griekse Total Riot lijkt te ontberen. Het lijkt even of ik naar een jamsessie sta te luisteren. Het geheel klinkt erg gefragmenteerd en er ”mist” iets in de energie van de band. Het is als seks met condoom. In principe is het hetzelfde als zonder, maar toch mis er heel veel gevoel.

Gevoel heeft Breed 77 uit Gibraltar genoeg. De heren gaan er flink tegenaan met het meest ”old school” geluid van de avond, en waar de eerste nummers nog wat last lijken te hebben van een haperend geluid worden ze bij elk nummer beter. Als ze dan ook  nog uitpakken met een creatieve versie van The Cranberries-hit “Zombie” kunnen ze niet meer stuk bij het publiek. De moshpit is er dan ook 1 van de ruigere soort bij deze band.

[singlepic id=9303 w=320 h=240 float=right]Na al dat geweld zou je bijna vergeten dat de hoofdact nog moet komen. Daar maakt  Ill Niño gauw korte metten mee door de zaal omver te blazen met een snoeihard geluid. De plastic bekers dansen in het rond, gedragen door de zware bas van deze Zuid-Amerikanen. Ze spelen een goede mix van oude en nieuwe nummers, het publiek vreet de tribal metal genoeglijk op. Ze tonen tevens hoe sympathiek ze zijn door het nummer “Bleed Like You” op te dragen aan Japan en door veelvuldig het publiek te laten weten dat ze fantastisch zijn.

Met al die nationaliteiten vertegenwoordigd onder de bands leek het wel een nu-metal songfestival. Het is dan misschien ook wel toepasselijk om af te sluiten met the points of the Rockportaal jury…. Holland (Liftid) 7 points, Hungary (Cadaveres) 9 points,  Griekenland (Total Riot) 5 points, Gibraltar (Breed 77) 8 points, Zuid-Amerika (Ill Niño) 8 points.

De foto’s van Harm Lourenssen zullen op korte termijn aan de foto’s toegevoegd worden.

[nggallery id=754]

[nggallery id=755]

[nggallery id=756]

[nggallery id=757]

[nggallery id=758]