De band Sparzanza afkomstig uit Zweden heeft al aardig wat voet aan de grond weten te zetten in Scandinavië. De twee eerdere succesvolle albums “ Banisher Of The Light en “Vodoo Veritas” maakten van Sparzanza een locale held. Na verschillende hits, uitverkochte zalen komt de band met inmiddels hun vijfde album” Folie a cinq”. Het album is op 9 februari 2011 uitgebracht.

Rockportaal had de eer om zanger Frederik Weileby een aantal vragen te stellen over hun carrière, album en toekomstplannen.

Allereerst vertel eens wat meer over Sparzanza en over jezelf.
Ik ben Fredrik, de leadzanger in het best bewaarde geheim van Zweden. Sparzanza is ontstaan in 1996. We gaan dus al een tijdje mee.

Hoe zou je Sparzanza beschrijven in maar een paar woorden?
Hard, melodieus and zeer verslavend!

De band is een groot succes in Zweden en Finland. Is er een verklaring voor dit succes?
Nou, we hebben donkere en duistere nummers wat duidelijk aanslaat bij de finnen. Ik denk dus dat het zo simpel is.

Jullie hebben inmiddels al vier albums uitgebracht. Folie à cinq wordt het vijfde album. Onderscheidt dit album zich van de eerdere albums?
Het is zeker te weten beter. Al denk ik gevoelsmatig dat het grootste verschil is dat Folie a cinq beter aansluit bij het succes van ons derde album Banisher of the light. Wat betreft het geluid klinkt het meer metal dan ooit.

Welk nummer van al jullie albums heeft een speciale betekenis voor jullie?
Ik weet zeker dat je verschillende antwoorden krijgt afhankelijk aan wie je het vraagt in de band. Maar voor mij persoonlijk is het Silver Bullet afkomstig van het eerste album.

Waarom heeft dit nummer voor jou een speciale betekenis?
Dit omdat het het eerste nummer van Sparzanza is die ik heb gezongen sinds ik in het jaar 2000 bij de band ben gekomen.

Complimenten voor de single Temple Of The Red-Eyed Pigs van Folie à cinq. Het is echt een melodieus nummer wat in je hoofd blijft zitten.
Dank je wel

Is dit ook de reden voor de keuze dat dit nummer de eerste single van het album is? Of is er een andere reden?
Ja, eigenlijk is de vraag al een gedeelte van het antwoord. Een pakkend geluid wat in je hoofd blijft zitten. Dat is altijd een goed teken. Als het publiek het goed vind en het blijft herrineren zijn we geslaagd.

Zijn er andere bands die jullie inspireren?
Binnen de band zijn er verschillende invloeden. Wanneer je deze samenbrengt krijg je Sparzanza. Maar voor mij Pantera, Slipknot, Faith no More en nog een paar andere bands.

Jullie touren veel in Scandinavië, wanneer komen jullie naar de rest van Europa? En vooral natuurlijk.. is Nederland dan ook op de tourlijst?
We hebben eerder al gespeeld in Duitsland, Frankrijk en België. Maar momenteel concentreren we ons met name op de Scandinavische markt. Maar de rest van Europa is zeker een onderdeel van ons ” World domination” gameplan. En daar hoort natuurlijk Nederland bij.

Vertel ons eens waarom we Sparzanza zeker live moeten zien en horen?
Zoals voor de meeste bands geldt,muziek moet je live ervaren. Pas dan kan je vertellen of een band goed is of niet. We geven eigenlijk altijd een gedegen live optreden en ik denk dat dit klopt doordat men zegt dat we de beste live band of Zweden zijn.

Wat zijn de doelen die je zeker met Sparzanza nog wilt halen in de komede jaren?
World domination…hehe. Nee maar toeren over de hele wereld zou fantastisch zijn.

Als laatste….

Wat als je voor een dag nou eens een groot wereld leider zou mogen zijn, wat zou je willen veranderen op het gebied van de muziekwereld?
Hmm….Shows als American Idols verbieden!

Bedankt voor je tijd en het interview. Veel succes met het album en hopelijk kunnen we jullie een keer on stage zien in Nederland!Hartelijk bedankt! 😉