Het uit Ierland afkomstige Jaded Sun draait alweer aardig wat jaartjes mee. Na Raw (2004) en Falling of the fears (2005) is Whiskey drinker al de derde EP die de band uitbrengt. In 2008 verscheen hun eerste volwaardige album getiteld Gypsy trip. Een geweldige plaat die me erg deed uitkijken naar dit nieuwe “tussendoortje”.  Volgend jaar staat een volledig nieuw album gepland.

Voorlopig moeten we het dus even doen met de vijf nummers op Whiskey drinker. Maar er zijn ergere dingen. De muzikale roots van de band ligt in de jaren 70. Niks nieuws dus maar wel erg goed gebracht met een hoofdrol voor zanger John Maher. Hij heeft een zeer eigen stemgeluid waardoor de band als geheel ook een aparte “eigen” sound heeft.

In vergelijking met het debuutalbum laat de band op Whiskey drinker niet helemaal het achterste van hun tong zien. Dat is aan de ene kant maar goed ook want bewaar de beste nummers maar voor het nieuwe album zou ik zeggen, aan de andere kant zal het moeilijk worden om het debuut te overtreffen. De lat ligt hoog namelijk.

Opvallend aan deze EP is de diversiteit aan stijlen. Zo is het titelnummer erg southern rock-achtig en doet het me zelfs denken aan The Outlaws. Sweet Mary en Fire zijn twee lekkere mid-tempo rockers en zijn de ballads Breakdown easy en Crave (staat ook op Gypsy trip) met afstand de hoogtepunten van deze EP. In beide nummers excelleert Maher.

Het nadeel van een EP is natuurlijk dat ie afgelopen is voordat je er echt voor bent gaan zitten. En in het geval van Whiskey drinker geldt dat zeker omdat de songs niet alleen goed zijn maar ook vrij kort. Ik wacht in ieder geval met smart op het nieuwe album want deze whiskey smaakt zeker naar meer! De cd is te verkrijgen via de Jaded Sun website.