Jera on Air vindt jaarlijks op hemelvaartsdag plaats. Dit jaar vindt alweer de 18e editie plaats in het Limburgse Ysselsteyn. Het festival staat bekend om zijn gezelligheid en gastvrijheid. Het wordt ieder jaar weer mogelijk gemaakt door zo’n 100 vrijwilligers die er vanzelfsprekend een hoop vrije tijd insteken.

Het resultaat van al het werk mag er dan ook wel wezen. Er zijn twee tenten met daarin een groot en een klein podium, een half-pipe waarop demo’s worden gegeven, een stand voor t-shirts en voldoende eet- en drinkgelegenheden.

[singlepic id=4851 w=320 h=240 float=left]Als ik het festivalterrein oploop is de band This is a Standoff bezig aan hun optreden in de kleine tent.
De tent is aardig vol en het publiek reageert enthousiast op het optreden.

In de grote tent is het de beurt aan de band Jaya the Cat. Met hun roots in Boston speelt Jaya the Cat een originele mix van reggae, punk, rock en ska vanuit het Nederlandse Amsterdam. De mannen spelen nummers variërend van bierdrinknummers tot chille danstracks en politiek getinte songs. Langzaam wordt het warmer in de grote tent en zanger Geoff Lagadec weet het publiek aardig mee te krijgen.

No Turning Back staat in de kleine tent geprogrammeerd, die al snel vol raakt als Jaya the Cat afgelopen is. Met hun snelle breaks, passende riffs en geweldige meezingers, krijgen ze vrijwel iedereen uit het publiek aan het bewegen. Een aantal fans waagt zelfs de sprong van het podium.

[singlepic id=4838 w=320 h=240 float=right]Destine is sinds de release van het debuutalbum in januari van dit jaar niet meer weg te denken van landelijke radiostations als Radio 538 en 3FM. Stars, afkomstig van dit debuutalbum, bestormt nog steeds de hitlijsten. De jongens doen erg hun best om het publiek voor zich te winnen, maar op enkele fans na lijken de mensen in de grote tent niet echt warm te lopen voor Destine.

The Flatliners hebben duidelijk een zware nacht achter de rug. Gitarist Scott Brigham vertelt dat zanger Chris Cresswell vannacht zijn broek heeft ondergekotst en de mannen  zien er behoorlijk gaar uit. Toch weten ze een goede show neer te zetten.

Neck maakt een mix van traditionele Ierse muziek en stevige punkrock. Dat betekent dus dat men live, naast de gebruikelijk instrumenten ook ruimte heeft voor traditionele zaken als de banjo. Helaas is zanger Leeson o’Keeffe de enige actieveling op het podium waardoor de band wat slapjes overkomt. Gelukkig zijn er genoeg mensen die dit niet doorhebben en gewoon vrolijk dansen.

De kleine tent wordt nog een keer op zijn kop gezet, en wel door de band Born From Pain. Er ontstaat een grote circle-pit en de trouwe fans schreeuwen de teksten, door de aangereikte microfoon,  mee.
Het blijft altijd een wonder dat er geen doden vallen tijdens zo’n optreden.

[singlepic id=4861 w=320 h=240 float=left]De band Kontrust scoorde onlangs een hit op 3FM met de single “BOMBA”. Dat ze in Oostenrijk al veel bekender zijn en al veel ervaring hebben laten ze zien op het hoofdpodium. De tent is voor het eerst goed gevuld en zangeres Agata en zanger Stefan weten het publiek perfect te motiveren om uit hun dak te gaan. Zeker wanneer Kontrust, gehuld in lederhosen, als toegift “Bomba” speelt.

Na het geweld van Kontrust is het tijd voor een feestje met Mala Vita in de kleine tent. Opzwepende melodieën uit de Balkan, explosieve ritmes uit Latijns-Amerika en teksten die rechtstreeks afkomstig zijn uit de donkere stegen van Napels. Het publiek geniet zichtbaar van de energie die de band uitstraalt en de muziek. Het lijkt wel zomer in de tent.

De mannen van BZB mogen dit jaar Jera on Air afsluiten. Veel fans lopen rond in een t-shirt van de band en zingen de teksten luid mee. Deze zeskoppige formatie maakt er weer een waar feest van en het bier vliegt door de lucht. Een geslaagde afsluiter van een geslaagd festival.

[nggallery id=372]

[nggallery id=371]

[nggallery id=370]

[nggallery id=369]

[nggallery id=368]

[nggallery id=367]

[nggallery id=366]

[nggallery id=365]

[nggallery id=364]

[nggallery id=363]