Veel metalheads te zien bij de 013 afgelopen zondag. Niet alleen vanwege het instrumentale metalgezelschap Maybeshewill, ook stand up comedian Jim Breuer trekt een hoop metal liefhebbers. Niet zo vreemd want de cabaretier staat bekend om zijn metal gerelateerde sketches. Anderen zullen hem kennen als één van de stonervrienden in de cultfilm Half Baked. ‘’If you never saw me before. I’ve not been to the coffeeshops.’’
jim-2

Steeds meer en meer Amerikaanse en Britse stand up comedians weten hun weg te vinden naar Nederland. Zo haalt Comedy Central de laatste tijd bekende namen, ook bekend van film en tv, naar ons land. Dat Jim Breuer in de 013 belandt, is vervolgens niet zo gek. Imitaties van metal iconen zoals James Hetfield, Brian Johnson en Ozzy Osbourne, vooral afkomstig van zijn twee Comedy Central shows Hardcore en Let’s Clear the Air, blijven populair op YouTube.

Breuer trakteert het publiek vanavond op enkele van deze bekende sketches. Voordat de komiek het podium opkomt begint achterin een bebaarde jongeman akoestisch You’ve Got Another Thing Comin’ van Judas Priest te spelen. Met Metallica’s the Four Horsemen zorgt hij verder voor een lekkere inleiding. Na een stukje Dio is het tijd voor Jim Breuer.

‘’Hello Tilburg! Are you ready?!’’, klinkt het vanuit de coulissen. De Jupiler zaal, gevuld met stoelen, lijkt helemaal vol. Jim spot de metalheads onmiddellijk, na het zien van een Metallica en Motörhead shirt doet hij achtereenvolgens de stemmen van James Hetfield, Lars Ulrich en Lemmy na. Zonder moeite. Nadat de New Yorker al snel uitlegt dat hij niet heeft geblowd, maar er altijd zo uitziet. Krijgen we van de 47-jarige een zeer wijze les over wat alcohol met je lichaam doet. Hoe hij elke drank (soorten bier, whiskey, tequila) een personage meegeeft wanneer het de maag bereikt is hilarisch. Met veel gebaren weet hij zijn sketches perfect tot leven te roepen.
jim-11

Los van metal zijn de thema’s eigenlijk best dramatisch zoals de gezondheid van zijn ouders. Jim’s moeder is 88, licht dement en blind aan één oog. Zijn vader heeft op latere leeftijd met name last van de darmen. Het treurige verhaal over hoe zijn pa, onbewust zijn broek vol poept in de auto in bijzijn van zoon en kleinkinderen op de achterbank, zorgt voor één van de hoogtepunten van vanavond. Helaas overleed Jim’s vader afgelopen augustus, waardoor de show net als twee jaar geleden bijna afgelast werd.

Toch weet Breuer het op zo’n manier te brengen dat de hele zaal in een deuk ligt. Wapenbezit is volgens hem prima wanneer je gezinsproblemen hebt. Zelf heeft Jim drie dochters en maakt zo genoeg mee. Na het verhaal, vol geinige accenten, over een onfortuinlijke Britse toerist verscheurd door leeuwen, neemt Jim ons mee op zijn eerste safari in gezelschap van vrouw en kinderen. Andermaal een sterk staaltje fysieke komedie over een meeslepende gebeurtenis.

Gelukkig is er nog altijd metal. ‘’Metal has always healed me.’’, geeft Jim op een gegeven moment aan. De gitarist van weleer, Mickey, wordt geïntroduceerd en zorgt het laatste stuk van de show voor muzikale ondersteuning. Livin’ on a Prayer en Wanted Dead or Alive van Bon Jovi klinken door de zaal, wanneer Jim verteld waarom hij de band haat. You Give Love a Bad Name, daarom. De combinatie van gitaar en Jim’s verhalen over zijn verleden als stand up comedian werkt uitstekend. Al heeft Mickey moeite om niet in lachen uit te barsten.

Optredens in universiteiten, een ontmoeting met Ozzy Osbourne, werken voor MTV, genoeg opmerkelijke momenten in het leven van Jim Breuer zo blijkt. Als grande finale brengt hij misschien wel zijn bekendste sketch. Zodat kleine kinderen ook van metalmuziek kunnen genieten. Hoe zou het klinken als je Bingo Was His Name-O laat zingen door frontmannen met eigenzinnige stemmen als James Hetfield, Brian Johnson, Rob Halford en Ozzy Osbourne. Breuer laat het op weergaloze wijze horen en zien. Ozzy’s ouderdomstrekjes, de hey’s van James of het Angus Young loopje, het oog voor detail is knap. Publiek komt niet meer bij van het lachen en brult enthousiast mee. B – I – N – G – O !