Joe Bonamassa – Tales Of Time

Joe Bonamassa is niet van het terugkijken. Veel tracks uit het begin van zijn carrière hoor je op latere livealbums nog amper terug. Ook op zijn meest recente livealbum Tales Of Time komen liefst acht van de tien tracks van het laatste studioalbum Time Clocks.

Nou is dat ook niet heel onlogisch, omdat Bonamassa na vrijwel elk studioalbum ook weer een livealbum uitbrengt. Op dit album staan er ook nog twee tracks van Redemption (Just ‘Cos You Can’t Doesn’t Mean You Should en Evil Mama) en laat dat nou net een tour zijn waar (nog) geen livealbum van is uitgebracht.

Opvallender op dit album is de flink gewijzigde liveband. Jarenlang maakte Bonamassa gebruik van allerlei oudere sessieknakkers die meestal al vaker met vaste producer Kevin Shirley hadden samengewerkt. Van de genoemde sessieknakkers is er nog maar eentje present: toetsenist Reese Wynans. Zangeressen Mahalia Barnes en Jade McRae zijn ook al jaren in de band te vinden. Eén wijziging was in elk geval noodgedwongen: bassist Michael Rhodes overleed eerder dit jaar na een ziekbed.

Niettemin heeft Bonamassa ook voor de nieuwelingen weer in eigen kring gezocht. Bassist Calvin Turner speelde bij Joanna Shaw Taylor (onder contract bij Bonamassa’s nieuwe label) en met een van Bonamassa’s vaste schrijfpartners, Tom Hambridge. Drummer Lemar Carter speelde ook bij Taylor en op het door Bonamassa en Josh Smith geproduceerde album van Eric Gales. Diezelfde Josh Smith speelt nu ook als tweede gitarist in de band en ten slotte is Dannielle DeAndrea toegevoegd als achtergrondzangeres en precussioniste. Aan kwaliteit heeft de band niets ingeboet, en dat wil wat zeggen.

Gelukkig maar, want de songs op Time Clocks waren niet alleen als composities een stap omhoog voor Bonamassa, ze klonken ook geweldig. Op Tales Of Time is er meestal weinig aan de studioversies veranderd. Gelukkig zijn ze er óók in geslaagd dat geluid live net zo indrukwekkend te maken. Wat dat betreft merk je pas als je een video bekijkt dat er een grotendeels vernieuwde band aan het werk is.

Is er dan niets te klagen? Nou, dat wel. Op de bijgevoegde dvd staan nóg drie tracks: een cover van Gary Moore’s Midnight Blue, I Didn’t Think She Would Do It (van Royal Tea) en Mountain Time (van So, It’s Like That). Ja, die hebben allemaal al eens op een livealbum gestaan, maar een cd’tje extra had ik niet vervelend gevonden…

Maar goed, eigenlijk is daarover klagen bijna een schande, als je wel al tracks als Time Clocks, The Loyal Kind en Mind’s Eye krijgt. Ik vond Time Clocks een van de meest overtuigende albums uit Bonamassa’s carrière en Tales Of Time laat horen dat hij en zijn vernieuwde band ook live nog jaren doorkunnen.

Overigens heeft Bonamassa zijn volgende studioalbum ook alweer aangekondigd. Op 6 oktober verschijnt Blues Deluxe Vol. 2, met acht covers en twee nieuwe songs.

Joe Bonamassa website

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia