In 1996 zag de Nederlandse band Johan het levenslicht. De band heeft veel formaties gekend, en frontman Jacco de Greeuw is het enige bandlid dat er vanaf het begin al bij is. Dat is niet vreemd, want Jacco is het muzikale brein achter Johan. Na 13 jaar en vier albums heeft hij in augustus aangekondigd een punt achter Johan te zetten. De geplande tour gaat door, maar dan als afscheidstour. Na meerdere bezoeken aan de Pul in Uden zal dit dus hun laatste optreden daar zijn.

Tim Knol
Wanneer het tijd is voor het voorprogramma is de zaal nog helemaal leeg. De twintig bezoekers die aanwezig zijn zitten gezellig in de foyer. Singer/songwriter Tim Knol besluit daarom naar het publiek toe te komen. In de foyer speelt hij het eerste nummer akoestisch, en iedereen is meteen geboeid. Daarna vraagt hij ons met hem mee te komen naar het podium, waar toetsenist Matthijs van Duijvenbode hem begeleidt. De setting is intiem, de nummers variëren van gevoelig tot vrolijk. Gelukkig druppelen er langzaam wat meer bezoekers binnen. Tim heeft onlangs getekend bij Excelsior Records, en hoopt in januari zijn eerste plaat uit te brengen. Voor meer informatie zie www.timknol.nl. Een aanrader!

Johan
Na een pauze is het tijd voor Johan. De band bestaat zoals gezegd uit zanger/gitarist Jacco De Greeuw, en verder uit bassist Diets Dijkstra, gitarist Maarten Kooijman en drummer Jeroen Kleijn. Bovendien speelt ook toetsenist Matthijs van Duijvenbode weer mee. Opvallend is dat vier van de vijf mannen op het podium de (achtergrond)zang verzorgen, alleen Jeroen zingt niet mee.

De zaal is helaas nog steeds behoorlijk leeg, er zijn zo’n 80 bezoekers. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de overvolle markt in Uden, waar Guus Meeuwis optreedt. Desalniettemin begint Johan vol enthousiasme aan het optreden. De eerste twee nummers zijn albumtracks van de laatste twee albums, daarna volgen de singles ‘In the park’ (laatste album), ‘Oceans’ (derde album) en ‘Pergola’ (tweede album). In het begin lijkt de band wat meer met zichzelf bezig dan met het publiek. Dat is jammer want door het lage aantal bezoekers is de sfeer heel intiem. Gedurende het optreden wordt dit echter steeds beter.

Het publiek kent het grootste deel van het repertoire van Johan, wat aangeeft dat de band veel fans heeft vanaf het eerste uur. Zo staat er een fan die dit jaar al voor de veertiende keer naar een optreden van Johan komt kijken. ‘Onbegrijpelijk dat het zo rustig is,’ verzucht ze, ‘in andere zalen was het steeds vol of zelfs uitverkocht.’ Ondertussen wisselt de band nummers van het nieuwste album ‘4’ af met het oudere werk. De hoogtepunten wat mij betreft waren toch de singles van het album ‘Pergola’: ‘Tumble and fall’ en ‘Day is done’. De band sluit de set toepasselijk af met het allerlaatste nummer op het allerlaatste album: ‘Why don’t we’.

Gelukkig krijgen we ook nog een toegift, en worden we nogmaals bedankt voor het feit dat we hier zijn, en niet bij Guus Meeuwis. We worden getrakteerd op Johan’s eerste officiële single ‘Everybody knows’, gevolgd door het recentere ‘She’s got a way with men’. Het allerlaatste nummer dat de band ten gehore brengt is ‘Here’. Dankbaar bewegen de bezoekers zich richting de bar en naar buiten. Toch blijft het jammer dat Uden geen warmer afscheid in petto had voor de geweldige band Johan. We zullen de band zeker gaan missen. Johan, bedankt!
[nggallery id=1]