[singlepic id=17608 w=320 h=240 float=left]
De afgelopen jaren toerde voormalig Creedence Clearwater Revival frontman John Fogerty regelmatig door Europa en zou je wellicht kunnen denken dat de publieke belangstelling  voor deze levende legende wel eens terug zou kunnen lopen. In eerste instantie lijkt dit ook het geval te zijn want de Ziggo Dome is verre van uitverkocht. De bovenste ring is gesloten en daarmee blijkt deze nieuwe poptempel een maatje te groot te zijn voor Fogerty. Toch zijn er zo’n 12.000 bezoekers naar Amsterdam gekomen en dat is eigenlijk helemaal niet slecht. 

Het maakt Fogerty verder ook niks uit. Hij doet wat hij altijd doet. In een twee uur durende show staan de CCR klassiekers centraal. En dat zijn er nogal wat! Hey tonight, Green river, The midnight special, Lookin’ out my backdoor, Born on the bayou, Long as I can see the light, Heard it through the grapevine en Down on the corner zijn slechts een aantal van de nummers die worden gespeeld. Hoogtepunten zijn Lodi en Who’ll stop the rain wat nog altijd voor centimeters kippenvel zorgt.

Het geluid is goed. Wat dat betreft voldoet de Ziggo Dome aan de verwachtingen. De begeleidingsband van Fogerty mag er ook zijn waarin o.a. drummer Kenny Aaronoff wederom van de partij is. (Aaronoff was eerder dit jaar nog te bewonderen bij Chickenfoot) Toch zijn er ook wel wat puntjes van kritiek. De sporadische praatjes tussendoor van Fogerty zijn veel te cliché en komen te gemaakt over. Ook de stem begint wat slijtage te vertonen maar dat is niet zo gek natuurlijk. De man is inmiddels 67 jaar dus wat dat betreft niets dan respect voor de manier waarop hij op het podium staat want hij oogt nog altijd vitaal. En als het vocaal even te moeilijk gaat (Have you ever seen the rain) neemt het publiek het wel van hem over.

De stem mag dan ietsje minder worden, het gitaarspel van Fogerty is nog altijd van hoog niveau. Zijn gitaarsound en het gevoel waarmee hij speelt blijft een lust voor oog en oor zoals blijkt tijdens Ramble tamble en Keep on chooglin’  waarin hij ouderwets te keer gaat. Het laatste gedeelte van het concert is ook zeer sterk met Old man down the road, Bad moon rising en Fortunate son. In de toegift komen uiteraard het onvermijdelijke Rockin’ all over the world en Proud Mary aan bod. Na afloop zijn de reacties overwegend positief en gaat iedereen met een goed gevoel huiswaarts. En dan te bedenken dat nummers als Susie Q, I put a spell on you en Sweet hitch hiker niet eens zijn gespeeld.

Het schijnt dat Fogerty inmiddels open staat voor een eventuele hernieuwde samenwerking met zijn oude maatjes van CCR. Wat zou het mooi zijn als dat er nog eens van zou komen voordat het te laat is!

[nggallery id=1480]