Het uit Nijmegen afkomstige Judas’ Wolf liet behoorlijk wat indruk achter met hun nieuwe EP “The Forever Road”. Wat Judas’ Wolf interessant maakt zijn de verschillende invloeden die de heren weten te mengen in slechts zes nummers. Soms denk je aan Metallica, terwijl sommige trucjes met de gitaar meer doen denken aan Rage Against The Machine. Anderzijds wordt progressieve metal net zo makkelijk verweven met stoner rock. Tijd voor een interview om  meer te leren kennen van deze nieuwe band.
 
Om maar met de deur in huis te vallen, waarom de naam Judas’ Wolf?
 
Joop: De band is ontstaan uit een jamsessie tussen Collin en mij. Collin schrijft al jaren muziek en ik vond zijn muziek iets oosters en iets zwaars hebben. Oosters associeer ik met de bijbel en dan voor het slechte met Judas, vraag me niet waarom want ik heb geen idee. Voor het zware vond ik een Wolf een mooie metafoor. Vandaar de Wolf van Judas – Judas’ Wolf dus.
 

Kunnen jullie iets meer vertellen over de achtergrond van het ontstaan van Judas’ Wolf?

Dion: Judas’ wolf is ontstaan nadat Collin zelfgeschreven nummers wilde uitvoeren. Wij werken allen bij jongerencentrum Staddijk en zo hebben we elkaar gevonden. Na het eerste optreden werd duidelijk dat we allemaal veel zin hadden om verder te gaan met de band. Sindsdien spelen we nog steeds met veel plezier en gedrevenheid.
 
Wat is jullie inspiratie om deze muziek, vol met verschillende invloeden, te maken? 
 
Collin: Onze inspiratie komt uit verschillende stijlen en de muzikale reis die ik in mijn leven doormaak. Zelf zou ik zeggen de gitaargeluiden van U2, de gitaarmuren van Black Sabbath, de melodie van de vroege Rainbow en de eigenzinnigheid en experimenteerdrift van Radiohead. Maar Joop hoort hier weer iets heel anders in, stoner en de psychedelica van Pink Floyd. Zelf heb ik dat nooit nagestreeft. Maar als dat eruit komt vind ik dat prima. Liever dat er iets heel anders uitkomt dan je van plan bent dan ‘muziek in de stijl van….’ te maken.
  
Als we de hoes van “The Forever Road” mogen geloven dan is die weg wel erg dor en wijds. Waarom deze titel met deze layout?
 
Collin: De weg is dor en wijds. Maar hij gaat eigenlijk vooral over het zien vol te houden. Soms praat je jezelf moed in tegen beter weten in, zoals in ‘The Desert’, en soms zie je het helemaal niet meer zitten, zoals in ‘The Just Suffer’. Op de rode draad van die twee nummers is de titel gebaseerd. Niet opgeven, vooral doorgaan, ook als het tegenzit, want niets dat de moeite waard is krijg je makkelijk in het leven.
   
Hoe gaat het creatieve proces bij jullie? Collin lijkt een centrale rol te vervullen.
 
Fon: dat klopt ook voor een groot deel. In de basis zijn de nummers muzikaal geschreven door Collin. Hij had in de tijd van voor Judas’ Wolf al een stapel nummers op de plank liggen. En sommige nummers zijn geschreven voor Judas’ Wolf. Nadat Collin een nummer heeft geschreven en aan ons voorlegt is het proces per nummer een beetje verschillend, iedereen voegt zijn ding toe aan zijn eigen arrangement, de lyrics worden geschreven (soms door Joop, soms door Collin) en na het nummer door de repetitieruimtemangel gehaald te hebben komt er een totaalarrangement uit wat uiteindelijk het nummer word.
  
Wat zijn de toekomstplannen? Tour, uitbrengen EP en verder?
 
Joop: Voorlopig even genieten van de EP haha! In Oktober / November willen we nog een release party houden en vanaf dat moment zullen we veel optredens gaan doen door het land. Wellicht gaan we ook een mini-tour doen met wat bevriende bands maar die plannen zijn nog niet concreet. We willen voornamelijk Judas’ Wolf op de kaart zetten in Nederland. Als dat allemaal lukt en de reacties blijven positief dan hebben we genoeg nummers op de plank liggen om een full length uit te brengen.
  
Waarom zou iedereen “The Forever Road” moeten kopen?
 
Fon: Omdat hij fucking bruut is!
Joop: Dat, en omdat het een CD is met vernieuwende muziek. Mischien moet je er even aan wennen. Maar er zitten zoveel elementen in dat iedereen er wel wat in herkent. Dat is de kracht van onze band. Veel afwisseling en je wordt vaak op het verkeerde been gezet. Dat wilden we ook naar voren laten komen op ‘The Forever Road’. Wij zijn van mening dat ons dat gelukt is. Kortom. Je moet ‘The Forever Road’ kopen omdat je dan in een keer Judas’ Wolf in huis haalt, en omdat hij fucking bruut is!
 
Waar kunnen mensen de EP bestellen of vinden?
 
Dion: De EP is te bestellen op onze website (www.judaswolf.com), en natuurlijk is de EP te koop bij onze shows. Hij is ook te luisteren op onze MySpace en Hyves.
  
Als startende band heb je dan juist voor of nadeel van het internet (en de download cultuur)?
 
Dion: Ik denk dat tegenwoordig internet een heel goed promotiemiddel is. Het verspreiden van reclame voor shows, EP’s, merch etc. is snel gedaan als je gebruik maakt van de bekende websites. Wat ik het grote voordeel hiervan vindt is de toegankelijkheid, iedereen heeft gelijk zicht op nieuwe dingen. Een aantal van onze nummers is te downloaden via onze eigen website. Ik denk dat het downloaden van muziek mensen er niet van weerhoudt om uiteindelijk toch de demo te kopen. Via internet komen er ook allerlei platforms, zoals Nijmegen Rock City. Nijmegen Rock City is voor de Nijmeegse bands een geweldig medium voor promotie en nieuws.
 
Nijmegen Rock city! Kunnen jullie ons vertellen of Nijmegen eigenlijk wel een rock city cultuur heeft?
 
Fon: JAZEKER, het Nijmegen Rock City initiatief is supergaaf. Nijmegen heeft een belachelijk grote rockscene en door NRC is in explosief tempo de samenhang tussen bands groter geworden. Daarnaast is het voor bands een geweldig promotieplatform. Maar wat ik persoonlijk heel leuk vind is dat door middel van NRC het Nijmeegse groepsgevoel onder bands heel erg gaat leven. Zeker door naast concerten ook gave activiteiten te geven zoals het bowlinguitje etc. Nijmegen Rock City For The Win…. Zeker……
 
Wat is jullie grootste droom als het om Judas’ Wolf gaat?
 
Dion: Natuurlijk hopen we zo veel mogelijk shows op verschillende locaties te doen, optreden op grotere podia hopen we ook te bereiken. Daarnaast willen we altijd plezier binnen de band behouden.
Joop: We willen graag op de grotere festivals spelen zoals Zwarte Cross.
 
Iets wat jullie altijd al wilden zeggen, maar nog nooit gevraagd is…
 
Collin: Hulde aan onze crew. Niet alleen maken ze het net een beetje makkelijker voor ons en de technische crew van podia (een flink stuk eigenlijk), ze maken het ook een stuk leuker. Zelfs al is het niet altijd even makkelijk, ze moeten bijvoorbeeld wel naar de show komen en dat moet geregeld worden.
Fon: Zeker, Hulde aan de crew. De vaak vergeten trekpaarden van de muzikale wereld. Dankjewel jongens, meiden en alle crews die ons ooit geholpen hebben.