Chris Ayer is een singer-songwriter uit Brooklyn, New York. Hij maakte eerder een overtuigende indruk als supportact van Matt Simons. Chris was in 2006 de winnaar in de folk categorie van de John Lennon Songwriting Contest met het liedje Evaporate. Zijn nieuwe album The Noise is net uit. Julian Velard is al aardig populair in Engeland, maar in Nederland had nog niemand van hem gehoord, behalve Gerard Ekdom (3FM). Toen Julian hem het nummer Joni zag playbacken op TV, wilde hij dolgraag met hem in contact komen. En nu staat Julian ook hier in de spotlights. Vorig jaar kwam zijn album Person of Interest uit en heeft hij in verschillende poppodia gestaan. Dit jaar doet hij dit nog even dunnetjes over samen met Chris Ayer.

IMG_0179-BorderMakerVanavond staan er dus twee optredens op het programma en als ik Merleyn binnenkom, is de zaal al goed gevuld. De leeftijden variëren, maar toch valt me op dat er over het algemeen meer jongere meiden zijn. De show wordt geopend door Julian Velard, zichzelf begeleidend op een piano. Voor mij erg interessant, omdat ik vorig jaar zijn show heb gezien, waarbij hij gedeeltelijk samenspeelde met de Nederlandse band Rigby. Het grootste verschil is dat er nu minder instrumenten zijn, maar de uitvoering van de nummers is prachtig. Klein, maar ook krachtig, vooral door de stem van Julian. Het publiek is grotendeels muisstil, maar applaudisseert uitbundig na elk nummer. Uiteindelijk komt iedereen iets meer los en wordt er wat meezongen en geklapt. Bijna aan het einde van de set, wordt Chris Ayer geïntroduceerd.  Hij klimt het podium op en zingt het nummer Joni mee. Een mooie samenwerking, die later nog even terug zal komen.

IMG_0604-BorderMakerAls tweede staat Chris Ayer op het podium met zijn eigen show. Ook dit is een intiem akoestisch optreden, Chris begeleid zichzelf op een gitaar. Er is een afwisseling van eigen nummers en zeer goede covers. Zo komt bijvoorbeeld Alanis Morissettte voorbij en speelt hij een cover van John Legend. Dit laatste nummer heeft hij vorige week bij Giel Beelen op 3FM gespeeld. Er volgden veel enthousiaste reacties, waardoor hij het nummer All of Me aan de setlist van zijn tour heeft toegevoegd. Vooral de jongere meiden zingen mee en stralen van oor tot oor, maar ook bij de rest van het publiek zie ik tevreden gezichten. Natuurlijk komt Julian Velard ook weer even op het podium om een nummer mee te doen. Helemaal aan het eind van de show verplaatst Chris naar het midden van de zaal. Daar eindigt hij zijn set met het nummer Roy G. Biv, wat hij opnieuw samen met Julian ten gehore brengt. Een speciaal einde van een mooie avond.

Na de show zijn beide singer-songwriters te vinden bij de merchandise. Er worden cd’s verkocht, handtekeningen gezet en foto’s gemaakt. Er staat een enorme rij meiden, die allemaal op de foto willen met Chris. Met iedereen wordt een praatje gemaakt, beide heren nemen alle tijd. Hopelijk zien we deze sympathieke en getalenteerde mannen snel weer terug in Nederland.