“If You Don’t Like It, You Can Leave”… Geen waarschuwing vooraf aan een optreden, maar de titel van een nieuw album vol klassieke pianopop met een Broadway make-over. Zo omschrijft Julian Velard zelf zijn muziek en zo klinkt het ook precies. Dit nieuwe album is geheel geïnspireerd door New York en werd in juni 2014 uitgebracht. Vlak daarna mocht Julian het voorprogramma verzorgen van Paul Carrack, waarbij ze ook de grote zaal van Paradiso aandeden. En nog geen half jaar later staat hij nu met zijn eigen show in diezelfde poptempel van Nederland. 

IMG_0235-BorderMakerDe avond wordt geopend door Emma Stevens, een Engelse singer-songwriter en multi-instrumentalist. Haar muziek wordt omschreven als sprankelende folk pop en ze heeft net haar tweede album “Waves” uitgebracht. In september heeft ze al een bezoekje gebracht aan 3FM, waar ze haar single Make My Day speelde bij Giel Beelen. Ze speelt gitaar, piano, ukelele, cello, banjo en mandoline. Deze instrumenten heeft ze vandaag niet allemaal bij zich, het blijft een klein intiem optreden waarbij Emma wordt bijgestaan door een gitarist. De zaal is opgesteld voor een zittend concert: er staan grotendeels stoelen, alleen achteraan is een mogelijkheid om te staan. Het publiek reageert enthousiast op Emma’s vrolijke klanken, een mooie start van de avond.

IMG_0416-BorderMakerDaarna is het tijd voor de man van deze avond: Julian Velard. Een trotse grote glimlach, verhalen, grapjes en fijne pianomuziek, vanaf de eerste minuut is de toon gezet. Julian heeft er enorm veel zin in en is overweldigd door de volle zaal. De stoelen zijn bezet en achteraan staan veel mensen, wel is het balkon vanavond gesloten. Dit maakt het optreden nog net iets intiemer in deze indrukwekkende grote zaal. Julian speelt samen met bassist Lars van Starrenburg (Rigby) en drummer Nicky Loman (Mr. Probz), maar dit zijn niet de enigen met wie hij zal gaan samenwerken. Halverwege de show wordt special guest Matt Simons aangekondigd. Ze spelen samen Matt’s hit With You en zijn nieuwe single Catch & Release. De set wordt vervolgd met muziek van Julian, waarbij Matt meespeelt op zijn saxofoon.

IMG_0540-BorderMakerUiteindelijk is natuurlijk het moment aangekomen dat het nummer Joni gespeeld gaat worden. Julian kreeg hiermee bekendheid in Nederland, omdat 3FM-dj Gerard Ekdom dit nummer vele malen draaide op de radio. Bij eerder shows heeft Gerard al eens op het podium gestaan om zijn cowbell-kunsten te vertonen. En ja hoor, vanavond is hij er ook bij! Het plaatje is compleet op het podium, vijf personen die als puzzelstukjes in elkaar passen, een mooi geheel. Na de gehele set komt Julian nog terug voor een toegift, die beloond wordt met een luid applaus en vele blije gezichten. Deze New Yorker mag met recht trots zijn op zijn eerste eigen show in de grote zaal van Paradiso, hopelijk is hij snel weer in Nederland.