JW-Roy gitaarAls je tijdens een afwasje in de keuken staat en je betrapt jezelf op het zingen van “by the morning light, my doubts are gone” , of je loopt op je werk naar de koffieautomaat en je hoort opeens “our house in de sun” in je hoofd, dan weet je dat de liedjes onder je huid zijn gekropen. Ze gaan voorlopig niet meer weg. Ik heb de cd Dry Goods & Groceries  van rootsmuzikant, zanger en gitarist  Jan Willem Roy beluisterd. Niet één keer maar al heel vaak en na meerdere keren luisteren is er nog steeds veel aan te ontdekken.

Ik reis met hem mee en ik hoor de verhalen over wat hij heeft meegemaakt in de meest recente jaren van zijn leven. Liedjes over een jeugdvriendschap, over zijn ex, over een avontuurtje met een mooie vrouw op de achterbank van de auto (wat een klassiek thema), over de liefde van zijn leven bij wie hij nu een thuis heeft gevonden. Het is nu herfst, maar bij sommige liedjes voel je warmte van de zomer op je huid. Alsof JW Roy je uitnodigt om op een warme zomerse dag in zijn hangmat te komen liggen en zegt: “kom maar, luister maar en ik speel wel voor je”.

De cd telt in totaal maar liefst 17 liedjes. Dertien liedjes zijn nieuw, hoewel één cover van Townes van Zandt getiteld Lungs niet echt nieuw is, maar wel een must. Daarnaast staan er nog 4 bonustracks op die nieuw of opnieuw opgenomen zijn met werk van oa Guy Clark en Todd Rakestraw. De stem van JW Roy is vrij karakteristiek: rauw, gebronst en doorrookt. Een stem die nooit verveelt, omdat de zanger zijn liedjes zelf heeft geleefd en doorleefd. Dit Engelstalige repertoire is dat waar hij zijn muzikale loopbaan ook mee begonnen is. Na 4 Engelstalige albums maakte hij echter in 2004 een switch naar het Nederlands. Na tien jaar in het Nederlands gezongen te hebben (inclusief een samenwerking met de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers) nu dus weer een volbloed Engelstalige plaat. De titel komt overigens van een foto die Roy enkele jaren geleden kreeg toegespeeld. Een foto van meer dan 100 jaar oud, van een Amerikaanse kruidenier met dezelfde naam. Op de gevel stond ‘Dry Goods & Groceries’ en de titel van de plaat was snel gevonden.

JWROY-Dry Goods & Groceries

Roy wilde echter meer dan een plaat. De cd ligt namelijk verzonken in de kaft van het albumboek met dezelfde titel en niet los te koop. Het boek verbeeldt waar de muziek over gaat.

Het boek

Het boek bestaat uit een verzameling verhalen en foto’s van allerlei schrijvers, muzikanten en fotografen die iets met het thema Americana, of rootsmuziek hebben. Dat was geen vraag, het was een keiharde voorwaarde om bij te mogen, of kunnen dragen aan dit project. Deze grootverbruikers weten waarover ze schrijven. Chronologisch beslaat het boek meer dan een halve eeuw, van Johnny Cash tot aan de jonge Nederlandse zanger en gitarist Tim Knol. Het boek belicht tal van verschillende aspecten die te maken hebben met het genre. Van een briefwisseling over geliefde platenzaken (Mart Smeets en Johan Derksen) tot en met een verhaal over de stad Austin van Jan Donkers. Van een verhaal over één liedje (Sander Donkers) tot en met poëtische ontboezemingen van Freek de Jonge over o.a. David Olney en Laura Cantrell. Van bekentenissen (Fréderique Spigt) tot en met fotoreportages en portretten (Femke Hoogland, JW Roy en Willem van de Kam). En meer. Het is een prachtig boek geworden, omdat ieder die er aan bijdroeg vanuit zijn hart schreef of fotografeerde. Een aanwinst voor de muziekliteratuur.

Vanaf nu staat JW Roy ook op de Nederlandse podia samen met verhalenverteller Léon Verdonschot. Als je van Americana houdt een niet te missen voorstelling.

Lees ook Rockportaals interview met JW Roy over zijn project.

www.drygoodsandgroceries.com 

jw-roy-leon-verdonschot