We komen aan bij de Effenaar in Eindhoven waar  vanavond Kamelot’s exclusieve Nederlandse optreden is. Het is het begin van de nieuwe tour waar ze ondersteund worden door Xandria, Triosphere en Blackguard.  Er staat een lange rij. Op de site is het niet aangegeven, maar het heeft er alle schijn van uitverkocht te zijn. Eenmaal binnen kan de pret beginnen.

[singlepic id=19878 w=320 h=240 float=left]Als eerste band treed het uit Montreal afkomstige Blackguard op. Deze band zet er gelijk de sporen in en laat horen dat hun melodieuze death metal er zeker mag zijn. In hun korte set wordt er stevig geheadbanged door alle vier de heren. De dame achter de drums echter heeft het daar te druk voor, deze laat stevig door drummend zien dat de vrouwen in de metal scene niet onder doen voor de mannen en drumt zelfs blootvoets. Een band met een goed tempo en een lekkere opwarmer voor deze avond.

Konden we net genieten van de grunts en screams van leadzanger Paul Ablaze, zo stapt nu de Noorse Ida Haukland met haar band Triosphere het podium op. Deze 4 koppige band laat een combinatie van progressieve en heavy metal horen. In het eerste nummer lijken er wat problemen met de microfoon van zangeres en bassiste Ida, maar deze worden al gauw opgelost. In het nummer “Death of Jane Doe” van het tweede album “The Road Less Traveled”, valt een erg goede solo op van gitarist Marius. Een genot om naar te luisteren. Van het hierop volgende nummer Trinity is ook een videoclip opgenomen en er is meer videomateriaal beschikbaar. Op de live dvd van Wacken Open Air komt de band ook naar voren met het nummer “Worlds Apart”, wat ook nu gespeeld wordt. Als afsluiter volgt het stevige “Sunriser” waar de lekkere uithalen van de zangeres goed tot hun recht komen.

Na een korte ombouw volgt als derde de ons intussen wel bekende Xandria met frontvrouw Manuela Kraller. Deze female fronted symfonische gothic metal band (aardige mond vol zo…) is wat mij betreft op dit moment een van de betere. De band is een genot om bezig te zien op het podium. De interactie tussen alle bandleden is bij vlagen geniaal en er straalt iedere keer weer vanaf dat men het enorm leuk vind om op deze manier bezig te zijn met muziek.
[singlepic id=19874 w=320 h=240 float=right]Manuela moet altijd wel even een half nummer warm zingen, maar als dat eenmaal gebeurd is tijdens “Valentine” komen er een aantal hoogstandjes voorbij zoals “Euphoria”, het prachtige “The dream is still alive” en het stevige “Soulcrusher”. Favoriet blijft echter het piratenlied “Cursed”. Voordat het nummer begint moet het publiek zich indenken met Manuela op een piratenschip te staan, dit na het weg tanken van een flinke dosis rum. Dit voor het piraten gevoel. Dat het publiek goed bij stem is blijkt. Normaal gezien wordt er meestal (weg laten) een 2e poging gewaagd omdat het nog niet zo fantastisch was, hier was het andersom. Er wordt gevraagd om een herhaling, alleen omdat het zingen door het publiek meteen al geweldig was volgens Manuela. Als laatste speelt de band “The Lost Elysion”, wat wordt afgesloten met een lekkere drumpartij van drummer Gerit Lamm.

Het podium wordt nu vrij gemaakt en opgebouwd voor de hoofdact van vandaag: Kamelot. De review van het nieuwe album “Silverthorn” heeft bij mij grote verwachtingen gewekt, zeker daar ik de band nog niet live heb kunnen zien. Voor dat de band op komt staat het publiek al te roepen. Het is duidelijk, er staat hier een grote schare echte fans te wachten op hun idolen.

[singlepic id=19837 w=320 h=240 float=left]Vanaf dat het moment dat de band opkomt is het hek van de dam. Vanaf het eerste nummer “Rule the World” wordt er al meegezongen door het publiek. Het podium is rijkelijk voorzien van pyrotechnics en hier wordt dan ook goed gebruik van gemaakt. Na het tweede nummer “When the lights are down” vraagt gitarist Thomas aan het publiek of dat de nieuwe dvd die in de maak is in Nederland opgenomen moet worden. Het antwoord van het publiek laat zich raden, dit schreeuwt volmondig ja!

Na “The Great Pandemonium” volgt een van de nummers van de nieuwe cd: “Veritas”. Ik had gehoopt dat de band een koor mee zou nemen daar er in dit nummer veelvuldig gebruik van wordt gemaakt, echter is dit niet het geval. Tommy’s stem echter draagt dit nummer volledig, samen met Elise die op het album ook meermalen is terug te horen.
Na de nummers “Centre of the Universe” en “The Human Stain” volgt een vraag om applaus voor de drummer. De hierop volgende drumsolo is er een die qua intensiteit te vergelijken is met iemand als Mike Terrana! Een genot om te zien, te horen en te voelen!

[singlepic id=19851 w=320 h=240 float=right]Het publiek is nog nauwelijks bijgekomen of het nummer “Edenecho” wordt ingezet. Om een beetje rust in de set te brengen wordt daarna de nieuwe ballad “Song for Jolee” gespeeld. Net als op de cd is dit live ook een nummer waar Tommy’s stem enorm goed werkt. De melancholie van het nummer wordt uitstekend vertolkt en is ook een genot om live te horen.
De rust is echter niet van lange duur daar “The Pendulous Fall” wordt ingezet, waar ook Elise weer een flink aandeel in heeft. Haar stem combineert geweldig met die van leadzanger Tommy. Het publiek wat enorm enthousiast is, wordt door Tommy tussen de nummers door even “bestuurd”. Zodra hij zijn virtuele volumeknop opendraait produceert het publiek een dermate lawaai dat de band er verbaasd van opkijkt en hier overduidelijk van geniet. Het publiek wordt uitbundig bedankt in de vorm van nog een nieuwe song “Sacrimony”. Van dit nummer is ook de eerste videoclip voor het nieuwe album opgenomen en het refrein is een heerlijke meezinger. Al met al een uitstekend nummer wat het hele publiek meezingt in de performance.

Vandaag wordt ook de verjaardag van Tommy gevierd. Wat moet dit een feest voor hem zijn! Het eerste optreden van de nieuwe tour, een verjaardag en dan een publiek voor zich wat hem meteen bij het melden van dit feit trakteert op een uitbundig gezongen felicitatie! Zichtbaar aangedaan wordt het publiek nogmaals bedankt. Het is duidelijk te zien aan ze, de band heeft een enorm goede avond.
“Ghost Opera” en “Seasons End” zijn de volgende nummers, gevolgd door “Forever”. Bij dit nummer wordt pas echt duidelijk dat het hier een meute echte fans aanwezig is. Het publiek zingt het bekende deuntje met dermate kracht mee dat Tommy opmerkt dat het publiek het eigenlijk wel zelf af kan! Dit blijkt verderop in het nummer ook wel, het publiek heeft er zin in en het blijkt nog harder te kunnen! Verbaasde blikken gaan rond [singlepic id=19853 w=320 h=240 float=left]tussen de bandleden die na het uitbundig bedanken van het publiek het podium verlaten.
Het publiek blijft ook in deze pauze keihard zingen en de band komt uiteraard nog terug voor een toegift. Deze bestaat uit de nummers “Karma” en “March of Mephisto”. De pyro’s worden nog een laatste keer optimaal gebruikt en nadat de band uitgespeeld is wordt er gebogen voor het publiek en neemt men afscheid.

De avond als geheel is compleet. De bands zijn geen van allen hetzelfde maar vullen elkaar goed aan. De kwaliteit is uitstekend en dankzij deze samenstelling zal de tour zeer veel mensen trekken. Als je nog geen kaartjes hebt dan wees er maar op tijd bij, want deze concerten zullen gauw uitverkocht zijn!

[nggallery id=1680]

[nggallery id=1681]

[nggallery id=1682]

[nggallery id=1683]