Door een aandoening aan zijn benen belandde producer / geluidsman / drummer Marcel van de Vondervoort in een rolstoel. Hierdoor werd het voor hem onmogelijk om in zijn geliefde Torture Garden-studio te kunnen werken. Deze studio is alleen al een begrip voor de vele bands die door Marcel onder handen zijn genomen. Een aantal muzikale vrienden hebben het idee opgepakt om een benefietavond te houden in de Groene Engel te Oss om zo ervoor te kunnen zorgen dat de Torture Garden kan worden aangepast en Marcel er weer flink aan de gang kan gaan. Een flinke lineup werd samengesteld en het bordje Uitverkocht sierde de kassa. Een avond rocken voor het goede doel!

Bij de aftrap van de avond in de Groene Engel valt er echter nog niet heel veel te rocken. De lineup is behoorlijk stevig en hier kan het Osse Gifter niet aan tippen. De mannen zijn vanaf mei 2011 bezig en sindsdien timmeren ze behoorlijk hard aan de weg. Ook vanavond laten ze graag horen hoe het ervoor staat. Hun psychedelische klanken bevatten ook weer stonerinvloeden waardoor de band niet meteen in een hokje te plaatsen valt. Hier heeft het publiek ook wat moeite mee, want ze komen vanavond voor een stevige rockavond en heel stevig is Gifter simpelweg niet. Als bandlid Nick van Uden halverwege de show ook een nummer aankondigt en zegt dat ze nu stevig gaan rocken worden de oren gespitst. Echter past deze term niet bij de hardwerkende band. Wel zetten ze een goede performance neer en laten ze horen wat ze in een korte tijd al bereikt hebben. Voor hen ligt nog veel in het verschiet en ongetwijfeld komen we Gifter met regelmaat tegen.

Een band die we niet snel meer gezien hebben is Zeus. De band rond Jeroen van Koningsbrugge kwam stil te liggen na het opkomende succes van Jeroen. Zijn werkzaamheden voor tv en zijn andere band Jurk zorgde ervoor dat er geen ruimte meer was voor Zeus. Vanavond komt hier misschien wel eenmalig verandering in. Het podium is er helemaal klaar voor en als de band begint gaat het er meteen stevig aan toe. Daar waar we bij stoner vaak in de woestijn zitten blijkt het hier in Nederland meer om bossen te gaan. Op een groot scherm worden allerlei foto’s van bomen getoond. Een prima ondersteuning bij deze show. Voor dit optreden is Bob Gerritsen speciaal uit Zwitserland gekomen om met de band mee te spelen. Na een enkele nummers wordt de indeling op het podium ineens anders. Voormalig Astrosoniq-lid Erik de Vocht betreedt het podium en zo kijken we niet meer naar Zeus, maar naar een geheel nieuw project. Goom bestaat uit leden van Zeus en hier is Erik aan toegevoegd. Samen zorgen ze ook voor lekker stevige rock. Maar de verrassingen houden maar niet op, want ook zanger Fred van Astrosoniq komt ook op het podium. Wat is het nu,.. Goom, Zeustrosoniq of Astrozeus? De naam doet er niet toe, het muzikale genot is er, wat een heerlijke show.

Oss en The Gathering hebben een nauwe band met elkaar. Ooit begon het voor deze band vooral in deze stad en ondertussen is de huidige bassiste van de band de programmeur van de Groene Engel. Vanavond gaan we echter terug in de tijd. Naar het jaar 1992 waarin het album “Always” verscheen van de band. Oude tijden herleven op het podium, want de band staat in de originele bezetting van toen op het podium. Allemaal iets ouder geworden, maar voor de rest absoluut in topvorm. Zanger Bart Smits blijft een podiumbeest en ook vanavond horen we hem heerlijk grunten. Helaas staat het volume van zijn microfoon wat zacht, waardoor de harde gitaren hem vaak overstemmen. Bart schudt flink met zijn hoofd op de muziek mee en het publiek lijkt dit gedrag graag over te nemen. The Gathering speelt vanavond enkel de nummers uit de periode van toen en hier hoort ook zangeres Marike Groot bij. Daar waar zanger Bart een explosie teweer brengt op het podium blijkt Marike als een pilaar op het podium ongeïnspireerd haar ding te doen. Een flinke verschil tussen deze twee personen. De liefhebbers van de harde gitaren vinden het wel prima, hun gewenste portie rock  wordt ruim geserveerd.

Na deze flinke voorprogramma’s is het tijd voor de hoofdact van vanavond. Na een korte ombouwperiode stapt Karma To Burn op het podium. Het is alom bekend dat de band uit de Verenigde Staten geen zanger heeft, maar als we het optreden beleven horen we dat het ook eigenlijk helemaal niet nodig is. Wat een brute kracht, wat een heerlijke sound. Eerder speelde de band op Paaspop al een geweldige set en ook in de Groene Engel is dit het geval. Songtitels doen de mannen niet aan, elk nummer heeft als titel simpelweg een nummer. Sommige bezoekers kijken of er ergens op het podium een setlist ligt, maar nee, alles zit in het hoofd van de mannen. De bezoekers van de Groene Engel worden meegenomen op hun trip naar de woestijn die gevuld is met fantastische riffs. Ze spreken het publiek ook nauwelijks toe, maar toch valt er wel te zien dat ze er zin in hebben. Ze serveren liever flink wat nummers dan tijd te verdoen. De mannen zoeken elkaar op het podium met regelmaat op en zorgen samen voor de ultieme afsluiter van deze avond. De bezoekers hebben kunnen genieten van een avond vol met stevige gitaren, harde drums en ondertussen hebben ze allemaal het goede doel gesteund. Laat de aanpassingen van de Torture Garden maar beginnen!

Foto’s met dank aan Jordy van Egeren!