Een optreden waar ik al enkele weken naar uit keek is Karnataka in de gezellige “Pul” in Uden waar de drempels en ook het podium lekker laag zijn en het publiek altijd zeer gemêleerd is. Helaas was er op de website van De Pul een foutje gemaakt waardoor het er op leek dat als opwarmer “End of the Dream” op zou treden, dat was dus helaas niet zo.

Als ik tegen openingstijd aan kom bij de zaal staan er slechts 2 mensen in de wachtrij, hierdoor ben ik enigszins bevreesd dat het zo’n progrock avond “zonder” publiek gaat worden, gelukkig blijkt dat Brabanders over het algemeen wat later aanschuiven. Ook de band neemt het niet zo nauw met de aanvangstijd, later blijkt dat er een probleem is met het geluid van de gitarist. Ach, we hebben weekend en het bier smaakt prima. Rond de klok van 21 uur wordt uiteindelijk toch een aanvang gemaakt, van enig geluidsprobleem is verder niks meer te horen.

Karnataka bestaat uit een internationale selectie topmuzikanten. De prachtige stem van Hayley Griffiths (Riverdance, Lord of Dance), het virtuoze gitaarwerk van de Italiaanse gitarist Enrico Pinna, de melodieus gedreven bassist Ian Jones, de innovatieve en symfonische toetsenpartijen van de Turkse toetsenist Cagri Tozluoglu en dat alles begeleid door de krachtige dynamische drums van de Franse drummer Jimmy Pallagrosi. Dat zangeres Hayley afkomstig is van Riverdance bepaalt wel duidelijk het geluid en het beeld van de band op het podium, van progressive rock naar een soms zelfs wat dromerige musical achtige sound. Wat ook direct opvalt is het mooie “cleanstage” concept waarmee gewerkt wordt, geen stage monitors, microfoonstatieven en kabels, een verademing voor de fotografen.

Tijdens de eerste aankondiging verteld Hayley dat de show zal bestaan uit 2 volledige albums ‘The Gathering light’ (2010 ) en Hun laatste album ‘Secrets of Angels’ (2015). Vooral dit laatste album bevat enkele nummers die makkelijk in de playlist van bijvoorbeeld Radio 2 zouden kunnen. Tussen de 2 albums volgt nog een kleine pauze (met kledingwissel)
Ook de show op zich verdient een compliment. Waar de gitarist en bassist van de band volledig op gaan in hun spel wordt de show gestolen door zangers Hayley en drummer Jimmy. Hayley verloochend met haar zang en virtuoze dans haar afkomst zeker niet en de drummer verdient nu al de prijs “showdrummer” van het jaar. Vooral als hij de camera(s) op zich gericht weet gaat hij tekeer als Animal uit de muppetshow inclusief het gooien, draaien en vangen van zijn zwaar gehavende drumstokken.

Hoogtepunt is het laatste nummer, de titelsong ‘Secrets of Angels’ dat maar liefst ruim 20 minuten duurt en geen seconde verveelt. Dan blijkt dat er inmiddels ruim 2,5 uur voorbij zijn gevlogen en komt er een einde aan de show. Uiteraard wil het publiek altijd meer! Helaas, er komt niks meer. Hayley komt wel nog terug om het publiek te bedanken en uit te leggen dat er in dit concept geen ruimte is voor een toegift, na ruim 2 uur alles geven is de band volledig leeg gespeeld. Al met al een zeer geslaagde avond met heerlijke muziek en als toetje nog mooie plaatjes ook.