Toen ik in 2008 de cd Kollosos voor het eerst hoorde was ik meteen verkocht.

Het enige wat mij een beetje stoorde was de zang aangezien die een nogal geforceerd klonk. Die zang is met Reptilian gebleven en ik merk dat ik hem inmiddels gewoon in het plaatje vind passen. De zang zorgt nu eerder voor een eigen geluid en daarbij komt dat de zang/grunt ook afwisselender is dan voorheen. Anno 2010 klinkt alles afwisselender dan voorheen en is dus de overtreffende trap van Kollosos geworden. Meer melodie en meer snelheid. Luister eens naar ‘Judgement’ ,wat een enorme strakke en snelle drums. Muzikaal hangt Keep Of Kalessin tussen Dimmu Borgir en Cradle of Filth in zonder de genoemde bands ook maar ergens te kopiëren.

Hoogtepunten voor mij zijn ‘Judgement’, ‘Dark As Moonlight Night’  en het 14 minuten durende en afsluitende nummer ‘Reptilian Majesty’ dat werkelijk alle kanten op gaat. Het zwakste nummer is ‘The Dragon Tower’ . Leuk is echter wel dat juist dit nummer de band gebracht heeft tot de derde plaats van het Noorse Eurovisie Songfestival. Dit zegt erg veel over het muzikale klimaat in Scandinavie en ik zie zoiets in Nederland nog niet zo vlug gebeuren!

Kortom nu al een van de hoogtepunten van 2010 en deze zal nog vaak door mij afgespeeld gaan worden.