Keith Caputo is, zoals bekend, de frontman van Life of Agony. Ook timmert hij al een behoorlijke tijd aan de weg als soloartiest en bracht een aantal albums uit. Deze soloprojecten pakten zowaar niet eens zo slecht uit en leverden hem een paar bescheiden hits op. Ook de optredens zijn vaak vrij succesvol en met grote regelmaat is hij ook in ons land te vinden als er een solotour op het programma staat. Nou ja, hij? Onlangs maakte de zanger bekend transseksueel te zijn en ook de naam is veranderd in Keith Mina Caputo. Hoe gaat hier het publiek in het Patronaat te Haarlem op reageren? Rockportaal was er bij……

Graag hadden we het voorprogramma van vanavond willen zien. Helaas viel de regen met bakken uit de hemel en ook een harde wind teisterde ons land. Tevens was het even zoeken naar het Patronaat, waardoor we gelukkig wel op tijd binnen waren voor het hoofdprogramma. Het Patronaat was al behoorlijk gevuld en iedereen stond al te wachten op wat er komen zou. Keith Mina Caputo & The Sad Eyed Ladies betraden het podium en vanaf dat moment werd het wel wat stil in de zaal.

De show ging van start en eigenlijk vanaf het begin klinkt alles meteen prima in orde. De band speelt heerlijk strak, maar de geluidsman blijkt toch nog een aantal knoppen net even bij te moeten stellen. De gitaren staan wat hard en hierdoor komt Keith Mina Caputo er soms niet eens bovenuit. Hier komt gelukkig wel verandering in zodat de balans wel hersteld wordt. Iedereen staart naar het podium en ziet dat Keith inderdaad in een vrouwelijke gedaante op het podium staat. Na een aantal nummers breekt hij wel het ijs door te zeggen dat hij zijn geslachtsdeel houdt en er vervolgens een nieuw nummer “Identity” achteraan gooit, waarin er meer uit de doeken wordt gedaan. Het “I’’m not a man, I’m not a woman” vertelt duidelijk welke periode hij heeft doorgemaakt.

Het optreden draait natuurlijk niet alleen om deze periode. Er komen een scala van oude nummers voorbij, waaronder “Monkey”, “Selfish” en “In December”. Doordat er in de loop der jaren een aantal albums zijn verschenen is er genoeg keus en er komt dan ook van alles voorbij. Keith Mina Caputo is ondertussen ook met nieuw werk bezig en kondigt aan over een tijdje weer de studio in te gaan. Op het nieuw te verschijnen werk zal zeer zeker het nieuwe nummer “Alaska” komen staan. Tijdens de uitvoering van dit wonderschone nummer in het Patronaat was het behoorlijk stil Iedereen stond volop te genieten en achteraf vertelde de zanger, of moeten we nu zeggen zangeres, dat het nummer vooral geïnspireerd was door het boek en film “into the Wild”.

Tussen de nummers door wordt er weinig gesproken en is het vaak stil op het podium. Als later blijkt dat tijdens een aantal uithalen de stem van Keith wat schor klinkt zal dit wel bewust zijn gedaan om de stem te sparen. Dat het in de zaal wat stilletjes blijft is Keith ook niet ontgaan. Hij zegt dan ook of dit wel Nederland is waar hij speelt en dat dit land toch bekend staat om drugs en de Wallen. Even grapt hij/zij zelfs dat ie nu zelf achter de ramen zou kunnen staan, waarop het publiek met een lach reageert. Er worden zelfs dingen vanuit het publiek geroepen waarop Keith meteen weer reageert en zo nog meer lachers op zijn hand krijgt. De drummer haakt er vervolgens ook nog op in door net zoals op een comedyavond een paar tikken op het drumstel te geven.

De begeleidingsband “The Sad Eyed Ladies” mag er dan ook absoluut zijn. De band laat nimmer een steekje vallen en zorgt voor een prima begeleiding. Er is ook moment in de show ingeruimd voor gitarist Ryan Oldcastle om een nummer te mogen spelen, waarbij Keith Mina het niet kan laten om op tamboerijn mee te spelen. De setlist van vanavond gaat er vrij snel doorheen. Als dan ook de band het podium verlaat blijft Keith Mina over om alleen het nummer “Hole in the Head” te verkondigen. Ook alleen op het podium klinkt het allemaal prima. Vervolgens komen er nog een paar nummers voorbij, waarna het er na afsluiter (en tevens meezinger) “New York City” echt op blijkt te zitten. Na een uur en een kwartier komt de band helaas niet meer terug, maar kan wel iedereen terugkijken op een prima show!