Het verloop van de carrière van Kid Rock is zeer opmerkelijk. In 1999 doet hij voor het eerst groots van zich horen met zijn “Cowboy” en “Bawitdaba”. Vervolgens lijkt de rapper / rocker er met “American Bad Ass” nogmaals een harde knaller tegenaan te gooien. Vervolgens hoorden we weinig van deze man tot er opeens die “All Summer Long” opdook. Een totale transformatie voor deze opmerkelijke persoon. Gaat deze trend die is gezet met het album “Rock ’n Roll Jesus” nog even door of gaat Kid Rock met zijn nieuwe album “Born Free” terug naar zijn rappende verleden?

Eén ding is vrij snel zeker. Bij de eerste tonen van de opener en tevens titeltrack “Born Free” gaat het verder waar het vorige album ophield. Kid Rock heeft zijn draai na al die jaren eindelijk eens gevonden. Het maken van heerlijke traditionele rockmuziek die doet denken aan zijn idool Bob Seger. De sound van het album kent veel overeenkomsten met de vormgeving van de hoes. Kid Rock ligt heerlijk relaxed in de zetel van zijn auto. Deze layback mentaliteit komt geheel terug op het album. Mooie ballads is waar het anno 2010 om draait.

Kid Rock doet het op dit album echter niet alleen. Hij wordt op zijn nieuwe reis vergezeld door aangenaam gezelschap. Zo horen we Sheryl Crow ook een mooie bijdrage leveren. Zowel op de achtergrond tijdens het nummer “Slow my roll” als samen met Kid op “Collide”, wat overigens bijna een instant country klassieker zou kunnen worden. De nieuwe koers van Kid Rock pakt echt schitterend uit. Of ligt het nu aan het meesterlijke opzet van deze plaat? Naast Sheryl Crow horen we namelijk ook Chad Smith, de drummer van de Red Hot Chili Peppers meespelen en blijkt zijn idool Bob Seger op “Rock Bottom Blues” mee te spelen. Om de plaat een extra glanslaagje mee te geven is de productie ook niet door de minste gedaan. Meesterproducer Rick Rubin heeft zijn visie over de opnames laten schijnen en er een schitterende creatie van gemaakt.

De nieuwe stijl was misschien dan ook even zoeken voor Kid Rock, maar het bewandelen van deze weg heeft het gebracht tot wat hij nu maakt. Heerlijke traditionele rock ’n roll die weer doet terugdenken aan de jaren ’80. Zijn raps waren eens van een hard niveau en hiervoor is een relaxte sound voor in de plaats gekomen. Hij kan meer dan schreeuwen en bulderen en dat heeft hij dan ook met “Born Free” absoluut bewezen. Kid Rock eert zijn helden op dit nieuwe album en doet dit vol verve. Daar waar hij op het vorige album nog dankbaar gebruik maakte van Lynyrd Skynyrd is hij nu geheel verantwoordelijk voor zijn nieuwe sound, hij is “Born Free”!