cover konsforradareEcht een bekbrekertje die bandnaam: Könsförrädare. Het gaat om een vierkoppig gezelschap uit het prachtige noorden van Zweden. Twee vrouwen en twee mannen. Curse All Law is het frisse debuut van de Scandinaviërs, die hun rocksound zo nu en dan voorzien van zonder meer complementaire elektronica.

De band vergelijkt zichzelf weleens gekscherend met de vulkaan Eyjafjallajökull; onmogelijk om uit te spreken, maar ook niet over het hoofd te zien. ‘Everyday fucking day I can see what you are doing’, zingt Alina Björken met een zekere onderhuidse verveling in Removed, Included/Glass Mountains, waarmee Könsförrädare niet voor het eerst op de plaat laat horen dat Sonic Youth een belangrijke inspiratiebron is geweest bij het tot stand komen van dit album. Ook PJ Harvey is vaak in de buurt, hetzij dat Björkens stemgeluid scheller en ook feller is. Je hoort dat ze nogal wat frustratie kwijt moet. Over van alles en nog wat. Over mislukte liefdes en zo. Je kent dat wel. Maar Könsförrädare is ook politiek geëngageerd. Curse All Law is een plaat die gaandeweg steeds meer op je inwerkt en daarmee ook meer indruk maakt.

Een groeibriljantje is misschien iets te veel van het goede, maar Zweden heeft er wel een bandje bij waarmee we in de toekomst rekening moeten gaan houden. Niet voor niets werd de band inmiddels genomineerd voor de prestigieuze Nordic Music Price.