[singlepic id=19062 w=320 h=240 float=left]Met hun plaat “Time To Tango” maakte Nederland al kennis met Kontrust. De opvolger “Second Hand Wonderland” ligt ook al een tijdje in de schappen, maar nog weinig optredens volgenden in Nederland. Nu is de band op tournee en hierbij wordt Nederland niet overgeslagen. Nadat de band eerder in het weekend al op Baroeg Open Air in Rotterdam heeft gestaan mogen ze op zondag het weekend gaan afsluiten in de Effenaar. Rockportaal.nl gaat graag rockend het weekend uit en was dan ook aanwezig!

Bij aankomst treffen we buiten in de regen een behoorlijke drukte aan. Niet gek, want de Effenaar heeft vanavond in allebei de zalen een optreden in de planning. Het is dan ook even afwachten hoeveel bezoekers vanavond voor de Kleine Zaal hebben gekozen van dit poppodium. Als we eenmaal de zaal binnengaan, staat de bezoekersteller op 178. Niet slecht, aangezien er vast nog een aantal bezoekers zullen bijkomen. Het podium staat bezaaid met instrumenten en het lijkt erop dat allebei de bands hun volledige apparatuur hebben uitgestald. Er zal dan ook tussendoor weinig hoeven omgebouwd. Qua aankleding zien we al dat Kontrust gaat spelen. Een grote vlag op de achtergrond, maar ook op andere attributen siert het logo van de band.

[singlepic id=19050 w=320 h=240 float=right]Alvorens het zover is mogen de Limburgers van Sparrow Falls de avond openen. Hen is een ruim half uur gegund en dit maken ze op een prima wijze helemaal vol. Sparrow Falls klinkt een beetje zoals The Gaslight Anthem tegenwoordig klinkt, maar nog wel een slag harder. Het mag bij deze heren net een tikkie harder dan de band uit de Verenigde Staten. De band heeft een flinke bezetting, maar liefst zeven personen zijn bezig op het podium om er iets moois van te maken. Dat lukt ze vrij aardig. De band speelt voornamelijk eigen nummers, waarbij ook duidelijk wordt dat de heren wel iets met punkrock hebben. De zanger is een gedreven persoonlijkheid die duidelijk op de voorgrond treedt. Hij is enthousiast en geeft aan blij te zijn om te mogen openen voor Kontrust, maar eigenlijk ook wel snel naar de Grote Zaal te willen. In de Grote Zaal speelt namelijk Woven Hand, waarnaar de band enorm fan is en zelfs hun bandnaam naar een nummer ontleende. Een nummer van Woven Hand wordt niet gecoverd, maar wel een nummer van The Knife. Echter is dit nummer, `Heartbeats` voor velen meer bekend door Jose Gonzalez. De Maastrichtenaren krijgen met hun versie ook de handen op elkaar. Tussendoor schroomt de band het niet om over de crisis te beginnen en reclame te maken voor hun goedkope cd´s en T-shirts, waarbij de zangers zelfs grapt dat een wit shirt bij een modeketen zelfs duurder is. Sparrow Falls zorgt door een leuke enthousiaste show voor een heerlijke opwarmer. Laat dan ook Kontrust maar hetzelfde doen en we hebben een mooie muzikale avond.

Als dan ook wederom de lichten doven in de Kleine Zaal komt de band rechts vanachter de deur de zaal inlopen. Onder luid applaus gaat de band van start. Net zoals op de albums is er een duidelijke rol weggelegd voor zangeres Agata en zanger Stefan. Het duo wisselt elkaar in een hoog tempo af en beiden krijgen het voor elkaar om de zaal continu op te jutten. De schitterende brulstem van Stefan past prima bij de muziek en het lichtere stemgeluid van Agata zorgt daarmee voor een prettige balans. Helaas horen we al snel dat Agata niet heel goed bij stem is en graag bepaalde gedeeltes door het publiek laat zingen. Vanavond is dit totaal geen probleem. Het publiek heeft er zin in en kent flinke stukken tekst uit het hoofd. De albums “Time To Tango” en “Second Hand Wonderland” hebben ons land niet koud gelaten en dit is merkbaar. We hebben te maken met echte fans. Als na een paar nummers zangeres Agata een kistje openmaakt komen er twee handpoppen tevoorschijn. Het publiek weet al hoe laat het is, ze kennen de clip van “Sock ’n Doll”. Men zingt hard mee en sommige fans hebben zelfs hun eigen “Sock Doll”.

[singlepic id=19067 w=320 h=240 float=left]Kontrust zet een vermakelijk show neer vanavond. Aan de twee microfoonstandaards hangen vlaggen waarmee tijdens de show flink gezwaaid wordt. Ook zijn de kolderieke dansjes van Stefan leuk om te zien. Het draait echter niet alleen om show. De band is er een om door een ringetje te halen. De gitaristen doen allebei hun ding zonder enig opsmuk. De drums zijn hard en de percussie maakt het geheel wel af. Gedurende de show is de percussie een drijvende kracht. Hierop mag Stefan flink brullen en teksten voordragen. Zoals Sepultura klinkt op “Ratamahatta” klinkt Kontrust ook. Een Zuid-Amerikaans tintje door deze Oostenrijkse formatie. De setlist van vanavond is een fijne combinatie van de twee bekende albums. Tussendoor vraagt de band ook wat het publiek wil horen en het verzoek om “Bomba” klinkt al snel. Ook wil het publiek dolgraag “Monkey Boy” horen, maar dit wordt al snel naar het Rijk der Fabelen verwezen. Waarom de band het niet speelt is een raadsel. Misschien is de band wat vermoeid, want met regelmaat zien we Stefan en Agata even zitten en mogelijk zijn de stemproblemen van Agata een probleem voor dit nummer.

Wel maakt de band van de show gebruik om te zeggen dat ze blij zijn om in Nederland te spelen. Eigenlijk vinden ze het nog aparter om fans uit het buitenland te zien. Twee grote fans hebben meer dan tien uur afgelegd om de band te zien spelen. Op Baroeg Open Air hebben ze de band een vlag toegeworpen en deze is inmiddels door de band gesigneerd. De twee fans worden op het podium geroepen en krijgen de vlag weer terug. Blij als ze zijn wapperen ze eventjes met de vlag. Vervolgens gaat de show heerlijk verder en geniet de zaal zichtbaar. Men springt flink mee en zingt graag wat van hen gevraagd wordt. Kontrust heeft de zaal in zijn macht. Niet heel gek want de band zet met hun energieke show ook een enorm vermakelijk product neer. Als dan ook de band aankondigt dat het laatste nummer eraan komt weet men eigenlijk dat het niet zo is. Natuurlijk komt er nog meer.

Het blijft echter wat lang donker, maar al snel wordt duidelijk waarom. Geheel in stijl komt de band terug in klederdracht. Na een korte intro klinkt het “…..prrrrrr” en dan barst het los. “Bomba” schalt door de zaal en nog eenmaal gaan de aanwezigen helemaal los. De grootste hit van de band is bijna tot het laatst bewaard. Er volgen nog een paar nummers en dan zit de show in Eindhoven er echt op. Kontrust bewijst geen eendagsvlieg te zijn met hun “Time To Tango”. Het nieuwe “Second Hand Wonderland” verovert ook het zuidelijke Nederland.

[nggallery id=1603]

[nggallery id=1604]