De Oostenrijkse cross-overband kennen we in Nederland vooral van hun grote hit “Bomba”, die door veel grote radiostations de ether is ingeslingerd. Naast deze hit hebben ze veel meer. Ze hebben dan ook een aantal albums uitgebracht. Afgelopen zomer stonden ze al op veel festivals, waaronder Dauwpop en Geuzenpop. Nu is het festivalseizoen echter ten einde en is de band begonnen aan de clubshows. Hoe klinkt Kontrust in de W2 te Den Bosch vanavond en is het enkel “Bomba” wat de menigte doet springen?

[singlepic id=7406 w=320 h=240 float=left]Terwijl supportact Sparrow Fall uit Maastricht bezig is lijkt het nog niet heel druk in de zaal. Dat is best jammer, want de band doet flink zijn best en de zanger schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. De band doet er alles aan om er desondanks een feest van te maken en nodigt het publiek uit om allemaal naar voren te komen. Hun sound laat zich ietwat plaatsen in de punk- en hardcorescene, een genre waar de W2 in Den Bosch absoluut niet vreemd in is. In het verleden stond al menig punk- en hardcoreact in deze zaal. De drukte neemt halverwege de show al wat meer toe, aangezien een meet ’n Greet in de ruimte naast de zaal is afgelopen en er nog een aantal bezoekers de zaal inkomen om toch een stuk van de show van Sparrow Fall mee te pakken. In de veertig minuten durende show heeft de band zich aardig bewezen.

Vervolgens is het de beurt aan de formatie uit Oostenrijk. Als een vrolijk Alpenmelodietje klinkt lijkt het echt het begin van Kontrust. Het publiek gaat meer naar voren en de mannen en dame gaan meteen helemaal los. De kracht van de band is al snel vrij duidelijk. Er is sprake van twee bepalende duo’s. Op de achtergrond worden continu harde drums en percussie de zaal in gelanceerd. Strak drukwerk en schitterend aanvullend percussiewerk doen helemaal hun ding. Dit geluid doet vooral denken aan het ‘Ratamahatta’ van Sepultura.

[singlepic id=7422 w=320 h=240 float=right]Op voorgrond is echter een ander actief duo aan de gang. Zangeres Agata lijkt misschien een redelijk braaf meisje, maar op het podium gaat zij helemaal los. Zij doet het niet alleen en wordt vergezeld door zanger Stefan, die een ware brulboei in zich heeft. Hij kan brullen, tieren en lijkt soms ook wat op Serj Tankian. Naast deze ingrediënten spelen de gitaar en vooral de basgitaar nog een grote rol in de band. Kontrust is dan ook een geweldig strak collectief. De band speelt er vrolijk op los en doordat zanger en zangeres elkaar continu wisselen en aanvullen is de show erg vermakelijk en afwisselend. Kontrust wordt een cross-overband genoemd en neigt dan ook te mengen met verschillende stijlen. Het zou dan ook het beste als “Guano Apes meets Sepultura” genoemd kunnen worden. Het tempo zit er dan ook constant in en zangeres Agata zweept, net zoals zangeres Sandra Nasic de zaal nogmaals op. Haar zangkwaliteiten zijn echter wat breder. Ze kan braaf klinken zoals een Gwen Stefani en vervolgens een behoorlijke strot opentrekken. Die behoorlijke strot past prima bij zanger Stefan die echt helemaal losgaat. Hij springt alsmaar over het podium en trakteert de bezoekers op flinke uithalen.

Het publiek kan het alles wel waarderen en schreeuwt mee op de hits “The Smash Song”, “Coming Home” en “On the Run”. Als halverwege zanger Stefan de zaal in verdwijnt is het feest helemaal los. Hij zingt gewoon door en richting het einde van het nummer is hij weer bijna terug bij het podium. Het publiek wordt er vanavond ook flink bij betrokken en wordt gevraagd om mee te zingen en zo samen het feest compleet te maken. Hier zegt het publiek geen nee tegen en er ontstaat een mooie samenzang op “Zero”. Echter aan elk feest komt een eind. Zo ook aan de show van Kontrust. De band verlaat na het toegift nog eenmaal het podium, maar komt snel terug. In gehele Tiroleroutfit klinkt het nog eenmaal: prrrrrrrrrrrrrrrrr BOMBA! De grootste hit knalt er geweldig in en is tevens de afsluiter van deze avond. Oostenrijk kent dan zat mer dan enkel wat tiroleravonturen, Kontrust zorgt wel voor dit contrast!

[nggallery id=604]