Black-Bone-Klokgebouw-25Na het vorige optreden van KoRn in de 013 te Tilburg vorig jaar juni en na het uitbrengen van het laatste album Paradigm Shift, kondigde de band een datum aan voor het optreden in het Klokgebouw in Eindhoven. De kaarten zijn snel geregeld en na lang wachten en aftellen is het dan eindelijk zo ver.

De deuren zijn nog maar net geopend als wij bij het Klokgebouw arriveren en het eerste voorprogramma, Black-Bone, gaat al van start. Locale helden die de oude metal zeker in ere houden en de zaal er goed me weten op te warmen. Frontman Steef kondigt tevens aan dat het nieuwe album er eind dit jaar aankomt en dat is iets wat ik goed in de gaten ga houden! De set van Black-Bone eindigt iets voor acht uur en er wordt medegedeeld dat in verband met vier mei de twee minuten stilte ook hier in acht genomen zullen worden. En klokslag acht uur blijft het keurig twee minuten doodstil. Geen enkel geluid klinkt er nog in de momenten hiervoor met herrie gevulde Klokgebouw. Iedereen is stil, een heel onwerkelijke situatie, die ik maar eenmaal eerder heb meegemaakt toen op Pukkelpop een minuut stilte in acht werd genomen door de doden en gewonden die het jaar ervoor gevallen waren op dat festival door de storm. Een plek die je associeert met plezier en vooral met geluid, om die dan te zien in totale rust en stilte, is bijzonder.

Hacktivist-Klokgebouw-147Het tweede voorprogramma; het Britse Hacktivist, een vijftal uit Milton Keynes, een mix van nu-metal, rap en grime raast in het half uurtje dat ze de zaal mogen opwarmen over ons heen. En hun taak volbrengen ze prima, de zaal is opgewarmd en klaar om los te gaan op de hoofdact van vanavond.

KoRn komt het podium op achter een groot zwart doek om de spanning op te bouwen. Ze spelen een intro en de eerste tonen van ‘Falling away from me’ volgen. Er ontstaat direct in de zaal een massa springende mensen en vuisten in de lucht. Na het korte maar krachtige ‘Twist’ komt direct de hit ‘Got the life’ er achter aan. Alle remmen zijn los!
Ook nummers van het nieuwe album worden gespeeld waaronder ‘Spike in my veins’, ‘Love and Meth’ en ‘Never Never’. Het is echt een goede mix van oud en nieuw materiaal. Als dan Jonathan ook nog het podium betreedt met doedelzak in zijn hand en de tonen inzet voor ‘Shoots and ladders’ is iedere Kornfan in hogere sferen.

KoRn-Klokgebouw-94Naast een strakke setlist, hebben de heren ook duidelijk zin om op de planken te staan vanavond. Veel grapjes over en weer en er heerst een ontspannen sfeer. Veel interactie met het publiek en Fieldy en Head zijn duidelijk blij weer samen op de planken te staan. Ze halen grapjes uit en bekogelen elkaar met plectrums. Ook Jonathan wordt ongewild slachtoffer van deze ‘oorlog’ maar kan er wel om lachen. Ook wanneer het geluid van Ray Luzier zijn drums er veel minder goed uitkomt dan verwacht schiet hij niet in de stress maar trakteert ons op een giecheltje. Het geluid laat helaas te wensen over, het is schel en plat. Iets wat Ray ons na de show ook weet te vertellen. “When even the soundguy is going like this… (legt zijn handen op zijn hoofd en schudt zijn hoofd heen en weer) and he doesn’t know what to do, you know it must be bad!” Maar desalniettemin laten de heren zich niet uit het veld slaan en zetten ze vanavond weer een heerlijke show op de planken die elke fan op hun wenken bedient en de sfeer in de zaal is dan ook goed. Het was een heerlijk feestje en als we de hint mogen geloven die Jonathan na de show uitsprak dan duurt het niet zo heel lang voordat Korn weer naar ons land komt. En ik weet zeker.. Ook dan ben ik erbij!

Setlist:

Zac Intro
Falling away from me
Twist
Got the life
Love and Meth
Narcissistic Cannibal
Dead Bodies
Spike in my veins
Get up
Did my time
Shoots and ladders / somebody
Coming undone
Here to stay
Never Never
Freak on a leash
Guitar feedback / Clown
Blind