Na een succesvol weekend met veel enthousiast “leve de Koningin!” gejuich in Nijmegen en Zwolle, was de elektro-rockband Krach na Koninginnedag nog niet klaar met optreden. Zondagavond 1 mei stonden deze vijf mannen met hun show in de kleine zaal van 013 Tilburg om het drukke, maar waanzinnige weekend af te sluiten.

[singlepic id=10143 w=320 h=240 float=left]Het support deze avond was Bombay Show Pig; een Indie-noise trio met een geheel vernieuwend geluid binnen de Nederlandse Indie-scene. Kort geleden was de primeur van hun nieuwe single ‘Curve Ball’ te horen op 3FM en zoals vele vorige keren mochten zij als voorprogramma van Krach het publiek opwarmen met hun creatieve herrie.
Dat Bombay Show Pig muzikaal talent is, werd al gauw duidelijk. Door onverwachte breaks, verrassende electro riedeltjes en vette gitaar riffs hielden ze de aandacht van het publiek vast. De band nam rustig de tijd tussen de nummers door voordat ze met het volgende begonnen. Die stiltes duurden vaak iets te lang, wat een klein minpunt was. Maar na die iets te lange stiltes kreeg je dan wel weer een sterk en origineel geluid te horen, en dat is waar het natuurlijk uiteindelijk om gaat.

Krach begint met de ballad ‘Hunger,’ die je na een minuutje geen ballad meer kan noemen omdat er gitaargeweld in het spel gegooid word. Daarna gaat de band stevig door met ‘Although It Hurts.’ Sinds de 3voor12 tour gaat hun show steeds beter in elkaar zitten; de overgangen van het ene naar het andere nummer gaat veel smoother, de band is veel strakker gaan spelen en elke keer weer komt er een overdosis aan energie van het podium af.
De singles ‘So I Do A Little Dance’ en ‘Do The Wave Now’ zijn het bekendst dus nog steeds heel merkbaar favoriet bij het publiek, maar de belangstelling voor de andere nummers die Krach ten gehore brengt word steeds groter.
Verrassend zijn een aantal nummers die door Krach in een blender gegooid zijn. Je krijgt dus totaal wat anders te horen dan dat je van hun album gewend bent. ‘Almost Cut My Beard’ heeft bijvoorbeeld een nog hogere dansbaarheids factor gekregen door de electro-beat en vette drums die Krach halverwege inzet, en zo ook is het origineel van ‘Transformer’ niet meer terug te herkennen bij een live show.
Gelukkig blijft de band ook bij hun originele sound zoals op het album te horen is, en daardoor maken ze hun show herkenbaar, maar ook zeer vernieuwend.

[singlepic id=10157 w=320 h=240 float=right]Wat tegenviel deze avond, is dat de apparatuur van toetsenist David Hoogerheide er halverwege de show geen zin meer in had. Na een 10 minuten lange jam, wat extra zweetdruppeltjes van de stress, een aantal welgemeende excuses (want eigenlijk kan je zoiets als band niet maken) en wat grapjes tussendoor, deed alles het weer. Het publiek mocht even heel hard ‘faal’ roepen, en daarna werd het optreden weer blij voortgezet.

De transformatie van rock naar electro die Krach tijdens hun show ondergaat is ook steeds duidelijker te horen, en dat is aan het publiek te zien. In het begin staat iedereen met hun hoofd mee te bouncen op de muziek, halverwege staat het merendeel te dansen, bij het laatste nummer ‘Pointing’ gaat frontman Reinier van den Haak het publiek in en gaat samen met de menigte helemaal los; niemand kan en wil meer stil blijven staan. Een beter einde van een optreden krijg je niet.

Om het even in het kort te zeggen: Krach is heel erg gegroeid, en ze zijn nog steeds aan het groeien. En daarmee bedoel ik niet de baarden van de mannen, maar de muzikale kwaliteit en performance van de band.

Deze zomer heeft Krach een heleboel optredens voor de boeg, en ze zijn zeker een kijkje waard. Potentiële kandidaat voor Lowlands 2011? Hopelijk. Wie weet. Maar dan wel het liefst Krach en Die Lui, want in combinatie met dat DJ-duo kan je avond niet meer stuk.

Een kleine greep uit de giglist:
08-05-2011 – Mama’s Pride Festival, Geleen
13-05-2011 – Duycker Buyten, Hoofddorp
14-05-2011 – Perron55, Venlo
20-05-2011 – Bolwerk, Sneek
28-05-2011 – Festival aan de Werf, Utrecht
03-06-2011 – Luxor Live, Arnhem
04-06-2011 – Vestrock, Hulst
09-06-2011 – Dijkpop, Andijk
09-06-2011 – Vera, Groningen
16-07-2011 – Zwarte Cross, Lichtenvoorde

[nggallery id=828]

[nggallery id=829]