Uitverkochte Effenaar, uitverkochte garderobe! Zoveel mensen, té veel jassen! Beneden brachten de kluisjes de oplossing. De jassen en sjaals, het is immers december, werden er met alle kracht ingepropt.

Inmiddels dreunt de Effenaar flink. Hit me TV is begonnen! Nog even komt er een barman aangesneld die een koker oordopjes komt halen. Juist ja het klinkt goed, stevig met synths die de nummers versterken. Vol verwachting volgen wij de stroom naar de grote zaal. En ja, ze staan er net zoals ze klinken, de 4 Amsterdamse mannen van Hit me TV; krachtig en vol overgave!
Een goede performance. Met een geluid dat overeenkomsten heeft met Infadels, The Killers en Arctic Monkeys, verrast Hit Me TV met dansbare rock/indie. Zanger Jaap Warmenhoven, met overigens prachtige stem, concludeert dat het in een uitverkochte zaal wel moeilijk dansen is.
Óf zingt en rockt dit publiek liever dan dat het danst op de vibes en beats van Hit me TV?

Dan is het tijd voor dé band van vanavond: Krezip! Met luid applaus en gegil worden ze ontvangen. Hoog gegil, want drie kwart van de bezoekers is van het vrouwelijke geslacht.
Wat ziet Krezip er weer mooi uit. De kleding is goed op elkaar afgestemd; wit, zwart en zilver. Ondertussen zie ik nieuwsgierige blikken zoeken naar de zwangere buik van Jacqueline, maar die houdt ze nog even verstopt onder een witte poncho.

Er wordt geopend met hun laatste single ‘Go to Sleep’. Dat gaat de Effenaar voorlopig nog niet doen! We worden getrakteerd op een anderhalf uur durend concert. Wat zijn ze enthousiast, wat hebben ze er zin in. Naast energiek zijn ze af en toe ook even sentimenteel. Het zal immers ook hun laatste optreden in de Effenaar zijn. Wat zeg ik hun 3 na laatste optreden ooit…Er worden herinneringen opgehaald aan vroegere tijden (ouwe koeien uit de sloot halen mag bij een bijna afscheid, aldus Jacqueline). 10 jaar geleden stonden ze ook in de Effenaar. Tieners waren het, eenvoudige lui met rockende liedjes. Inmiddels bevatten hun nummers elektronische snufjes zoals samples en effecten; het is meer poppy geworden. Toch is er ook steeds weer de goed in het gehoor liggende melodieuze rock met de lekkere Yeah’s van Jacqueline.
De oude en nieuwere nummers wisselen elkaar goed af. Zo ook de snellere en rustigere nummers. Halverwege de set wordt het even heel intiem. Jacqueline pakt er een krukje bij (ook fijn voor de baby ;-)) en de anderen staan knus om haar heen. Yes, akoestisch! Een geweldig mooie uitvoering van I Apologize. Prachtig!

Nog zo’n kippenvel moment; ‘I would stay’. Het gehele publiek zingt het eerste couplet en refrein, terwijl Jacqueline glunderend achter het keyboard zit. Samen met Annelies brengt ze de hit van 1999 tot een goed eind, zoals altijd eigenlijk. Alleen nu voor de 3 na laatste keer. En daardoor krijgt het nummer nog meer lading dan voorheen.
Maar naast de kippenvelmomenten zijn er natuurlijk ook de swing, zing, spring én Jacqueline momenten: tong uitsteken, uitdagende dansjes, enthousiaste kreetjes (Eindhoven de gekste!) Kortom echt entertainment.

De klap- en meezingmomenten zijn slim uitgekozen, zoals het bij het nummer ‘Out of my bed’. De band windt een volle zaal nog steeds makkelijk om haar vinger.
Na een van hun laatste hits ‘Plug it in & turn me on’ was het tijd om het podium te verlaten. Natuurlijk was daar een toegift; nog twee nummers. Waaronder ‘Sweet Goodbyes‘ een mooie akoestische ballad. ‘
Het besef dat Krezip er straks niet meer is stijgt bij zowel band als publiek. Tot een écht emotionele ontlading komt het echter niet en de show wordt met een vrolijke noot, ‘Play this game’, afgesloten.

Krezip ik heb genoten! Een zinnetje uit het nummer Not Tonight blijft steeds in m’n hoofd dwalen:
“ Maybe I’ll try to let you go…..”
Ja, we zullen jullie moeten laten gaan….

Setlist Krezip @ Effenaar
19 december 2008

Go To Sleep
You’re Wrong
All Unsaid
Won’t Cry
Not Tonight
Take It Slow
Out Of My Bed
Happy Now
I Apologize
All My Life
Everything & More
Can’t You Be Mine
Alright (cover Supergrass)
You Can Say
I Would Stay
Bored
In Her Sun
Plug It In

Sweet Goodbyes
Play This Game