Toen ik in mei 2011 het optreden van Selah Sue in de grote zaal van de 013 bijgewoond heb, werd ik gedurende de support act aangenaam verrast door een van Curaçao afkomstige jongedame waar ik tot op dat moment nog nooit van gehoord had: Kris Berry. Intussen zijn we anderhalf jaar verder en is ze in de kleine zaal van de 013 de headliner. Een stapje vooruit v.w.b. haar plek in de line-up van de avond, een stapje terug in de omvang van de zaal. Hoe gaat dit uitpakken?

[singlepic id=20785 w=320 h=240 float=left]De zaal en de foyer van de 013 zijn vlak voor aanvang al lekker gevuld met publiek van zeer divers pluimage: van kids die de tienerjaren nog moeten bereiken tot stelletjes die de grootouders van deze kids zouden kunnen zijn. Als stipt op tijd Ed Struijlaart het podium betreedt, loopt de foyer dan ook snel leeg en de zaal vult zich goed: ook het balkon is geopend wat op een goed lopende kaartverkoop duidt.

Ed is een singer/ songwriter van Nederlandse bodem welke helemaal alleen op het podium staat en zichzelf vanavond op akoestische gitaar begeleidt. Ik moet zeggen dat ik er altijd respect voor heb wanneer mensen dit doen en kunnen, en al zeker als er van zo’n optreden een heel relaxte en zelfverzekerde sfeer uitstraalt. Er volgt een korte introductie en een bedankje richting de aanwezigen dat ze de moeite genomen hebben om het tv-programma ‘The Voice’ links te laten liggen om naar de 013 te komen, en met korte onderbrekingen volgt een klein half uurtje relaxte muziek welke ons meeneemt in o.a. het persoonlijke leven van de zanger. Maar ook de wat meer up-tempo cover Crossroads wordt dankbaar ontvangen. Tussendoor volgt een mededeling dat bezoekers in de gelegenheid gesteld worden om een foto van het optreden met de juiste hashtag te twitteren, waarna Ed iedereen persoonlijk van een code zal voorzien om 2 nummers gratis te downloaden. Een heel mooi en down-to-earth optreden, een heel mooi begin van de avond!

Als ik mij na het optreden naar de foyer begeef om een biertje te bestellen, blijkt dat ik snel moet zijn om deze te consumeren: de pauze om het podium om te bouwen bedraagt nog geen 5 minuten. Zo goed als non-stop muziek, mooi!

[singlepic id=20775 w=320 h=240 float=right]Ik moet even goed kijken of dit de zelfde Kris Berry is die ik anderhalf jaar geleden heb gezien: waar ze toen nog recht haar had, siert haar nu een flinke bos vrolijke krullen. Hoewel ze uiterlijk best een metamorfose heeft ondergaan na mijn vorige ontmoeting, klinkt haar stem al snel weer heel vertrouwd gedurende opener Meant for me: zacht, warm en aangenaam. Een perfecte match voor de mix van van swingende Caribische klanken en jazzy lounge geluiden. En net als vorige keer zou je ook nu weer je ogen kunnen sluiten en je in een jazzclub kunnen wanen waar je lekker aan een tafeltje onder het genot van een lekker drankje een mooi optreden bijwoont. De kleinere omvang van de zaal draagt hier uiteraard ook z’n steentje aan bij: de hele entourage is veel intiemer dan in de Dommelsch zaal welke een capaciteit van 2000 bezoekers heeft. En wat vanavond al vanaf het voorprogramma opvalt: de bezoekers zijn er voor de muziek, er wordt opvallend weinig respectloos door het optreden heen gepraat. Het kan dus toch! Passend met de rust in de zaal maar soms in schril contrast met de wat snellere nummers is de manier waarop Kris op het podium staat: net als vorige keer overheerst ingetogenheid in haar presentatie. En nee, het is geen muziek om als een dolle over het podium heen te stuiteren, maar iets meer van de ontspannen zelfverzekerdheid welke Ed toonde zou bij Kris het allerlaatste puntje op de i zetten.

Met momenteel slechts het debuutalbum ‘Marbles’ in de discografie zal het niet verbazen dat dit hele album vanavond op de setlist vertegenwoordigd is. Maar er is meer: waar het album 12 tracks kent, staan er vanavond niet minder dan 21 nummers op de setlist. Een flink lange show kenmerkt de afsluitende avond van deze clubtour van een jongedame die momenteel flink aan de weg timmert en waarvan ik verwacht dat we er in de toekomst nog veel van zullen horen.

Setlist: meant for me – crystal ball – silver balloon – flower empty tree – doing fine – mountain or a molehill – going somewhere – waiting for the rain – always or never – meadow song – surf – holy joe – love trip – marbles – second best – you’re wondering now – stick to the recipe – crazy days – all the same 2012 – guaveberry

[nggallery id=1776]

[nggallery id=1775]