Ledfoot & Ronni Le Tekrø – Limited Edition Lava Lamp

Het blijft een onwaarschijnlijk duo: een bluescrooner die doorgaans optreedt met slechts een akoestische gitaar en een hardrocker bekend om zijn catchy riffs met TNT. Ze spelen echter al een hele tijd regelmatig samen en een paar jaar geleden bleek dat op voorganger A Death Divine wonderwel goed te werken, dus is er nu met Limited Edition Lava Lamp een opvolger.

De songs zijn geschreven door McConnell (Ledfoot) of door McConnell en Le Tekrø samen en net als de vorige keer wordt er een middenweg gezocht en gevonden. Nou is het stemgeluid van McConnell fraai maar niet alledaags, dus zeker in de tragere tracks lijkt het aardig veel op Ledfoot’s solowerk. Tegelijkertijd is het óók duidelijk anders, al was het maar omdat er sprake is van een band. Dat maakt dat er koortjes achter zitten, dat er slidegitaar en/of pedalsteel gitaar te horen is. In het refrein van You Should Know How Hard It Is zitten er flink overstuurde gitaarakkoorden achter, maar zijn die ver naar achteren gemixt zodat ze niet meteen met de hele song aan de haal gaan. En dat blijkt goed te werken: het verandert het wel degelijk, zonder er meteen een soort powerballad van te maken. Bij Never Use Your Eyes is er een outro dat met elektrische gitaar en synthesizer een heel andere sfeer geeft.

De enige tracks die echt afwijken zijn The Ego In The Coffin en het titelnummer. The Ego In The Coffin is sowieso een lekkere uptempo rocker, maar door het gitaarloopje en de gedubbelde zanglijn had het zomaar een song van Deep Purple uit het Steve Morse-tijdperk kunnen zijn. Limited Edition Lava Lamp is met zeven minuten veruit de langste track en het is een song met bijna voortdurend twee elektrische gitaren die om elkaar heen dansen en die je je met wat andere uitvoeringen prima op een TNT-album of een Le Tekrø-soloalbum kunt voorstellen. Nu wordt het een mid-tempo popsong waar die gitaarpartijen omheen zwieren. Er staat één cover op: Sister, ook wel bekend als Miss Celie’s Blues uit de Spielberg-film The Color Purple. In het origineel een vrij traditionele blues, hier in een veel intiemere versie met spaarzame instrumentatie.

Ledfoot heeft plots een band en Le Tekrø is met veel bluesier materiaal in de weer dan we anders van hem horen. Ze lijken daar allebei echter geen enkele moeite mee te hebben. Integendeel, ook op Limited Edition Lava Lamp werkt dat weer als een tierelier.

Ledfoot Bandcamppagina

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia