cover Lenny Kravitz - Strut (WATERMARKED) - ArtworkOm gelijk maar met de deur in huis te vallen: Lenny Kravitz flikt het hem weer! “Dirty White Boots” is zo’n typisch Lenny Kravitz liedje waarin alles samenvalt en de genialiteit van Lenny Kravitz tot uiting komt.  De man heeft inmiddels 10 albums gemaakt en op elk album staat op zijn minst 1 geniaal nummer dat in z’n eentje de aanschaf van de hele plaat verantwoordt. Denk aan “Let Love Rule” op het gelijknamige debuutalbum, “Always on the Run” op “Mama Said”  en recenter “Dancin’ Till Dawn” op “It Is Time For a Love Revolution”. Je zou het niet zeggen als je de hoesfoto ziet, maar Lenny Kravitz is al 50 en zijn eerste album dateert van 1989, inmiddels is Lenny ook acteur en speelde hij onder andere de rol van stylist in “The Hunger Games”.

Zoals altijd speelde Lenny Kravitz ook nu weer gitaar, bas, keyboards, drums en percussie en ook produceerde en arrangeerde hij het album. Om de puntjes op de i te zetten belde hij legende Bob Clearmountain (onder andere Let’s Dance van David Bowie, Tattoo You van The Rolling Stones en Born in the U.S.A. van Bruce Springsteen ) en vroeg hem het album te mixen.

Strut klinkt behoorlijk direct en een aantal nummers zijn regelrechte rockers in de stijl van “Are You Gonna Go My Way”, waarvan het geniale “Dirty White Shoes” en het opwindende  “I’m a Believer”  de duidelijkste voorbeelden zijn.

Een Lenny Kravitz plaat is natuurlijk niet af als er niet minstens een paar liefdesliedjes op staan. Op Strut zijn ze in ieder geval niet al te zoet, de beste voorbeelden zijn het sfeervolle “Chambers” en het licht schurende “The Pleasure and the Pain”.

Dampende funk vinden we in de opener “Sex”, “New York” het geweldige “Strut” en het swingende “Frankenstein”.

Happy Birthday” is wat mij betreft een overbodig niemendalletje, maar de afsluiter van het album, de soulvolle Smokey Robinson cover “Ooo Baby Baby” is dan wel weer heel lekker.

Kortom, een lekker rauw Lenny Kravitz album waarop de veelzijdigheid en de verschillende invloeden van Lenny Kravitz tot uiting komen. Verwacht geen spectaculair nieuwe richting, het is gewoon een degelijk Lenny Kravitz album. Uitschieters zijn wat mij betreft het geniale “Dirty White Shoes” en het onweerstaanbaar funky titelnummer “Strut”.