Met “Rendered Waters” komt Kingdom Come met een eigentijdse terugblik op de begindagen van de band. Oude nummers in een 2011 jasje. Het resultaat is geen ‘best of’, maar laat wel weer horen dat Kingdom Come nog steeds kwaliteit levert. Tijd voor een interview.
 
1. Terugkijken is een moment om de muziekstijl voor de toekomst te veranderen?
 
LW: Sorry, maar ik weet niet precies wat je bedoeld met deze vraag?!? Als je bedoeld dat ik terugkijk en de oude nummers een nieuw leven wilde geven die ze in deze versie nog niet hadden, dan klopt dat wat ik in gedachten had. Ik heb de laatste jaren veel geëxperimenteerd om mezelf blij te maken en om een punt te maken. Het voelde goed om de oude versies te bewerken en ze een 2011 versie te geven. Onze luistergewoontes zijn immers ook veranderd.
 

2. Met Rendered Waters heb je besloten de oude versies in een 2011 jasje te steken, maar het is ook de reden dat de ‘oude discussie’ over Led Zeppelin weer de kop opsteekt in verschillende magazines (vooral tijdens de eerste twee albums werd Kingdom Come altijd vergeleken met Led Zeppelin). Heeft deze discussie je geholpen of tegengewerkt in je carrière?
 
LW: In het begin was het leuk om vergeleken te worden met de grote Z. Later werd het vervelend en keerde het zich tegen ons. Teveel druk en een jonge band die niet klaar was om met zoveel aandacht om te gaan leidde tot het uit elkaar gaan. Liever slechte pers dan geen pers zei mijn manager altijd 😉 Tegenwoordig hoef ik niks meer te bewijzen en daarom maak ik me niet meer druk over wat ‘zeurende bananen’ te zeggen hebben.
 
 3. Vreemd genoeg waren diezelfde criticasters altijd kritisch vooraf, maar wanneer ze het uiteindelijke resultaat hoorden waren ze altijd enthousiast over de muziek en de kwaliteit daarvan. Kan me voorstellen dat dit een goed gevoel gegeven moet hebben wanneer je dat leest/ hoort.
  
LW: Criticasters verdienen hun geld met het leven van creatieve personen. Dat zegt alles, vind je ook niet?! Waarom pakken ze niet zelf een instrument en laten ons zien hoe het beter kan? 😉
 
4. Vreemd genoeg bleek echter ook dat toen jullie muziek zich evolueerde in een eigen progressieve/ synthesizer stijl de aandacht voor de muziek (in de pers) minder werd. In ieder geval in Nederland is dit zo. Was dit een verrassing voor je?

LW: Tegenwoordig zijn er zoveel factoren om een product succesvol te maken. Het goede liedje, op het goede moment, en de juiste, passende vraag. Deze factoren komen erg moeilijk bij elkaar. Daarom heeft geluk er erg veel mee van doen. Wanneer the Beatles nu ‘Yesterday’ zouden uitbrengen zou er nu misschien niemand naar omkijken. Ik ben erg gelukkig met hoe mijn leven zich ontwikkeld. Geloof me, ik heb een hoop gezien en heb geleerd dat 10 miljoen dollar op je bankrekening leuk klinkt, maar het is echt niet de sleutel tot een gelukkig leven. Natuurlijk geniet ik van mijn Porsche, maar het is niet de kern van geluk. Het is eerder een tijdelijk klein leuk hebbedingetje

5. Heb je het gevoel dat je alles uit Kingdom Come hebt gehaald/ kunnen halen? Even leek het erop dat jullie de next big thing, maar het leek altijd in de schaduw te blijven van de vergelijking met Led Zeppelin
  
 LW: Ik waardeer het dat je het in zulke aardige woorden verpakt, maar zelfs jij blijft erover doorgaan. Op deze manier komen we er moeilijk overheen 😉 (oeps, sorry Lenny – RS)
 
PS: Beter vergeleken met ‘the almighty Zep‘, dan de volgende 20 miljoenste band die probeert te klinken als Metallica of Nirvana. Ik run geen politieke partij. Ik doe slechts mijn eigen ding en schrijf mijn eigen muziek. Soms vind ik het jammer dat ik niet de kans heb gehad om mijn perfecte creatieve match te hebben ontmoet, zoals Lennon/Mc Cartney Page/Plant Roger Waters/David Gilmour, etc etc
Ik heb moeten leren om alles zelf te dragen. Of dat nu beter of slechter was, wie kan het zeggen? Maar hey, het is nooit te laat om een blik om de hoek te werpen om te zien of er een signaal is dat naar een nieuw avontuur leidt.
  
 6. Welke impact heeft het voor jou dat er zoveel rocksterren (zoals Dio, Gary Moore) overleden zijn de laatste tijd ?

 LW: Het heet, welkom in de realiteit. We gaan allemaal een keer. Waarschijnlijk wanneer we dit het minste verwachten. Daarom maak ik NU het beste van mijn leven. 

 

7. Heb je het gevoel dat een act als Kingdom Come voordeel of nadeel heeft van het internet (downloaden/ sociale media)?
  

LW: De nieuwe technieken hebben het mogelijk gemaakt om goedkoper te produceren, maar hebben ook geresulteerd in meer releases elke maand dan er bewoners zijn op aarde 😉 Het internet bracht een hoop voordelen, maar bracht ook een hoop negatieve aspecten voor de royalty’s. Wat kan ik zeggen dan behalve dat het een teken van de tijd is. We moeten er maar het beste van maken.  

 

8. Je bent nu al een hele tijd actief in het rockwereldje, wat zijn volgens jou de grootste veranderingen volgens jou in al die jaren?

LW: Ik denk meer aan een face lift 😉 maar serieus, je kunt niet zoveel mensen meer voor de gek houden. De wereld is dichter naar elkaar toe gegroeid en dat is een goede zaak. Natuurlijk, wanneer je platforms bekijkt zoals Youtube waar mensen hun mening kunnen ventileren zie je ook een ongelooflijk stupide zooi voorbij komen. Ik heb daarom besloten niet veel tijd mee te besteden in de www wereld, of ik moet iets specifieks zoeken of je moet het niet erg vinden om een op afstandbestuurde leeghoofd nerd te worden.

9. Heb je het gevoel dat het moeilijker of makkelijker is om rockmuziek te promoten. De radio heeft er helemaal geen aandacht voor, maar aan de andere kant biedt internet radio weer een uitkomst.

LW: Dat probeerde ik eerder duidelijk te maken. Het is moeilijk om door te breken door de hoeveelheid informatie die iedereen tot zich krijgt. Mensen weten niet meer waar ze het moeten zoeken of je moet al weten wat je zoekt. Het internet laat je, naast die irritante pop up schermen die ik vreselijk haat, alleen vinden waar je al naar op zoek was. Het is “goedkoper en meer” maar is het beter?????? In Europa was de radio altijd al slecht, dus nu kunnen we in ieder geval wel luisteren naar goede stations via het internet.

10. Wat zijn je plannen voor de toekomst? Tour/ Nieuw album?

LW: Leven in Lenny stijl.

Soms touren, omgaan met belangrijke mensen, niks doen om de batterij te herladen, schrijven, zo nu en dan wat denken, een hoop Twilight cruising, en altijd proberen uit de problemen te blijven wanneer ik op de linker rijhelft ben 😉

11. Iets wat je altijd wilde zeggen, maar nog nooit gevraagd bent…

LW: Ik ben niet zo slecht als ze zeggen, ik ben erger.