Terwijl de onwetende massa zich zit vol te gieten op de met zonovergoten terrassen van Amsterdam, heeft een select groepje muziek liefhebbers zich verzameld in de Paradiso. Waar vanavond de Levellers uit Engeland het 20 jaar oude maar nog steeds relevante en legendarisch album Leveling The Land in zijn geheel ten gehore zal brengen.

Als om 20:30 het podium volstroomt met de zes vrienden van de Levellers is de zaal ook al goed gevuld. Even flitst het “Wat zijn ze oud geworden.” door mij heen, om meteen te beseffen dat dat natuurlijk ook voor mijzelf  en het gros van de andere bezoekers geld! Gelukkig verdwijnt dat gevoel al gelijk bij de eerste tonen van One Way en merk je dat de band, door de jaren, niets aan overtuigingskracht heeft ingeleverd. In de jaren 90 was dit een van de beste live bands die er bestond en nog steeds staat deze groep als een huis.

 The Game, The Boatman, Liberty Song en Far From Home volgen elkaar in rap tempo op. Waarna we enkele b-sides krijgen voorgeschoteld. B-sides worden vaak gezien als afdankertjes, maar in dit geval worden enkel juweeltjes gespeeld, zoals Dance Before The Storm (met Simon Friend op zang), Last Days Of Winter en de oude country cover The Devil Went To Georgia waar nog maar eens uit blijkt wat een prachtig instrument de viool eigenlijk is.

Daarna zijn we al aangekomen op de B kant van het album. Sell Out, Another Man`s Cause, The Road, Riverflow worden, hoewel niet foutloos, erg enthousiast gebracht. Jammer dat zanger Mark niet erg spraakzaam is, het was namenlijk wel leuk geweest om wat background stories van de liedjes te horen. Als de eerste tonen van The Battle Of The Beanfield klinken weet iedereen dat het er weer bijna op zit. Gelukkig is er nog de toegift met Hope Street en Carry Me. De band verlaat het podium en komt nog een maal terug met het onvermijdelijke Beautiful Day, en dan is het na een krappe anderhalf uur toch echt gedaan. Een beetje kort maar te zien aan de bezwete voorhoofden en gelukkige glimlachen erg de moeite waard.