Limp Bizkit is een van de meest invloedrijke rock acts van deze generatie en verkocht wereldwijd meer dan 50 miljoen albums. Ze scoorden super hits met songs als ‘Rollin’, ‘My Generation’, ‘Take A Look Around’, ‘My Way’,‘Faith’, ‘Nookie’ en ‘Break Stuff’. Voor het eerst in zeven jaar komt de band uit Jacksonville, Florida bovendien met een nieuw materiaal: het album ‘Gold Cobra’. De laatste keer dat de band in Nederland speelde is alweer 6 jaar geleden. De band staat vanavond in de originele formatie, dus inclusief gitarist Wes Borland, in de (uitverkochte) grote zaal van de Effenaar.

Afgelopen maandag en dinsdag hadden 250 fans de unieke kans om bij de repetities van Limp Bizkit in de Effenaar te zijn. Tot teleurstelling van de fans die maandag aanwezig waren, was zanger Fred Durst (inmiddels 40 jaar oud) zelf niet aanwezig bij de repetitie. Een gelukkige fan mocht hierdoor de vocalen van het nummer “Polution” op zich nemen.

Nu is het tijd voor het echte werk! Hier hebben de trouwe fans van de band al jaren op gewacht. Bij aankomst staat er dan ook een lange rij voor de Effenaar. Er is vanavond geen supportact dus iedereen is op tijd aanwezig om niets te hoeven missen.

Stipt kwart over acht begint het optreden met het nummer “Show me what you got” afkomstig van het album “Significant Other”. Het publiek reageert meteen super enthousiast. Durst en zijn mannen hebben er duidelijk zin in. Het gezicht van Wes Borland is beschilderd met verf waardoor de gitarist een mysterieuze uitstraling heeft. DJ Lethal heeft een Nederlandse vlag aan zijn tafel hangen en de bas van Sam Rivers is versierd met ledjes die van kleur veranderen.

De interactie tussen de band en het publiek is geweldig. Zo gaat regelmatig het licht in de zaal aan zodat de band de fans goed kunnen zien. Een jongen bied de band een joint aan waarna hij zelf de joint op het podium mag ronddelen. Durst vind dat het tijd is om er een feestje van te maken in plaats van een concert en daar hoort gratis bier bij. Iedereen kijkt hoopvol naar de bar maar er gebeurd (helaas) niets. Ook krijgt hij het publiek zover om allemaal te gaan zitten om even tot rust te komen. Degene die niet kunnen gaan zitten krijgen na de show van hem een massage.

Als Durst tijdens “Eat you alive” de zaal inloopt wil iedereen hem zien en aanraken. Helaas loopt hij niet door de hele zaal waardoor dit niet voor alle fans is weggelegd. Voor het nummer “Behind Blue Eyes” vraagt hij hulp aan het publiek omdat hij vind dat hij niet kan zingen maar alleen zijn gevoelens kan uiten.

Onder begeleiding van de tune van de film Beverly Hills Cop, gedraaid door DJ Lethal, moeten de dames uit de zaal op het podium komen. De mannen in de zaal zingen massaal “Daar moet een piemel in” en natuurlijk wil Durst weten wat dat betekent. Hij geeft aan dat hij dit respectloos vind voor de dames en zet dan het “laatste” nummer “Faith” in waarbij iedereen helemaal los gaat.

Natuurlijk is Limp Bizkit nog niet klaar en ze spelen het nummer “Rollin’” als toegift. Het publiek verwacht duidelijk nog meer maar het blijft helaas bij dit ene nummer. Voor mijn gevoel was het optreden veel te kort ondanks dat de band anderhalf uur heeft gespeeld. Helaas werden we niet getrakteerd op nummers van het nieuwe, nog uit te brengen, album “Gold Cobra” maar dat mocht de pret niet drukken. Limp Bizkit is back!