Met een indrukwekkend optreden van de 4 Noorse dames van Katzenjammer achter de rug en het aanstekelijke nummer “A bar in Amsterdam” nog steeds in m’n hoofd wandel ik vanuit de Effenaar naar The Rambler. Daar staat niemand minder dan Lizzy Borden op het podium, welke momenteel aan het touren is ┬ámet de “Appointment with Death Show”. Deze tour omvat 15 landen en festivalgigs op mainstages van o.a. Wacken, Sweden Rock en Rocklahoma. Maar vanavond niet op een mainstage voor 10.000 bezoekers, gescheiden door een barrier van zo’n 5 meter, nee, vanavond in een kroeg met capaciteit voor zo’n 250 man, welke niet vol maar wel lekker gevuld is, letterlijk oog-in-oog met het publiek.

[singlepic id=13684 w=320 h=240 float=left]De carriere van Lizzy Borden is al vanaf 1983 aan de gang, en in die tijd zijn er maar liefst 14 albums afgeleverd. Live is hij er absoluut niet vies van om de optredens een flinke dosis show-element mee te geven: bij ieder nummer wordt er een ander masker opgezet of een nieuwe outfit aangetrokken, er wordt gretig aan een bijl gelikt waarbij het (nep)bloed rijkelijk over z’n gezicht stroomt. Waarna de bezoekers het moeten ontgelden: niet veel later is er bij een aantal een flinke veeg bloed in het gezicht te bespeuren.

Godzijdank is het showelement geen compensatie van een gebrek aan muzikale kunde, maar juist een aanvulling op. Qua show moet ik dan ook meteen aan bijv. Kiss en Ozzy Osbourne denken, en de muziek is een geweldige mix van hair metal meets heavy metal: de sound slingert op en neer van lekker stevig naar lekker fout en weer terug. In een enorm lang optreden komen klassiekers als “American metal”, “Master of Disguise” en het heerlijke “Me against the World” voorbij, maar zoals de naam van de show al doet vermoeden blijft ook het album “Appointment with Death” niet achterwege: “Tomorrow never comes” en “Under your skin” worden ook gespeeld.

[singlepic id=13677 w=320 h=240 float=right]De sfeer is uitzonderlijk goed te noemen: het is duidelijk dat voornamelijk liefhebbers van de band zijn gekomen. De band is dan ook behoolijk op dreef, de show staat stijf van het machogedrag en kent een hoog testosteron gehalte. Het ene na het andere nummer wordt gretig geconsumeerd, en eigenlijk vanzelfsprekend: men laat de band niet gaan zonder een toegift.

Met inachtneming van de locaties en festivals waar de band allemaal langs komt met deze tour, kan met recht gesteld worden dat The Rambler vanavond een zeer uniek concert heeft weten neer te zetten. Als je op de mainstage van de toonaangevende metal festivals kan spelen, waarom zou je dan in godsnaam in een kroeg gaan spelen? Vele bands zullen zo reageren. Lizzy Borden niet. In navolging van o.a. Vicious Rumors hebben ze laten zien een grote show voor een klein publiek neer te kunnen zetten. Eindoordeel: dit smaakte naar meer als ik naar huis ga, ditmaal met “Under your skin” nog steeds in m’n hoofd…

[nggallery id=1131]