Feit 1: het is op deze zaterdagavond nog aangenaam warm voor in het begin van november. Deze weersomstandigheden zullen dan ook een bijdrage leveren aan de enorme belangstelling voor de eerste avond van het Glow festival in Eindhoven: een wandelroute die langs een aantal verlichte kunstwerken voert, maar ook langs The Rambler. Feit 2: de entree bij The Rambler bedraagt vanavond een luttele € 5, waar in deze prijs nog eens 2 consumpties inbegrepen zijn. Feit 3: de bands die vanavond op het podium staan vallen in de categorie “surf”, een erg toegankelijke muzieksoort voor een breed publiek. In hoeverre elk feit een bijdrage heeft weet ik niet, maar het is wel zo dat het in The Rambler lekker vol loopt als er toch 2 bands op het podium staan met namen welke de meeste mensen totaal niks zullen zeggen…

[singlepic id=13329 w=320 h=240 float=left]Als het kwartet The Surf Beat Club het podium betreedt, is de eerste visuele indruk meteen al catchy: allemaal gekleed in horizontaal gestreepte sweaters is het eerste waar ik aan moet denken “The Daltons”. Alleen het zwarte masker voor de ogen ontbreekt nog… De catchy visuele indruk zet zich ook door naar de musikale indruk: dit gezelschap laat een lekker potje no-nonsnese uptempo surf horen wat vanzelf aan de jaren ’60 doet denken. Hoofdrol is weggelegd voor het orgel, waaruit continu aanstekelijke deuntjes komen. Zonder zang in de nummers en zonder geouwehoer tussendoor worden de nummers door korte intermezzo’s gepresenteerd, en het half uurtje is voorbij voordat je er erg in hebt.

[singlepic id=13349 w=320 h=240 float=right]Dan is het de beurt aan het Duitse Los Banditos. Bij aanvang zetten zij de trend voort die reeds door The Surf Beat Club is ingezet, maar al snel weet deze band keer op keer te verbazen. Het begint als er zang in de nummers zit, en er uitstapjes gemaakt worden naar zeer foute Duitse Schlagers. Romantische nummers met de titel “Kalasjnikov” blijken flink uptempo te zijn, ballads heten “Komm Mädchen geh!” en voor de liefhebbers van gevoelige muziek komen er mierzoete sixties geluiden voorbij. Om tussendoor totaal de andere kant uit te gaan: rockabilly & metal: geen probleem, ook dit komt voorbij.

Liefhebbers van pure surf zullen het optreden waarschijnlijk verafschuwen, maar ik heb niemand meewarig met het hoofd schuddend de kroeg zien verlaten vanwege deze “muzikale misdaden”. Integendeel: Los Banditos hebben in een behoorlijk lange setlist en dito toegift duidelijk te kennen gegeven een ultieme party-band te zijn, waarbij je de muziek die ze maakt met een grote korrel zout moet nemen, maar hun muzikale kwaliteiten absoluut niet. Kortom: de verpletterende indruk van deze Duitsers zal me nog lang bijblijven!

[nggallery id=1106]

[nggallery id=1107]