HET FILMPROGRAMMA IS BEKEND!

Met onder andere BlacKkKlansman, The Elephant Man, Hereditary, The Man Who Killed Don Quixote, The Rocky Horror Picture Show Sing-Along en Yellow Submarine

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de zesentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Vandaag wordt het filmprogramma bekendgemaakt. Op het witte doek van Echo kan je genieten van onder andere drie voorpremières, een mysterymovie, muziekfilms, een sing-along en dé horrorsensatie van 2018.
BlacKkKlansman (voorpremière)
Als enige zwarte politieman in Colorado Springs wil Ron Stallworth zich bewijzen en probeert hij het onmogelijke: infiltreren in de Ku Klux Klan. Gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen mengt Spike Lee’s BlacKkKlansman (2018) woede en humor met een jaren-zeventig-vormgeving.Bunch of Kunst
Het duo Sleaford Mods brak een paar jaar geleden door als The Voice of Britain. Met de laptop van dj Andrew Fearns en de woedend uitgespuugde teksten van zanger/rapper Jason Williamson veroverden de twee podia over de hele wereld. De documentaire Bunch of Kunst(2017) geeft een inkijkje in hun wereld.Dogman (voorpremière)
Marcello verzorgt de reusachtige honden van maffiosi uit zijn kuststadje. Om voor zijn dochtertje te kunnen zorgen, is Marcello ook de dealer van het stadje, wat er weer toe leidt dat hij de speelbal wordt van de nietsontziende bullebak Simone. Regisseur Matteo Garrone weet het verwoestende effect van de maffia op de gewone burger messcherp te ontleden.

The Elephant Man (Lowlandsklassieker)
The Elephant Man (1980) vertelt het verhaal van John Merrick, een misvormde man die in het Victoriaanse Londen bekendstaat als de olifantenman. De vorig jaar overleden John Hurt is fenomenaal als Merrick en weet hem ondanks een dikke laag make-up precies de juiste dosis eenzaamheid en tragiek mee te geven.

Hereditary
Dé horrorsensatie van 2018 zie je natuurlijk op Lowlands. Is Hereditary (2018) echt de engste film aller tijden? Daar kun je over twisten, maar zeker is dat debuterend regisseur Ari Aster een griezelig goede film heeft afgeleverd, die je nog lang blijft achtervolgen.

Imagine Fantastic Shorts
Zoals elk jaar heeft het Imagine Film Festival een puike selectie korte films voor Lowlands gemaakt. De sterren van het programma zijn de acteurs uit Downside Up en de even geestige als sinistere Lunch Ladies. De uitsmijter is een explosie van bloederige special effects.

The Man Who Killed Don Quixote.
Toby is een reclamejongen die de kans krijgt om zijn favoriete boek te verfilmen. Dat wordt Don Quichot, maar als de opnamen worden gestopt stuit hij op een dvd van een eerdere film – over Don Quichot! Vanaf dan lopen werkelijkheid en fictie steeds meer door elkaar.

Mandy
Red Miller wordt een gebroken man nadat de liefde van zijn leven Mandy wordt vermoord. Hij zint op wraak en jaagt op de daders. Met Nicolas Cage als woeste wraakgod en een trippy en psychedelische stijl is Mandy (2018) een van de meest bizarre films van het jaar.

The Rocky Horror Picture Show Sing-Along 
The Rocky Horror Picture Show (1975) is de perfecte film om als publiek mee te zingen, scènes mee te spelen en je vooraf te verkleden. Het Amsterdamse Lab 111 organiseert maandelijks dit spektakel en neemt hun feestje mee naar Echo. Toekijken is suf, meedoen is het motto.

Searching (voorpremière)
David communiceert met zijn dochter Margot alleen via beeldschermen en is eerder geïrriteerd dan bezorgd wanneer zijn dochter niet reageert. Tot hij ontdekt dat ze vermist is. Searching (2018) vertelt het verhaal met alleen maar schermen van computers, tablets en telefoons. Maar dan zó spannend dat je je eigen scherm vergeet.

Sneak Preview
Verwacht een film die bij zijn première in Cannes met prijzen werd overladen, van een debuterend regisseur die daarmee in één klap zijn naam vestigde. En waarom die geheimdoenerij? Omdat hij pas later officieel te zien is. En nu al exclusief voor jullie in Echo!

Yellow Submarine
Het verhaaltje – over de rockband The Beatles die per gele onderzeeër naar Pepperland reizen om de muziekhatende Blue Meanies te verdrijven – doet er weinig toe, maar de fantasierijke animatie en de muziek maken een feest van Yellow Submarine (1968). Een paar jaar geleden werd de film digitaal opgeknapt en hij ziet er fraaier uit dan ooit!

HET LITERATUURPROGRAMMA

Met onder andere Heleen van Royen, Saskia Noort, Erik Jan Harmens, Carolien Spaans, Saskia de Coster, Niña Weijers, Alex Boogers, Marieke Lucas Rijneveld en Jean-Marc van Tol

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de zesentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Een breed scala aan muziek, filosofie, comedy en wetenschap: Lowlands heeft voor ieder wat wils. Zo ook voor de echte boekenwurmen! Iedere dag doen gerenommeerde schrijvers, dichters, verhalenvertellers en andere literaire veelvraten onder de noemer Lowlands Bookstore een boekje open in spannende voorstellingen en interessante talkshows.
Noorts Writers Rock
Literair spektakel met bestsellerauteur Saskia Noort en de supernova-esk talenten Elfie Tromp, Laura van der Haar en Stella Bergsma. Met deze Fab Four kun je niet missen.Heleen van Royen
Haar nieuwe bestseller over 365 dagen monogame seks kust zelfs in de braafste Hendriks hun innerlijke voyeur wakker. Maar waarom moest dat in een boek? Alle reden voor een indringend vraaggesprek met Jasper Henderson.Babs’ Woordsalon
Spoken-wordqueen Babs Gons ontvangt Alex Boogers, Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias, Dean Bowen, Steffen Morrison en vaste salonmuzikant Mirte Hartland om te reflecteren op het thema Verleiding. Niet te weerstaan.

Is Er Leven Na De Dood/Drank?
Openhartig dubbelinterview met Carolien Spaans en Erik Jan Harmens die met Jasper Henderson in gesprek gaan over leven en dood, rijkdom en verlies, en wil en dank.

Junkieverdriet
De Nederlandse en Vlaamse dichters Daniël Vis, Tijdelijke Toon, Anne van der Heijden, Maarten Inghels en Charlotte Van den Broeck vertellen presentator Ellen Deckwitz messcherp en overrompelend over de invloed van dichter Jotie T’Hooft en Junkieverdriet op hun eigen met drugs en eenzaamheid doorspekte werk. Geheid verslavend.

Linnaeus Boekhandel
Deze onvermoeibare lettertijgers staan het hele weekend voor je klaar met stapels boeken van optredende auteurs en dichters, én razend populaire signeersessies.

Literaire Peepshow
Leve de seksuele bevrijding van de literatuur! Met hosts Heleen Debruyne en Daan Borrel, seksscène-recensies van Joost De Vries en oplossingen van Alma Mathijssen. En de inbreng van het opgehitste publiek natuurlijk.

Mensen Zeggen Dingen
Aangevoerd door MC Teddy Tops storten Sabina Lukovic, L-Deep en Joost Oomen zich op Lowlands vol vuur op een wervelende wirwar van comedy, spoken word, poëzie, proza en (muziek)theater met een almaar uitdijende groep woordkunstenaars – gewapend met niets anders dan een pen en microfoon.

Poëziebordeel
In dit huis van dichterlijke zeden op Cape Lowlands zitten wulpse courtisanes en bedjonkers voor mannen én vrouwen klaar om je de meest wellustige gedichten in te fluisteren.

Time’s Up
Korte, vlijmscherpe taalperformances van Niña Weijers, Simone Atangana Bekono, Saskia De Coster, Corinne Heyrman en Livia Franchini, die onder leiding van presentatrice Lisa Weeda een beerputje opendoen over o.a. racisme, #metoo en de stokoude bril waarmee hij en zij tegen haar en hem aankijken.

Woorden met Waumans
Live-podcast van schrijver Rob Waumans, met aan zijn lippen schrijver Arjen van Veelen en Fokke & Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol. Als de webfeeds dat maar houden.

 

HET THEATER- EN DANSPROGRAMMA

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de zesentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Vandaag wordt het Theater- en Dansprogramma bekendgemaakt. In theatertent Juliet staan de beste binnen- en buitenlandse Theater- en Dansgezelschappen. Ben op tijd want de 1.250 stoelen zijn vaak snel vergeven! Bekijk hier alvast de trailer voor een impressie van de gezelschappen die naar Lowlands komen.

Foto: Hofesh Shechter Company door Rahi Rezvani

Het Nationale Ballet – New Moves
Het fenomenale dansgezelschap laat hun jonge talenten zelf choreografieën ontwikkelen. Een bloedspannende buitenkans om de dansmeesters van de toekomst te zien.

Hofesh Shechter Company – Clowns
Pikzwart sprookje van de bejubelde Brits-Israëlische choreograaf over een troep anarchistische pipo’s, die elkaar met satanisch genoegen naar het leven staan.

Naomi Velissariou – Permanent Destruction (The SK Concert)
Adembenemend energieconcert met pompende beats, verblindende visuals en compromisloze teksten.

ISH – Funk it UP!
Dit danscollectief verbindt door culturen en stijlen tegen elkaar aan te wrijven tot de vonken ervan afspatten. Een funky rit in de soultrein dwars door de jaren zestig en zeventig.

Nineties Productions – Noir
Dit nomadische theatercollectief bereidt je voor op de onvermijdelijke digitale verdommenis. Geen zorg: in de futuristische club Noir ben je veilig. Toch?

Panama Pictures – Go North
Hallucinerende circustrip van dans, acrobatiek en livemuziek over vijf mannen en een walvis op een onbestemde plek ergens in het hoge noorden.

Toneelschuur Producties / Nina Spijkers – Geluk
Muziektheatershow over de obsessie om geluk te vinden en vast te houden, aangejaagd door heppie-de-peppie lifestyle-goeroes en influencers. Like!

IVGI&GREBEN – We Are In Trouble
Magnifieke dansvoorstelling van een prijswinnend balletduo over vluchten, afscheid nemen, verlies, hoop en verlangen.

Bouillabaisse – Female Rappers
Een fonkelende mix van urban, opera en gospel met livemuziek en dans over een populaire urbanartiest, die het wereldleiderschap in de schoot geworpen krijgt.

De Theatertroep – Vaudeville: van die dingen
Absurdistische ode aan de falende mens, waarbij alle theaterwetten aan tien paar laarzen gelapt. Bonus: nu met nog meer dieren.

Sinem Kavus – I USED TO BE SNOW WHITE – THE (WORLD)TOUR
Deze watervlugge one-woman-/two-boybunnyshow maakt ze korte metten met Disneys sprookjeswereld, het verknipte schoonheidsideaal en de gepornoficeerde Tinderwereld.

HET WETENSCHAPSPROGRAMMA

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de zesentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Vandaag wordt het wetenschapsprogramma bekendgemaakt. Naast de tien onderzoeken van LL Science, bestaat dit programma ook uit de talkshow Tegenlicht Talks en de dagelijkse Nationale Wetenschaps Quiz van de VPRO. Bekijk hier het volledig Lowlands 2018 Wetenschapsprogramma.
ONDERZOEKEN BINNEN LOWLANDS SCIENCE
Kan je praten in 3D? Helpt alcohol bij het spreken van vreemde talen? Kan je hints spelen met een robot? Kies je dezelfde voeding als je voorouders? De wetenschappers van LL Science zetten onder andere hun tanden in deze vraagstukken en gaan een heel weekend lang op onderzoek uit. Het LL Science programma is een samenwerking van Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist.Speel hints met een robot: In de nabije toekomst wordt het steeds belangrijker dat robots en mensen elkaar kunnen begrijpen. Door middel van gesproken taal, maar mensen communiceren ook met gebaren. Tilburg University wil onderzoeken hoe mensen en robots elkaar kunnen begrijpen middels gebaren door bezoekers een op hints gebaseerd spel te laten spelen met een NAO-robot.Kraak de rapcode: Er bestaat geen handleiding voor het schrijven van hiphop. Ontwikkelingen in de Artificiële Intelligentie laten echter zien dat neurale netwerken in staat zijn patronen te ontdekken die voor mensen soms verborgen blijven. Op Lowlands onderzoekt het Meertens Instituut in samenwerking met Universiteit Antwerpen of deze neurale netwerken de ‘code’ van hiphop teksten kunnen kraken.

Grenzeloos lallen: Het is bekend dat alcoholgebruik de spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in mond gebeurt. Door middel van een echoscopie meet Rijksuniversiteit Groningen tijdens Lowlands Science de tongbewegingen van bezoekers.

Laat de oermens in je los: In tegenstelling tot onze voorouders, die zelf op zoek moesten naar energierijk voedsel, worden we in de supermarkt verleid door snacks en frisdrank. Mensen die nu een beter ruimtelijk geheugen hebben om energierijk voedsel te vinden, kiezen wellicht eerder deze producten en zijn misschien eerder geneigd tot overeten. Daarom doetWageningen University & Research onderzoek naar de wisselwerking tussen ruiken, proeven en zien van voedsel en het onthouden van de locatie van deze snackproducten.

Vervalste herinneringen: In Lowlands Paradise is alles goed: muziek, drankjes, dansen en opblijven tot de zon opkomt. Maar wat als je ineens een misdaad gepleegd ziet worden – wat herinner je je dan? Tijdens dit onderzoek van de Maastricht Universiteit ben je ooggetuige van een misdaad in een interactief Virtual-Reality-scenario. Uniek, leuk en onvergetelijk – of wel?

Love to the beat: In januari 2018 stond in het wetenschappelijk tijdschrift Nature een paper waaruit bleek dat de huid-op-huid aanraking van een geliefde pijn verminderd. Mensen lijken dus in staat te zijn om lichamelijk met elkaar te synchroniseren. Dit artikel inspireerde de onderzoekers bij imec Nederland om te onderzoeken hoe deze synchronisatie tot stand komt en of er een verschil is tussen koppels en vreemden. Deelnemers aan het onderzoek krijgen een koptelefoon op waarmee ze elkaars hartslag horen terwijl ze handen vasthouden. De onderzoekers van imec kijken hoe en wanneer de hartslagen van de partners synchroon gaan slaan.

Wie is de Bob?: Op dit moment is de bloedtest nog altijd de meest nauwkeurige manier om alcohol te meten. Daarom willen onderzoekers bij imec Nederland een niet-invasieve draagbare alcoholmeter ontwikkelen die nauwkeurig alcoholwaardes kan bepalen. Op Lowlands worden twee methodes getest. De eerste belicht de huid met infrarood licht waardoor de alcoholpercentages gemeten kunnen worden. De tweede is een zogenaamde EOG bril die supersnelle oogbewegingen nauwkeurig kan meten. De onderzoekers willen hiermee bekijken welke van de twee methodes het beste kan beoordelen of jij gedronken hebt of niet.

Wetenschapscasino: Ons gedrag wordt door veel dingen in onze omgeving beïnvloed zonder dat we dit doorhebben. Een van de sterkste invloeden? De aanwezigheid van anderen! Op Lowlands onderzoekt de Radboud Universiteit of mensen zich anders gedragen in een kansspel als er meerdere mensen bij betrokken zijn. Neem je meer of minder risico als er iemand anders toekijkt? Maak je juist minder verstandige keuzes? In het Wetenschapscasino worden deze vragen beantwoord.

Praten in 3D: Als je op een lawaaiig festival je boodschap wil overbrengen ga je waarschijnlijk schreeuwen of je gebruikt handgebaren. Maar is dit de beste manier om je boodschap over te brengen? De Radboud Universiteit wil dit testen door communicatie in 3D te brengen. Door gebruik te maken van Microsoft Kinect en eye-tracking brillen worden spraak, gezichts-, oog- en lichaamsbewegingen gevolgd terwijl je met iemand praat.

Het grote stellingenspel dakloosheid: Daklozen moeten voortaan in de wijk worden opgevangen. Op die manier is er minder professionele hulp nodig en kunnen burgers ondersteuning bieden. Hoe realistisch is dat? Want ben jij bereid om iemand die dakloos dreigt te worden op te vangen? En hoe kwetsbaar ben jij zelf? Hogeschool Utrecht en de Tussenvoorziening onderzoeken op Lowlands Science of mensen die meer weten over dakloosheid, eerder bereid zijn ondersteuning te bieden.

VPRO X NEW SCIENTIST TEGENLICHT TALKS
Wetenschap en technologie spelen een belangrijke rol in onze cultuur. Je zou bijna kunnen zeggen: onze cultuur ís wetenschap en technologie. Wat is de toekomst van de technologische mens? Eten we straks alleen nog kweekvlees? Wanneer gaan we breinen met elkaar verbinden? Onder andere Damiaan Denys, Marjan Slob, Peter de Keizer, Bettina Sorger, Katleen Gabriels en Edgar du Perron geven antwoord op deze en andere vragen tijdens de talkshow Tegenlicht talks, gehost door VPRO en New Scientist. Het volledig programma van Tegenlicht Talks staat hier.

Bovendien worden dagelijks 9 relevante Tegenlicht uitzendingen vertoond; zie het programma hier.

NATIONALE WETENSCHAPS QUIZ
Knappe koppen opgelet! Ook dit jaar presenteert de VPRO weer een speciale Lowlandseditie van de 25-jarige Nationale Wetenschapsquiz, onder leiding van wetenschapsjournalist Anna Gimbrere en Rob van Hattum, documentairemaker bij de VPRO en Chief Science Officer van het sciencemuseum NEMO. Elke dag om 17:00 uur in Echo krijg je tien pittige vragen voor je kiezen, die aan de hand van diverse wetenschappelijke experimenten live geïllustreerd worden. Tuurlijk: multiple choice en petje-op, petje-af klinken misschien makkelijk, maar alleen de echt snuggere zekerbeterweters mogen in de finale strijden om de eer en een toepasselijke prijs. Niks gewonnen? Toch wat geleerd: de Nationale Wetenschapsquiz is wetenschappelijk bewezen spannend.

HET LLOWGENDAPROGRAMMA

Wierd Duk, Kajsa Ollongren, Lilian Marijnissen, Halil Karaaslan, Milou Deelen en Ferry Zandvliet

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de zesentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Samen met Campagnebureau BKB wordt het LLowgendaprogramma georganiseerd waarin verschillende maatschappelijke en politieke thema’s worden aangesneden.
Zaterdag- en zondagochtend geven ervaringsdeskundigen uit de politiek, wetenschap, kunst, media en sport in X-Ray korte speeches van tien minuten, die het laten bliksemen in je hoofd. Onze LLowgenda is onversneden inspiratie, power en passie, rechtstreeks van de bron: jonge honden, oude helden, doordenkers en hemelbestormers.

LLowgenda zaterdag
Op zaterdag houdt SP-leider Lilian Marijnissen een persoonlijk pleidooi voor het veroveren van de toekomst en de noodzaak van verandering. Daar kan Milou Deelen inkomen. Ze ging vorig jaar viral met een filmpje over slutshaming en strijdt met open vizier voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Yes we can, zegt ook Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija: deze voormalige voetbalinternational zag haar leven instorten na een ernstige knieblessure, maar empowert nu jongeren in binnen- en buitenland met de kracht van straatvoetbal.

Journalist en programmamaker Sinan Can weet nog wel een paar kandidaten. Voor zijn documentaire In het spoor van IS reisde hij door Irak en Syrië, in de hoop de opkomst en ondergang van de Islamitische Staat te verklaren. Een verhaal dat door merg en been gaat, zeker als je dat afzet tegen de verschrikkelijke ervaring van Ferry Zandvliet. Hij overleefde IS’ bloedige aanslag op de Bataclan in Parijs. Door zijn tweede kans werd hij juist minder bang en boos. En Jef Andrea? Die pakt weer op een hele andere manier de koe bij de hoorns. Als Uncle Jefferson waagt hij zich aan de mafste stunts; van schansspringen met minibikes tot butt-darten met injectienaalden.

LLowgenda zondag
Op zondag vertelt theaterregisseur/componist Bert Barten hoe hij bomen letterlijk een stem geeft door hun geluid om te zetten naar muziek. En wat doen al die kleerkasten in zwarte pakken ineens op Cape Lowlands? Ah: vicepremier Kajsa Ollongren houdt een pleidooi voor aandacht en onderhoud van rechten als vrijheid, democratie en persvrijheid. Kom er maar in, Wierd Duk. Deze Telegraaf-journalist ziet dat er een cultuuroorlog woedt tussen politiek-correct links en nieuw-rechts en dropt zijn vredesvoorstellen in het hol van de leeuw.

Halil Karaaslan vertegenwoordigt zo’n driehonderd moskeeën en is de officiële gesprekspartner van de overheid. Zijn advies? De islam past juist heel goed in Nederland. Net als Iris van Lunenburg, die als Haïtiaanse baby door een wit gezin uit Emmen werd geadopteerd. Voor haar programma Iris onderzoekt brengt ze in kaart hoe Nederlanders omgaan met gemengde relaties. Spoiler: kan beter. Ook Ellen Laan ziet ruimte voor verbetering. Als de godmother van de seksuologie in Nederland doet ze onderzoek naar ongelijkheid op het gebied van seksueel genot tussen mannen en vrouwen. Hoe dichten we de orgasmekloof? Typisch LLowgenda: praatjes vullen wel degelijk gaatjes.

Eerder werd bekendgemaakt dat GorillazKendrick LamarN.E.R.D.The War On DrugsDua LipaJames BayBonoboDropkick MurphysGavin JamesGrizzly BearKing Gizzard & The Lizard WizardNile Rodgers & CHICPatti SmithRag’n’Bone ManRichie Hawtin CLOSESpinvisDe StaatStormzyThe Tallis ScholarsTom Odell en vele andere acts naar Lowlands komen. Via de LL18 Spotify Playlist zijn al deze acts te beluisteren.

Het volledige programma tot nu toe is te vinden op www.lowlands.nl. Binnenkort volgen meer bevestigingen!