Er bestaat geen band of artiest die door de jaren heen zoveel tegenslag heeft gehad als Lynyrd Skynyrd. Het blijkt echter geen reden te zijn om bij de pakken neer te gaan zitten getuige het nieuwe album God & Guns.

Het tragische verhaal rondom Lynyrd Skynyrd mag inmiddels wel duidelijk zijn. Daar gaan we het dan ook niet over hebben. Toch lijkt er maar geen einde te komen aan alle ellende. Tijdens de opnames van dit album overlijd volkomen onverwacht toetsenist Billy Powell die samen met gitarist Gary Rossington de enige “survivor” was van de originele bezetting. Niet onverwacht maar niet minder triest was ook het overlijden van bassist Ean Evans die al geruime tijd aan kanker leed. Al met al dus niet de meest ideale voorbereiding voor een nieuw album.

Het heeft echter niet geleid tot een inspiratievol album want over het algemeen valt het allemaal een beetje tegen. Openingsnummer Still unbroken, dat al enkele weken geleden via internet werd vrijgegeven, is met afstand het beste nummer met sterk gitaarwerk van met name voormalig Blackfoot opperhoofd Rickey Medlocke. Ook zanger Johnny van Zant is nog steeds geweldig op dreef en heeft zonder enige twijfel een van de beste stemmen in het Southern rock wereldje. Toch lijkt de band muzikaal gezien steeds verder verwijderd te raken van die zo kenmerkende Southern rock sound. De productie mag dan wel helemaal af zijn, maar Lynyrd Skynyrd heeft nog nooit zo mainstream geklonken als op dit nieuwe album. En de charme van die Southern rock sound was nou juist dat het af en toe best een beetje rommelig mag klinken.

Verder zijn sommige teksten net even iets te opportunistisch. Vooral in nummers als Skynyrd nation en That ain’t my America. De titels zeggen eigenlijk al genoeg. En het nummer Southern ways lijkt qua akkoorden wel erg veel op Sweet home Alabama. Toch valt er nog best wel het een en ander te genieten. Het al eerder genoemde Still unbroken, Storm en de prachtige ballad Gifted hands zijn stuk voor stuk geweldige songs. En begrijp me niet verkeerd, slecht is het natuurlijk allemaal niet. Daar is deze band veel te goed voor. Lynyrd Skynyrd bestaat stuk voor stuk uit uitmuntende muzikanten die hun sporen allang verdiend hebben. Ondanks mijn gemopper scoort God & Guns toch een ruime vodoende.