Machine Head + Another Now – 013 (Tilburg) 04/06/2024

Het festivalseizoen staat in de startblokken! Veel grote bands zullen de komende tijd een tour maken door Europa om de boel op stelten te gaan zetten. Zo zullen de Amerikanen van Machine Head op menig festival te zien zijn en om alvast even warm te draaien is de band voor twee shows in Nederland neergestreken. Na de kick-off van de tour in Groningen is nu het podium in Tilburg aan de beurt.

Evenals in Groningen mocht ook in Tilburg het Eindhovense Another Now de zaal komen opwarmen. Vanaf het begin van deze show leek het alsof er aan de zijkant van het podium een stopwatch was ingedrukt waarop de speeltijd van dertig minuten was aangegeven. Another Now liet er dan ook geen gras over groeien en liet geen seconde onbenut. Zonder enige vorm van zenuwen stuiterde de band over het podium en stortte hun muzikale klanken uit over de grote zaal in Tilburg. Aan het bezoekersaantal hoefde Another Now niet te klagen. Ok, toegegeven, de tribune was dicht, maar voor deze jonge honden, die ongetwijfeld een hoogtepunt in carrière beleefden moest dit wel een enorme kick geven om dit mee te mogen maken. Al die indrukken zorgden er niet eens voor dat er fouten te zien of te horen waren. De aanstekelijke Metalcore van Another Now zorgde voor de nodige moshpits en een enthousiast publiek. De bezoekers werden dan ook getrakteerd op de nodige screams en grunts, maar ook strakke riffs en het nodige drumgeweld. Alles werd uit de kast gehaald en dat kon ook gezegd worden als het gaat om de lichtshow. Het totaalplaatje klopte en als we dan ook nog een frontman zien die een aantal karatetrappen op het podium staat te doen was het feest compleet. De boel kapotspelen in een half uur, Another Now deed het en zorgde zelfs nog aan het einde van de set voor een wall of death!

Terwijl ondertussen ook de laatste bezoekers de weg naar de zaal hebben gevonden werd ook de laatste hand gelegd aan de ombouw naar het hoofdprogramma en rond de klok van negen uur was het showtime voor Machine Head! Wat kreeg 013 in Tilburg een geweldige opening van de show voor de kiezen. Alle registers werden direct opengetrokken, de pyro’s werden rijkelijk getest, een flitsende lichtshow deed de sfeer alleen maar stijgen, de eerste projecties op de schermen waren te zien en uiteraard klonken er de eerste grunts van frontman Rob Flynn. De toeschouwers die iets verder naar achteren bovenaan de trappen hadden plaatsgenomen stonden praktisch oog in oog met het drumstel van Matt Alston. De drummer van Machine Head zat dan ook eenzame hoogte en keek over de menigte uit en had de eer om zijn geweldige kunsten te laten horen. De dubbele kick was op grote afstand nog steeds te horen, wat een geweldenaar. Zijn collega’s iets lager op het podium zorgden ervoor dat de 013 op de grondvesten kon gaan trillen. Na de alom bekende opener Imperium werd de menigte direct getrakteerd op publiekslieveling Ten Ton Hammer, waarbij een paar fans zelfs met een grote opblaashamer wild door de zaal aan het zwaaien waren. De sfeer zat er dan ook meteen in.

Machine Head zorgde dan ook voor een geweldige show met het nodige entertainment. Zo was frontman Rob duidelijk op de hoogte waar hij was en menigmaal riep hij door de grote zaal “Tilburg Netherlands”alsof de landnaam inherent aan de plaatsnaam vastzat. Daarnaast wou hij door “I Can’t Fucking Hear You” te roepen de menige nog meer oppeppen om zich te laten horen en uiteraard wou hij vuisten zien en de alombekende horns. De fans van Machine Head gaven hier graag gehoor aan evenals het maken van een gigantische circlepit. De missie “Open Up The Lion’s Heart In Tilburg” slaagde dan ook vol verve. Het publiek genoot dan ook vol overgave van de show van de Amerikanen, die precies wisten waar ze mee bezig waren. In de loop der jaren verschenen er flink wat albums en van bijna elk album stond er wel een nummer op de setlist, waarbij het noemen van het album Burn My Eyes alleen al gejuich opleverde.

Het trio uit Oakland was dan ook in bloedvorm. Na alle jaren trouwe dienst verveelde hun trashmetal geen moment en was 013 in de ban van hun grooves. Het enthousiasme van de band had een geweldige uitwerking op het publiek. De haardossen gingen wild op en neer en de teksten werden vol overtuiging meegebruld. Daarnaast waren er op de schermen allerlei visuals te zien die deden denken aan verschillende periodes van de band zodat we indirect een beetje op reis werden genomen door het bestaan van Machine Head. Het trio wist dan ook perfect hoe ze de boel op stelten moesten zetten, maar wisten het live ook echt waar te maken. Het gitaargeweld, de strakke drums en de bulderende vocalen, Machine Head is klaar voor het festivalseizoen. Dat er ook nog eens de nodige pyro’s werden ingezet zorgde ervoor dat het ook alleen maar warmer en warmer werd in de zaal in Tilburg, die halverwege de show door Rob werd omgedoopt tot “Killburg”.

013 beleefde dan ook de absolute pre-party van het festivalseizoen en zag hoe Machine Head de ene na andere rammer aan elkaar reeg. Keer op keer werd het publiek opgejut om alles te geven, maar aan het einde van de set werd het publiek even de rust gegund, want frontman Rob had een serieuze boodschap te vertellen. Zo legde hij uit hoe gemeen een depressie kon zijn en hoe helend muziek kon zijn om je er doorheen te slepen. Het toepasselijke Darkness Within was dan ook een schot in de roos. Een show van Machine Head mocht natuurlijk niet in mineur eindigen en met Bulldozer werd het muzikale feest direct weer voortgezet. Tijdens eerdere shows in Tilburg werd het publiek vaak getrakteerd op een drie uur durende set, maar dat is vandaag niet het geval. Gelukkig had Machine Head nog twee muzikale troeven voor het laatst bewaard en na favoriet Davidian en Halo was het na twee uur spelen echt gedaan en werd het publiek nog ondergedompeld met confetti. Machine Head had de 013 in zijn greep en is klaar voor het festivalseizoen met onder andere Rock Am Ring, Download, Graspop en Hellfest op het programma gaan ze een mooie tijd tegemoet!

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024