[singlepic id=7756 w=320 h=240 float=left]Ik kan schijven dat Maiden United een beginnend bandje is volgens gitarist Ruud Jolie vooraf. Of dat het voor het begin van het optreden een gezellige bende was bij Plein 79 en de bandleden gezellig met het publiek stonden te kletsen. Een soort oude jongens krentenbrood idee. Of dat de drank met bekers te gelijk het podium opgetild werd, wel koffie op zijn Engels overigens, met veel melk vrees ik. Dat kan ik allemaal schrijven, maar eigenlijk is het concert met een simpel zinnetje samen te vatten: Wat een strot!

Dat Maiden United een beginnend bandje zou zijn heb ik niet gemerkt. Dat verwacht je ook niet als je de namen van de muzikanten leest. Ook het concept, Iron Maiden maar dan accoustisch belooft veel goeds. Maiden United is bedacht en opgericht door Joey Bruers, bassist van een andere Iron Maiden Tribute, Up the Irons. De tour, waar dit optreden een onderdeel van is, dient ter ondersteuning van de nieuwe CD “Mind the Accoustic Pieces”, gebasseerd op de plaat Piece of Mind. Alle nummers zijn op nieuw gearrangeerd, de een wat dichter bij het origineel dan de ander. Voor het publiek geen probleem dat zong alles uit volle borst mee.

De opbouw van het concert zat prima in elkaar. Beginnend met een stevig Where Eagles Dare, via een aantal door Damian Wilson fantastisch gezongen kleine nummers naar een tweetal fijne duetten met Anneke van Giersbergen (To Tame a Land en Sun and Steel).

Na de verplichte (koffie) pauze begon een memorabele versie van The Evil that Men do. Heel klein en solo ingezet door Mr Wilson en een voor een aangevuld met de rest van de band. Wat mij betreft kon dit nummer concurreren met de uitsmijter Wasted Years. Ook weer in een fraai duet overigens.
Al met al denk ik dat dit concert zeker in de top drie van de door mij bezochte concerten in 2010 terecht komt. De sfeer (Plein 79 is een prima locatie voor dit soort happenings), de muziek die goed in elkaar zat en natuurlijk die strot…

[nggallery id=630]