Na het vorig jaar verschenen Once More Around The Sun heeft Mastodon Nederland al twee keer bezocht en trakteren ze ons in het begin van het festivalseizoen nog eens op een club optreden namelijk in het Doornroosje te Nijmegen. Bassist Troy Sanders geeft halverwege de set aan dat het ondertussen alweer hun 25ste optreden in Nederland is. De mensen die regelmatig deze band heeft mogen aanschouwen weten dat het altijd een verassing is wat de heren uit Atlanta voorschotelen. De band bezit een eigen geluid maar verkent daarin vele uithoeken wat resulteert in een contrastrijk muzikaal kleuren palet en zijn ze ondertussen voorzien van maar liefst zes studioalbums. Persoonlijk merk ik altijd dat de meningen erg verschillen over hun live optredens. Maar als je van een lekker stukje technische rauwheid houdt dan ga je nooit mis op een avondje Mastodon.

Bandito @Doornroosje (Nijmegen) 20150617 (4)Aanvankelijk zou de band Primate het voorprogramma verzorgen maar deze werd twee dagen van te voren vervangen door het Nijmeegse Bandito. Een passende vervanger die goed aansluit op het hoofdprogramma. De heren hebben er duidelijk zin in en weten het publiek met de de smaakvolle vette stoner achtige grooves goed op te warmen. De met Red Fang en Clutch vergelijkbare geluid staat als een huis en dat mede dankzijn het goede geluid in de zaal. Rond halverwege de set komt er een nummer voorbij dat zomaar door Mastodon geïnspireerd had kunnen zijn wat ook wel het hoogtepunt uit hun set was. Na het einde van hun optreden krijgen ze dan ook een welgemeend en verdiend applaus van het goed gevulde Doornroosje.

Mastodon@Doornroosje (Nijmegen) 20150617 (19)Op klokslag 21:40 en precies volgens planning begint het progressieve houthakken van Mastodon. Direct opvallend is dat de heren meer contact met publiek weten te vinden dan anders. Dat vooral dankzijn gitarist Brent Hinds die regelmatig oogcontact zoekt met het publiek en zich veel op de voorkant van het podium bevindt. De set is voorzien van een aantal prettige verassingen en krijgen we bijvoorbeeld van het album Blood Mountain de track Bladecatcher en Crystal Skull voorgeschoteld. Van het album Leviathan zijn Megalodon en Auqua Dementia toch twee echt hoogtepunten en wordt alles met veel overtuiging neergezet.

Natuurlijk wordt er veel aandacht besteed aan het laatst verschenen album en mag het geweldige Chimes At Midnight ook niet ontbreken. Opvallend dat er geen track van hun debuutplaat Remission gespeeld was en heeft het publiek ook geen Iron Tusk en Blood And Thunder horen voorbij komen. En echte teleurstelling mocht dat niet zijn. Afgesloten werd er met een van de vele parels die het album Crack The Skye kent namelijk The Czar waarna drummer Brann Dailor het publiek even toesprak en grapte hij dat het toch een keer tijd wordt dat Mastodon binnenkort naar Nederland gaat verhuizen aangezien de band ons land zo vaak aan doet en ze hier erg graag komen. In ieder geval zijn ze wat mij betreft van harte welkom.