Tijdens het schrijven van nieuw materiaal komt Mastodon met een live-album genaamd Live At The Aragon op de proppen. Hopen dat het geen voorbode is voor het feit dat het wellicht lang zal gaan duren voordat er een nieuw studio-album komt want Mastodon smaakt nou eenmaal altijd naar meer. RollingStone is er ook duidelijk in en noemt de band “the greatest metal band of their generation – no one comes close.”

Nu ben ik niet heel bekend met het oudere werk van de beukers uit Georgia maar ik moet zeggen dat het meest recente album ‘Crack The Skye’ de genialiteit nadert. U zult begrijpen dat ik zo blij was als een kind toen ik vernam dat juist die nummers op het live-album terecht zouden komen. Het album, opgenomen in oktober 2009 in Chicago, telt twaalf nummers waarvan dus de meesten afkomstig zijn van het laatste album. Naast deze tracks staan er een paar op van de oudere albums en als afsluiter een meer dan geslaagde cover van ‘The Bit’ van The Melvins.

De hamvraag is of Mastodon live net zo goed is als in de studio. Hier kan ik kort in zijn. Nee. Mastodon komt wat mij betreft een stuk beter uit de verf op de studioalbums en dan met name op het geniale ‘Crack The Skye’. Aan de andere kant is het een waar genoegen om de band eens live te horen (en te zien want er zit een DVD bij). De band is energiek en geeft alles. Dat hoor je. Maar wat je ook hoort is dat de zang niet echt heel goed is. De muziek daarentegen, ondersteund door een toetsenist, is van betere aard en maakt daardoor veel goed.

Dat Mastodon een van de betere metalbands is van dit moment hoeft niet meer bewezen te worden. En met dit album weten we dat het live ook wel goed zit. Een aanrader voor de fans maar wie ze niet kent doet er goed aan eerst ‘Crack The Skye’ eens te luisteren alvorens over te stappen naar deze plaat.