Vandaag is het dan eindelijk zover. Een band waar ik al een paar maanden de entreekaartjes voor klaar heb liggen: Mayan. Wanneer ik op de Epica site lees dat Mark Jansen zich op een nieuw project heeft gestort weet ik gelijk: hier wil ik heen. De Escape in Veenendaal is een logische keuze voor een try out. Mark heeft met zijn andere band (Epica) in de loop der jaren een goede band opgebouwd met deze gezellige zaal. Het belooft dus een feestje van de bovenste plank te worden. Bij aankomst is het nog erg rustig. Er staat een kleine rij bij de ingang die snel naar binnen geloodst wordt.

[singlepic id=10308 w=320 h=240 float=left]Sons of Seasons mag vanavond de aftrap geven. Deze band ziet het levenslicht in januari 2007 wanneer het project Blaze van Oliver Palotai en Daniel Schild geen kans van slagen heeft. Na wat komen en gaan van verschillende bandleden lijkt de band nu compleet en vinden we naast de twee heren ook Henning Basse, Jürgen Steinmetz en Pepe Pierez. Sons of Seasons heeft inmiddels twee albums op zak. Hun debuut album “Gods of Vermin” verschijnt in 2009 wat gevolgd wordt door hun tweede album “Magnisphericon”. Dit album neemt ons mee op reis door onbekende muzikale sferen en maakt mij erg nieuwsgierig naar hun performance. Bij het aanslaan van de eerste noten is het nog erg rustig in de zaal maar deze vult zich naarmate de set vordert. Helaas kan Oliver het podium niet delen met de andere members doordat hij nog op tournee is met Kamelot. De vervanger doet erg zijn best om zijn steentje bij te dragen om de set tot een goed einde te brengen. Sons of Seasons heeft er zin in vanavond en willen het feestje wat ze de avond ervoor neergezet hebben nog een keer over doen maar dan beter. Dit valt in de smaak bij het publiek die een klein applausje geeft . Henning moet erg zijn best doen om het onwennige publiek mee te krijgen. Hij moet om response van het publiek vragen maar ondanks die moeite blijft het vrij rustig in de zaal. Het publiek deint af en toe wel mee en veel verder dan een beetje in hun handen klappen komt het uiteindelijk ook niet. Het lijkt er erg op dat de bezoekers echt komen om naar de nummers te luisteren. Toch komt de muziek bij mij over dat er best wel wat meer actie kan genomen worden om te headbangen of om te moshen in plaats van passief te blijven staan. De band laat zich niet kennen en gaat vrolijk door met hun set. Ik ben aangenaam verrast hoe de oude en nieuwe nummers zich afwisselen gedurende de set waardoor mijn aandacht bij de band blijft en dit alles naar meer smaakt. In de nieuwe nummers kan je duidelijk de verschillende invloeden horen en nemen je echt mee op reis. Meerdere malen waan ik mij dan ook in Oosterse landen maar dan met een doordringendere melodie en zang dan je oorspronkelijk in die oorden vind. Dit is de eerste keer dat ik de band live zie en zij kunnen mijn aandacht wel vasthouden. Voor ik er dan ook erg in had was de set voorbij. Helaas was er geen tijd meer voor een toegift want de hele set smaakte naar meer. Het publiek bedankt Sons of Seasons met een luid applaus waarna de heren verdwijnen van het podium. Snel word het podium in gereedheid gebracht voor de volgende band.

[singlepic id=10317 w=320 h=240 float=left]Eindelijk is het dan tijd voor Mayan. Begin 2010 bedenken Mark Jansen (Epica), Jack Driessen en Sander Gommans (beiden ex After Forever) een technische heavy death metal sound met symfonische invloeden. Wanneer Sander besluit uit de groep te stappen neemt Frank Schiphorst al snel zijn plek in. Deze 3 heren weten een goede chemie te creëren en de nummers schieten al snel als paddenstoelen uit de grond. Ariën van Weesenbeek (Epica, ex God Dethroned), Isaac Delahaye (Epica, ex God Dethroned) en Jeroen Paul Thesseling (Pastilence, Obscura) vullen de band aan en een gloednieuwe metal machine is geboren: Mayan. De muziek vraagt ook om zuivere zangpartijen wat tot een samenwerking leid met Floor Jansen (Revamp, ex After Forever), Simone Simons (Epica), Henning Basse (Sons of Seasons) en tot slot één van de grootste Italiaanse opera talenten, Laura Macrì. Na het opnemen van hun debuut album neemt Rob van der Loo (ex Sun Caged, ex Delain) de plaats in van Jeroen, hij kan helaas door zijn drukke agenda de band niet vergezellen op de geplande optredens. Mayan is nu klaar om verschillende podia onveilig te gaan maken en hun album “Quarterpast” te gaan presenteren. De album release party zal plaats vinden op 19 mei 2011 in Paradiso ( Amsterdam) maar vanavond mogen wij alvast genieten van Mayan. De inmiddels gevulde zaal met heel wat Epica fans wacht in spanning tot de heren het podium opkomen. Het is even wennen om Mark alleen met een microfoon in zijn handen het podium op te zien lopen in plaats van een gitaar maar dat mag de pret niet drukken. Op het podium wordt een duistere sfeer neergezet met veel rook en weinig licht en dit combineert goed met de heavy sound. Het publiek kijkt wat onwennig rond en moet alles even op zich in laten werken. Hoe je het ook draait of keert, de helft van Epica staat op het podium maar dan met een sound die staat als een huis die een tornado nog kan overleven, het is wennen. Ook zou je bij deze band menig moshpit verwachten maar helaas blijven deze ook hier uit. Wel word er geheadbangd en heeft het publiek wat meer moeite om stil te blijven staan. Vanavond mogen wij ook de support van Simone en Henning bewonderen wat het geheel wel afmaakt. De set vliegt door al het instrumentaal en vocaal geweld voorbij en al snel zijn we aangekomen bij het laatste nummer, Insentive. Dit nummer, verteld Mark, speelt Epica nooit live en past uitstekend in de set. Bij de vraag of het publiek nog meer wil schreeuwt deze uiteraard om meer en of de set misschien helemaal overnieuw gespeeld kan worden. De laatste optie is wat veel gevraagd maar de band trakteert het uitzinnige publiek op nog 1 nummer van het album en verlaat het podium onder het genot van een luid applaus. Wat mij betreft laten de heren en dame een diepe indruk achter en kan ik ook geloven dat hier een super band heeft laten zien wat zij in hun macht hebben. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het deze band zal vergaan in de toekomst.

Setlist Sons Of Seasons: Intro, Bubonic Waltz, Into the Void, Lilith, The Piper, Soul Symmetry, Casus Belli 1: Guilt’s Mirror, Belial’s Tower, Fallen Family.

Setlist Mayan: Intro, Symphony of Agression, Mainstay of Society, Quarterpast, Course of Life, The Savage Massacre, Bite the Bullet, Drown the Demon, Celibate Aphrodite, War on Terror, Incentrive, Sinner’s last Retreat.

[nggallery id=841]

[nggallery id=842]