Arjen de Graaf

2010 was wat mij betreft een redelijk goed muzikaal jaar maar zeker niet bijzonder. Waarom niet? Weliswaar veel nieuwe CD’s maar slechts een klein aantal daarvan zijn echt zeer de moeite waard. Op DVD gebied is er maar een die er met kop en schouders bovenuit steekt en dat was bij de concerten ook het geval.

Beste CD: Alter Bridge – ABIII
Het jaar bracht ons prima albums van o.a. Joe Bonamassa, Asia, The Virginmarys, Crashdiet, The Union, Year Long Disaster en Black Country Communion maar toch ging de keuze voor “album van het jaar” tussen Coup de grace van Treat, ABIII van Alter Bridge en R&FN’R van Slash. Dat de keuze uiteindelijk is gevallen op Alter Bridge komt puur vanwege het feit dat ABIII de perfecte mix is van de eerste twee albums.

Beste DVD: Bruce Springsteen & the E. Street Band – London Calling, Live in Hyde Park
Geen moeilijke keuze. Weliswaar verschenen er ook mooie dvds van o.a. Rush, Chickenfoot en Rory Gallagher, toch kunnen er maar weinig bands tippen aan de live kwaliteiten van Springsteen en zijn begeleiders.

Beste concert: Joe Bonamassa – Carré, Amsterdam
Mijn concertbezoek lag dit jaar aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. Het aanbod van bands die ik graag wilde zien was blijkbaar niet zo indrukwekkend. Voor volgend jaar ziet het er inmiddels alweer een stuk beter uit. Maar toch zaten er wel degelijk een aantal uitstekende concerten bij van o.a. Wolfmother, Blackberry Smoke, Dewolff, Francis Rossi en Beth Hart. Toch waren er maar twee concerten waarvan ik na afloop zoiets had van…..wow, dit was geweldig. Dat was bij Slash in Paradiso en Joe Bonamassa in Carré. Bonamassa liet zien op eenzame hoogte te staan in het blues/rock genre.

Dieptepunt van het jaar: Het overlijden van Ronnie James Dio
Dio is met bands als Elf, Rainbow, Black Sabbath en Dio van onschatbare waarde geweest voor mijn muzikale leven.

Hoogtepunt van het jaar: De hernieuwde vriendschap tussen Status Quo oprichters Francis Rossi en Alan Lancaster
Na 25 jaar lange ruzies en rechtzaken hebben de heren de strijdbijl begraven en lijkt een reünie van de originele line-up dichterbij dan ooit.

Bart van Berlo

Ik heb gekozen om mijn top 5 samen te stellen uit cd`s Omdat dit nog na te luisteren is voor lezers.
Concerten zijn moment opnames en hebben een beetje het “daar had bij moeten zijn” gevoel.

Solefald – Norrøn livskunst
een avontuur om naar te luisteren telkens hoor je weer nieuwe dingen.

Diablo Swing Orchestra – Sing Along Songs For The Damned & Delirious
prachtig hoe zoveel muziek stijlen 1 coherent geheel kunnen vormen.

Allegaeon – Fragments of Form and Function
Uniek en geweldig gitaarwerk.

Audry Horne – Audrey Horne
Mooi, lief, dit kan en wil je elk moment van de dag horen!

Keep Of Kalassin – Reptilian
Dramatisch, meeslepend en melodieus.

Carola van Niftrik

Babylon Circus – 013 (Tilburg) 19 februari 2010
Over deze band kan ik echt uren praten, maar ik zal het hier kort houden. Mijn 3e keer dat ik ze ging zien & de eerste keer dat ik foto’s maakte voor Rockportaal. Babylon Circus is (zoals ik eigenlijk tegen iedereen zeg) een band die je echt live moet gaan zien. Op het podium en ernaast zijn ze toffe gasten en dat vind ik ook een belangrijk punt.

Ratz – Lokaal 8 (Veldhoven) 18 april 2010
Deze band ken ik (pas) 2 jaar en toen ze meldden dat ze gingen stoppen vond ik dat toch best jammer. Dus ik moest zeker wel bij het afscheidsoptreden zijn! Deze staat er dus in omdat het de laatste keer was dat ik ze live kon zien en omdat het gewoon gezellig was en ze het gewoon verdienen.

Flogging Molly – Festival Mundial (Tilburg) 20 juni 2010
Als klein meisje vond ik Flogging Molly al een geweldige band. Ontzettend jaloers toen mijn broer ze op Pinkpop ging zien en ik niet mee mocht. Met een zekere drang om ze een keer te zien stond ik voor het hoofdpodium van Festival Mundial. Een goed optreden wat ik erg kon waarderen.

Astrosoniq – Festival Lolli-POP (Oss) 25 juli 2010
Wat ik nog goed weet van die dag is dat het niet erg lekker weer was (regen en nog meer regen) en dat het toch vrij druk was. Astrosoniq speelde als headliner en veel mensen kwamen dan ook voor hun. Ik vind dat zij iets extra’s aan de muziek toevoegen en dat merk je ook aan de reacties van het publiek. Je moet wel van harde muziek houden, maar dan is het ook echt een aanrader.

Peter Pan Speedrock – Appelpop (Tiel) 11 september 2010
Een band die ik altijd al goed gevonden heb, maar toen alweer een tijdje niet meer gezien had. Voor mij beste optreden van Appelpop 2010 (in ieder geval van de zaterdag) en altijd genieten geblazen.

Jochem vd Steen

Mijn meest memorabele muziekmomenten:

CD: Audio Secrecy – Stonesour
Een voortzetting van een geweldige sound die het waagt melodieus en metal op een manier te verbinden die enerzijds bijna commercieel lijkt en toch perfect is voor de serieuze rockliefhebber

Optreden: Seventh Void (Effenaar)
Goede muziek, maar vooral wat een uitstraling. Een heerlijk verrassende openingsact.

De vele nieuwe medewerkers die Rockportaal van nog meer content weten te voorzien

terugkeer van After Forever frontvrouw in een nieuwe band, ReVamp

CD: Beyond Hell / Above Heaven (Volbeat)

Dieptepunt: De dood van Type O Negative Frontman Peter Steel

Marijke Vos

Aangezien ik veel concerten en festivalsbezoek, veel cd’s luisteren en eigenlijk áltijd muziek aan heb staan vond ik het vreselijk moeilijk om de vijf mooiste momenten uit te zoeken en al helemáál onmogelijk om er nog een rangschikking aan te geven. Dus hier op willekeurige volgorde;

Het ‘goedmaak’-concert van Volbeat in januari 2010.
Ik was erbij toen zanger Michael Poulsen van Volbeat vorig jaar ineenzakte tijdens hun concert in 013. Geveld door de griep, doorgegaan voor zijn fans en tot het uiterste gegaan. Ik was erbij toen ze in januari dit jaar terugkwamen om het goed te maken met de Nederlandse fans. En wat een sterk concert was dat! Enorm genoten!

Muse – Goffertpark Nijmegen (juni 2010)
Op het laatste moment toch accreditatie toegekend, ik mocht er voor Rockportaal bij zijn en dát had ik niet willen missen! Met in het voorprogramma Editors en daarna de magische show van Muse. Steengoede muziek, special effects; een haast hypnotiserend goede show. Ik ben nog altijd onder de indruk.

Graspop 2010 – Hasselt in België
Een heerlijk festival; mooi weer, goede muziek, gezellig mensen. Een groot hoogtepunt te noemen. Maar uiteraard sprongen er toch nog wel wat optredens uit zoals die van Aerosmitch, Bullet for my Valentine, Slash samen met Myles Kennedy en Killswitch Engage.

Triggerfinger – Lowlands 2010.
Zinderende hitte, een overvolle tent. En dit alles als opener van het festival. Ik stond vooraan en was bijzonder onder de indruk. De muziek, de uitstraling, het enthousiasme. Dit optreden van Triggerfinger was zeker een van mijn muzikale hoogtepunten van 2010.

Nou, dat waren de hoogtepunten van 2010. Wat een heerlijk muziekjaar is het voor mij geweest. Maar je leest het goed. ’t Zijn er maar vier. Dat komt omdat ik ook nog een noemswaardig dieptepunt heb; Tijdens het optreden van Slash op Pinkpop 2010, komt een van mijn favoriete en enorm getalenteerde zanger; Myles Kennedy voor de vocale ondersteuning. Helaas gaat hij bij een van de hoge tonen pijnlijk de mist in. Geen fijne manier om je bekend te maken bij het grote publiek. Ik hóóp dat hij nog een volgende kans krijgt, want zelden komt er zo’n goede zanger om de hoek kijken. Maak er een hoogtepunt van!

Martijn Lieffers

Net als Marijke vond ik het dit jaar ook vreselijk om een top 5 samen te stellen. Alleen bij mij is het niet omdat ik teveel muziek heb gezien of leren kennen, maar omdat ik een soort van muzikale burn-out heb dit jaar. Ik heb volgens mij nog nooit zo weinig concerten bezocht als dit jaar. Desondanks heb ik toch wel wat hoogtepunten.

Met stip op nummer 1 Björn van der Doelen
Ik kreeg deze zomer het idee om een aantal bekende mensen te portretteren. Een daarvan is Björn van der Doelen, ex-PSV-er, ex-NEC-er, tegenwoordig muzikant. Ik ben bij hem thuis geweest en heb wat met hem over muziek gepraat, voetbal en nog wat andere dingen. Door Björn en vijn vrouw werd ik zo warm ontvangen en het klikte meteen zo goed met hun dat ze op persoonlijk vlak een gevoelige snaar bij me hebben geraakt. Ook muzikaal gezien hebben ze dit weten te bereiken. De band van Björn en Ellen, Allez Soldaat, maakt zulke mooie muziek en hun muziek heeft zeker indruk op me gemaakt. Live is het ook zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Kijk maar eens op de voorbeelden op http://www.eindhovenrockcity.nl/nieuws/allez-soldaat-meneer-frits-eindhoven-22-11-2010
Helaas vond ik dit niet helemaal iets voor Rockportaal. Volgend jaar gaan we ook zeker meer van ze horen.

Op nummer 2 Denvis (& The Real Deal)
Denvis, beter bekend als de frontman van The Spades, die overigens uit elkaar zijn, was ook slachtoffer van mijn idee voor portretfotografie. In het verleden heb ik Denvis al beter leren kennen doordat ik een keer vervoer van Paaspop naar huis moest hebben en Denvis nog een chauffeur nodig had om hem met zijn eigen auto ook terug naar huis te brengen. Afspraak was snel gemaakt en zodoende kon ik ook bij hem thuis foto’s maken. Erg gezelige ochtend gehad en een aantal mooie foto’s kunnen maken.
Toevallig had hij ook nog een bandfoto voor zijn band Denvis & The Real Deal nodig. Aangezien hij niet iemand is die meteen iets goed vindt, duurde het wel even voordat we echt een bruikbare foto hadden, maar het resultaat mag er zijn. Ik ben er erg trots op. Check zijn album “Join The Circus” maar eens.
Ook live heeft hij met zijn band een erg gaaf album gemaakt. Het is geen rock meer wat we wel van hem gewend zijn, maar het is wel super gave muziek vind ik. Check de recensie van dit album elders op deze website.
Ook van hem heb ik een concert meegemaakt dit jaar en wel de cd-presentatie in het Parktheater in Eindhoven. Wat was dat goed in elkaar gezet zeg. De sfeer in het theater was perfect, de muziek ook. Aangezien ik geen schrijver ben vind ik dit moeilijk te beschrijven. Mocht je toch nieuwsgierig zijn moet je zeker een keer gaan kijken. Je wordt zeker niet teleur gesteld!

Hoogtepunt nummer 3 Komatsu
Eindhovens nieuwste band! Opgericht uit leden van The Goods, Repomen en SQY Rocking Team. Kick Off was in de Altstadt. Deze band staat als een huis! BAM!

Hoogtepunt nummer 4 Kane
Alle vooroordelen die ik had bij Kane zijn tijdens het optreden van ze in de Effenaar dit jaar direct de prullenbak in gegaan. Dinand en Dennis zijn niet meer arrogant! Ze zijn er voor het publiek en weten precies hoe ze hun publiek op een geweldige show moeten trakteren. Kane weet hun publiek van voorin de zaal tot en met de achterste rij mensen helemaal mee te krijgen en enthousiast te krijgen.
Bij de TMF awards heb ik ze nog eens backstage gezien en daar bleek ook al dat ze meer zichzelf zijn dan vroeger. RESPECT!!!

Marvin Hendriksen

2010: Het jaar waarin ik kennismaakte met Blackberry Smoke. De southern rockers zijn in thuisland Amerika aardig aan de weg aan het timmeren. Echter in ons kikkerlandje zijn ze nagenoeg onbekend. Dat blijkt ook tijdens het concert in Paradiso afgelopen zomer. Voor een matig gevulde bovenzaal mocht de band zijn kunsten vertonen. En wat deden ze dat goed. Ik heb veel artiesten minder hun best zien doen voor een groter publiek. Heerlijke muziek en ook nog eens kwalitatief gezien van een hoog niveau. Blackberry Smoke speelde het dak eraf.

2010 was ook het jaar waarin de zonen van Springsteen hun derde album uitbrachten. Gaslight Anthem gooit hoge ogen met ‘American Slang’ bij de critici en bij de fans. Ikzelf kende de band nog niet, maar als trouw Springsteenfan moet ik toegeven dat de gelijkenis er zeker is. ‘American Slang’ wordt sowieso om de dag in zijn geheel gedraaid. Simpelweg omdat ik er geen genoeg van kan krijgen. Als je het mij vraagt is dit dé plaat van het jaar.

In het jaar 2010 kreeg ik eindelijk de kans om mijn helden van Sublime in vernieuwde vorm te zien optreden. Welgeteld veertien jaar geleden moest de tour met onder andere een optreden in de Melkweg afgezegd worden i.v.m. het plotselinge overlijden van leadzanger Bradley Nowell. Dit jaar stond de band, die om juridische redenen nu Sublime with Rome heet, in een uitverkochte Melkweg. Ondanks het feit dat het uitverkocht was wist ik toch nog een kaartje te bemachtigen. De heren gaven voor een uitzinnige menigte (voller kon de zaal echt niet) een show van jewelste. Elk nummer werd gespeeld. En alles werd meegezongen. Echter helaas geen review geschreven (sorry guys…) door andere prioriteiten op dat moment.

2010 was ook het jaar dat mijn helden van Social Distortion te kennen gaven dat er een nieuw album aan komt. Het album heet ‘Hard Times and Nursery Rhymes’ en zou aanvankelijk uitkomen in november 2010. Helaas, helaas is de datum uitgesteld naar januari 2011. Het feit dat de aankondiging er is, is voor mij alleen al een reden om de heren uit Orange County te vermelden in mijn lijstje. Wel heb ik al één nummer, namelijk Machine Gun Blues, kunnen beluisteren. Conclusie; dit smaakt naar meer. Dit is alvast een gegadigde voor het lijstje van 2011.

Het is ook het jaar waarin Nederlandse poprockbands hun doorbraak hadden. Te denken valt aan MakeBelieve, Only Seven Left, mijn favoriet Daybroke en uiteraard Destine. 2010 was hét jaar voor Nederlandse bands. We kunnen met recht trots zijn op onze bruisende rockscene. Ook voor het grote publiek minder bekende bands hebben niet stilgezeten. Denk bijvoorbeeld aan Circle J, Ghandi’s Revenge, New Killer Stars en Noyalty die allen in 2010 een nieuw album uitbrachten.

2010 was ook het jaar waarin Bad Religion maar liefst dertig jaar bestaat. Dit werd uiteraard groots gevierd met een gratis te downloaden live album, een nieuw album (Dissent Of Man) en veel optredens waaronder eentje in de Melkweg die volledig uitverkocht was. Ik denk dat ik geen vreemde dingen roep als ik verkondig dat ze momenteel live beter zijn dan ooit. Leuke bijkomstigheid is dat juist in de Melkweg destijds de eerste grote stap is gezet in een succesvolle carrière. En wie had toen gedacht dat die minstens dertig jaar zou duren…

Maurice Tonies

Mumford & Sons – Lowlands 2010
De zon schijnt heerlijk op deze middag. Er ontstaat een mooi gezicht rond de grote Alphatent van Lowlands. Er hangt een of andere spanning in de lucht en deze hebben veel mensen gevoeld, want het staat bomvol. Als dan ook in de tent de intromuziek klinkt en de mannen opkomen lijkt de wedstrijd al gewonnen.
Het publiek smult al voor de eerste noten hebben geklonken en als de hits Little Lion Man en The Cave voorbijkomen is de magie helemaal geslaagd. Ook al zouden de heren volgend jaar terugkeren op Pinkpop dan gaat het ze niet lukken om dit unieke moment van 2010 te evenaren.

Black Keys – Rockin’ Park – Nijmegen
De mannen van de Black Keys hebben een superjaar achter de rug. Hun album Brothers werd een groots succes en mede door dit album is het al bijtijds druk in Nijmegen, waar de band naast Pearl Jam, White Lies, Vampire Weekend en vele anderen op Rockin’ Park staat. Hun muziek oogt vrij simpel en het duo weet het maximale uit hun instrumenten te toveren.
Op hun plaat doen ze echter niet alles helemaal alleen en hebben ze ook extra muzikanten gecharterd. Ook tijdens het optreden is dit het geval en het dendert heerlijk over het groots aanwezige publiek heen. Naast het album Brothers hebben ze ook live een goed jaar weten te boeken en kan er alleen maar meer goeds in de dop zitten.

Therapy? – Effenaar – Eindhoven
Medio juni ben ik Rockportaal komen versterken. Natuurlijk is dat ook een memorabel moment en via Rockportaal kwam ik terecht
bij de Ierse mannen van Therapy? Deze mannen hebben voor mij een flinke dosis jeugdsentiment. Op mijn eerste Lowlands (1998) heb ik de heren voor het eerst live gezien en sindsdien heb ik ze een paar keer mogen bewonderen. In de Effenaar blijkt de Ierse formatie absoluut nog weten te rocken en het meezingen op Stories, Diane en Screamager doet altijd goed aan. Ja, de mannen worden ouder, maar het blijft energiek en rockt zoals het moet. Blij om Rockportaal te hebben mogen versterken en dit bij te wonen.

Radio Blackout – Groene Engel – Oss
De mannen van Radio Blackout zijn al een tijdje bezig en nu was het eindelijk dan zover. De CD-presentatie van hun debuutplaat.
Voor het podium hangt een groot doek waarop allerlei projecties te zien zijn. Als de show begint wordt het doek neergelaten en wordt het publiek getrakteerd op de show van de band. In een wervelende show komen de nummers van hun plaat voorbij en zowel de band als het publiek zijn erg enthousiast over de voortgang van de show. Lekker om voor eigen publiek zo te mogen spelen en je nieuwe werk te promoten. Elke bezoeker krijgt zelfs na afloop in ruil voor hun kaartje de nieuwe cd gratis mee. Een mooi gebaar van de band en ook de cd mag er absoluut zijn. 2010 is dan ook voor de band een hele mooie start en mogelijk zit er voor de mannen nog veel meer in.

A Perfect Tool – Monsters of Mariaheide 2010
Ik ben die dag als vrijwilliger aan het werk op dit mooie festival en tussendoor heb je tijd om een showtje mee te kunnen pakken. Tussen de acts valt me deze naam nogal op. A Perfect Tool lijkt de mix tussen A Perfect Circle en Tool. Beide bands zijn behoorlijk mysterieus en deze coverband zal dat dan ook wel zijn. Als ze op het podium bezig zijn lijkt het even of je werkelijk naar de mannen van Tool zit te kijken. De zanger is geheel in het blauw op het podium en net zoals Maynard weet hij zich te verstoppen. Je ziet wat blauws en denkt, dat zal ie wel zijn. Het stemgeluid is echter wel zo goed en de gelijkenis wordt sterker. De band gebruikt allerlei visualisaties
en dit maakt het geheel compleet. Aangezien Tool weinig shows doet is het fijn om een echt goede coverband te zien en zo lijkt het publiek er ook over te denken. Men zingt en schreeuwt dan ook luidkeels mee op Sober, Stinkfist en Aenima. A Perfect Tool = A Perfect Tool!

Patrick Spruytenburg

2010 is voor mij een jaar geweest dat ik zo’n 250 bands live heb mogen aanschouwen. Een aantal grote namen, een groot aantal bands waar ik nog nooit van gehoord had maar die door de aankondiging nieuwsgierig maakten, een aantal spontane verassingen o.a. in de vorm van voorprogramma’s die mij ook volledig onbekend waren, een aantal bands waarvan het intussen wel eens tijd werd dat ik ze ook eens live zou zien en ga zo maar even door.
Hieronder volgt een lijstje van live ontmoetingen die mijzelf het meest zijn bijgebleven hetzij door een overweldigende impact, intieme ingetogenheid, verassende muzikaliteit enz: dus gewoon mijn persoonlijke lijst met optredens die goed zijn blijven hangen:

New Model Army – W2 (Den Bosch) 12 maart 2010
Een zo goed als volle concertzaal, geen geouwehoer maar een ruim 2 uur durende wervelende show zonder veel geouwehoer waarin het publiek continu als éém grote deinzende masse de nummers over zich heen laat komen.

Laura Jansen – Effenaar (Eindhoven) 19 mei 2010
Helemaal alleen op het podium met alleen een keyboard voor zich weet de heerlijk ontwapenende Laura de zaal bijna muisstil te krijgen. Zelfs een subtiel kuchje zorgt voor een beschamend gezicht van de veroorzaker.

John Hayes Project – The Rambler (Eindhoven) 16 oktober 2010
Nadat ik ‘m eerder met Mothers Finest heb kunnen zien, staat John Hayes nu met z’n eigen band in de enige echte rockkroeg van Eindhoven, en verwent zijn publiek twee uur lang op een heerlijke mix van voornamelijk funk en rock, en staat na afloop met iedereen een praatje te maken aan de bar.

Serena Pryne – The Rambler (Eindhoven) 24 november 2010
Als voorprogramma van Walter Trout een weekje eerder in de Effenaar liet ze een verpletterende indruk op me achter. Nu staat ze in The Rambler, met alleen haar gitarist naast zich voor een akoestische set. Wat een strot uit zo’n lieflijke dame! En ook hier weer: na haar optreden hebben we een gezellig praatje aan de bar gemaakt.

Helloween – Effenaar (Eindhoven) 6 december 2010
Als jochie van 15 stond ik luchtgitaar te spelen en te headbangen op hun muziek. Nu, jaren later, aanschouw ik ze voor het eerst live! Niet in de originele bezetting, maar gelukkig bestaat hun setlist uit vele oude nummers. In een bijna 2 uur durende show beleef ik mijn jeugd opnieuw.