Metal Female Voices Fest is kan je gerust zeggen één van de grootste festivals die er in de Benelux te vinden is. Deze wordt geheel opgedragen aan de zangeressen en zijn er dus alleen maar female fronted bands te vinden in de line up. Sinds 2003 vindt het festival jaarlijks plaats en sinds een paar jaar in de Oktoberhallen in Wieze. Grote namen als Tarja, Leaves’ Eyes, Epica, After Forever en Nightwish stonden al op het podium wat een duidelijk beeld geeft van de populariteit van het festival. Dit jaar zal het festival voor het eerst drie dagen gevuld worden met 25 bands in de line up. Rockportaal.nl is voor het eerst aanwezig om van dit gezellige indoor festival verslag te maken en om met Xandria en Leaves’ Eyes een interview te doen.

[singlepic id=13042 w=320 h=240 float=left]Bij aankomst staat er vrijdag nog een lange rij aan mensen die naar binnen willen terwijl de eerste band al aan het spelen is. Snel haal ik mijn pers pass en begeef ik me naar binnen. Het Griekse Bare Infinity laat zijn klanken al door de koude Oktoberhallen klinken terwijl het nog erg rustig is in de hal. Deze band speelt atmospherische/ symphonische / gothic metal. Naar mate de set vordert wordt het wel wat drukker. De band moet wat moeite doen om het publiek mee te krijgen maar tegen het einde van de set is er van de koude temperatuur buiten niets meer te merken. Het is altijd moeilijk om de opener van een festival te zijn maar deze band weet het publiek te bespelen en leadvrouw Angel is zuiver bij stem wat aangevuld wordt door grunts. Na een set van drie kwartier verlaat deze band onder een luid applaus het podium.

[singlepic id=13052 w=320 h=240 float=right]Als tweede band komt, na een twintig minuten ombouw pauze en later dan de geplande tijd op het tijdschema, Xandria on stage. Deze band heeft een nieuwe zangeres waar ik erg benieuwd naar ben. Later vanavond zal ik ook nog een interview hebben met de beste dame. Deze band zet een goede en vlotte set neer met ouder werk afgewisseld met  nieuw werk wat nog moet verschijnen op hun nieuwe album wat begin 2012 wordt verwacht. Duidelijke invloeden van Nightwish zijn terug te horen in de nummers die zij ten gehore brengen. Op de nieuwe nummers wordt enthousiast gereageerd en worden dus goed ontvangen door het publiek waar de band zichtbaar van geniet. Ook frontvrouw Manuela staat zelfverzekerd op het podium wat zijn terugslag heeft op het publiek. Zij hoeft maar met een klein gebaar om response te vragen wat ze zonder tegenpruttelen krijgt. Heerlijk om deze band te zien genieten. Helaas is de zaal lang niet helemaal gevuld maar is het wel gezellig druk. Voor je er erg in hebt is de set van haast een uur voorbij gevlogen en kan ik zeggen dat deze set naar meer smaakte, helaas komt er geen toegift. Snel begeef ik mij backstage voor een interview met Manuela. Schare fans hebben zich backstage verzameld om op de foto te gaan met hun helden en uiteraard ook om handtekening te scoren. Geduldig wacht ik af en kan ik in alle rust en alle tijd mijn interview doen wat ook hier op rockportaal terug te vinden zal zijn. Op de achtergrond speelt Battlelore hun set wat behoorlijk door de Oktober hallen dreunt. Deze avond was een aangename opwarmer voor de rest van dit metal weekend.

[singlepic id=13066 w=320 h=240 float=left]Op zaterdag staat er, in vergelijking met andere jaren, geen rij buiten meer te wachten en lijkt het erop dat vandaag de bands wel op de geplande tijd en zonder uitloop hun set starten. Eerlijk toegegeven, twintig minuten ombouwtijd en soundcheck wat er ook nog bij komt kijken is erg kort. Voor een festival wat al negen jaar plaatsvind, en de daarbij horende ervaring heeft, zou je toch denken dat dat wat ruimer zou berekend worden. Bij binnenkomst dreunen de Oktoberhallen op zijn grondvesten en pik ik de laatste nummers van Kivimetsän Druidi mee. Muziek technisch zit deze band goed in elkaar en klinkt zelfs behoorlijk agressief maar toch spreekt deze band mij minder aan dan de bands die ik gisteren heb gehoord. Ik stel me dan ook de vraag of deze band wel tot zijn recht komt op MFVF, het is een beetje dubbel. Deze band zou ik eerder verwachten op een fantasy fair of iets dergelijks. Misschien heb ik er te weinig van mee gekregen om hier daadwerkelijk een oordeel over te vellen. De aankleding van de bandleden klopt dan wel helemaal, berenvellen, camouflage strepen, middeleeuwse kleding,… het plaatje is wel compleet.

[singlepic id=13076 w=320 h=240 float=right] Amaranthe staat als volgende band gepland. Deze Zweeds/Deense band brengt harde maar voor mijn inziens erg toegankelijke female fronted metal met wat poppy stukken er doorheen die in je hoofd blijven hangen. Zonder dat je er erg in hebt sta je gewoon mee te zingen. De eerste indruk die ik krijg is dat deze band past in het straatje van Delain en Nightwish. De cleane vocalen van Jake in combinatie met grunts en screams van Andy aangevuld met de zuivere stem van Elize werken erg fijn samen. De set is lekker up tempo en de vaart wordt er behoorlijk in gehouden. De band hoeft weinig om response te vragen want die krijgen ze zo. Het publiek danst, springt en zingt mee waar de muziek ook echt uitermate voor geschikt is. Ook ik betrap mezelf erop dat het erg moeilijk is om stil te blijven staan. Wat mij betreft een aangename verassing voor deze dag.

 

[singlepic id=13091 w=320 h=240 float=left]Het Duitse Deadlock betreed het podium en ook zij zetten een snelle set neer en gaan er stevig tegen aan. Een welkome onderbreking komt door 2 ballads die ten gehore gebracht worden om daarna gewoon vol gas weer verder te gaan. De laatste twee nummers worden getekend door technische problemen. De microfoon van leadvrouw Sabine begeeft het en zelfs na wat gefriemel aan het snoer van de microfoon vertikt die het om te werken. Creatief wordt hier mee omgegaan en wordt de mic uit de handen getrokken van Johannes (zanger van de band). Beetje lastig is het wel als je beiden moet zingen in een nummer maar de pret word niet gedrukt. De mic wordt gewoon gewisseld onderling. Helaas heeft één van de gitaristen ook troubels met zijn snoer aan de gitaar wat achteraf niet goed ingeplugd blijkt te zijn. In tussen tijd protesteerd mijn buik ook en laat deze duidelijk merken dat de inwendige mens ook niet mag vergeten worden. Even een snelle hap om mij daarna backstage te begeven voor een interview met Leave’s Eyes die ook zal te vinden zijn op rockportaal.

Tijdens mijn interview klinkt Dylath-Leen op de achtergrond. Na mijn interview kan ik toch nog één nummer meepikken van Dylath-Leen en zie ik dat het al een beetje drukker is geworden in de hal. In vergelijking met andere jaren is de hal niet heel erg gevuld waar die andere jaren afgeladen vol stond, vooral bij de headliners, en stel ik mij de vraag of misschien de populariteit van MFVF aan het afnemen is of dat een heleboel mensen wat anders te doen hebben?

Het Noorse Trail of Tears mogen het stokje overnemen. Zij spelen gothic/symphonic black metal en houden eveneens de vaart goed in de set. De band geniet op het podium. Ouder en nieuw werk wisselen elkaar fijn af en het publiek gaat vooral bij het ouder werk helemaal los. Een ballad haalt voor heel even de vaart uit de set om daarna er weer flink tegenaan te beuken.

[singlepic id=13121 w=320 h=240 float=right]De volgende band waar ik heel erg nieuwsgierig naar ben is het Spaanse Diabulus in Musica. Van deze band hebt ik al heel wat lovende woorden gehoord en hoop dan ook echt dat zij die gaan waarmaken. Overduidelijk is dat zij symfonische metal maken en ten gehore brengen. Tijdens hun set verwelkomen zij ook twee gast artiesten. Maite Itoiz en John Kelly van Elfenthal delen samen met leadvrouw Zuberoa Aznárez het podium. De band geniet en wisseld rustig met wat up tempo nummers af wat ervoor zorgt dat de set niet saai wordt. De set van vijftig minuten vliegt als een tierelier voorbij en is het alweer tijd voor Leaves’ Eyes.

[singlepic id=13144 w=320 h=240 float=left]Tijdens mijn interview met Alexander Krull kom ik al het één en ander te weten over wat het publiek zoal kan verwachten van de show wat mij heel erg nieuwsgierig maakt. De set wordt gestart met het nummer “Spirits Masquerade” wat te vinden is op hun nieuwe album “Meredead” wat gevolgd word door een tweede nieuw nummer, “Velvet Heart“. Het is mij al snel duidelijk dat de echte fans vooraan staan en dat van al die fans iedereen de teksten wel mee kan zingen van de nieuwe nummers. Liv en haar mannen genieten duidelijk van de goede feedback van het publiek. Ook hier zijn gasten te vinden in de set. Zusje Carmen (Midnattsol) brengt samen met Liv het nummer Kräkevisa, een traditioneel nummer wat eveneens te vinden op het nieuwe album, ten gehore. Ook Maite Itoiz en John Kelly van Elfenthal zijn als gasten aanwezig in deze set. Het publiek is uitzinnig en geniet van de set van Leaves’ Eyes. Deze keer geen jurk wissels van Liv zoals we dat van haar gewend zijn omdat de set te kort is daarvoor. Zestig minuten vliegen voorbij en het laatste nummer wordt alweer aangekondigd. Het publiek wil meer en laat dit ook duidelijk horen. Helaas is daar geen tijd meer voor.
Moe maar voldaan verlaat ik de Oktoberhallen.

[singlepic id=13167 w=320 h=240 float=right]Zondag, derde en laatste dag van MFVF. Bij aankomst is het rustig en klinken de laatste noten van Triosphere. Na wat ombouwen betreed System Divide het podium. Deze relatief jonge band, opgestart in 2008, brengt een extreem modern metal/melodic death metal. De Oktoberhallen worden dan ook uitgebreid getest of hij nog stevig op zijn grondvesten staat. De band raast met hoog up tempo nummers als een F5 tornado door zijn set. Leadman Sven en leadvrouw Miri zijn baas over het podium en zingen en grunten wekelijk hun longen uit hun lijf. Alhoewel de muziek erg uitnodigend is voor een moshpit blijft deze tot mijn grote verbazing uit. Een goede eerste kennismaking met deze band dus.

[singlepic id=13175 w=320 h=240 float=left]Midnattsol is de tweede band die op mijn wil-ik-zien lijstje staat. Leadvrouw Carmen mocht gisteren het podium al delen met zus Liv Kristine en vandaag doet zij dat met haar eigen band. Deze Noors/Duitse folk/metal band mocht ik een paar jaar geleden al zien en ben dan ook nieuwsgierig naar hoe de band nu performed. Carmen heeft heel wat geleerd en is behoorlijk aan de slag gegaan met haar manier van performen. Ze staat als een huis en is zeker van zichzelf en dat merk je gelijk. Ook haar zangkunsten zijn een stuk beter dan eerst. Nieuwe nummers lossen elkaar af met ouder werk wat het een aangename set maakt. Een emotioneel moment wordt gecreëerd als “Northern Light” word opgedragen aan het drama wat zich heeft afgespeeld in Noorwegen eerder dit jaar. Je kan een speld horen vallen en de band krijgt ook een daverend applaus als dank voor dit mooie gebaar. De rust is van korte duur want de band laat zien dat ze er zin in hebben en gaan verder met meer sneller en rauwer werk. Drie kwartier vliegen voorbij en de set smaakte naar meer. Tijd voor een toegift is er niet want Stream of Passion staat al backstage te trappelen om gas te geven.

[singlepic id=13193 w=320 h=240 float=right]Marcella en haar mannen trappen hun set af met “Lost” wat te vinden is op hun nieuwe album “Darker Days”. De set zit erg goed in elkaar en bevat weinig rustige nummers. Heerlijk is het om een aantal nummers van het nieuwe album live te horen en deze klinken goed en strak. Ook Marcella perst noten uit haar keel die ik nooit eerder heb gehoord in een gig. Loep zuivere klanken die een kristallen glas zo in duizenden scherfjes zou laten barsten. Bijzonder is het dan ook voor Marcella dat haar ouders en zusje uit Mexico zijn gekomen en vooraan in het publiek staan te genieten van hun persoonlijke held! Ook het publiek wordt niet vergeten want dit MFVF publiek is het beste wat je maar kunt vinden. Het publiek vind dit geweldig om te horen en gaat helemaal uit zijn dak. Een geweldige set die weinig van de Oktoberhallen over gelaten heeft.

Kort samen gevat kan ik wel zeggen dat dit een uitermate geslaagd en voor herhaling vatbaar metal weekend was.

De interviews volgen snel.

[nggallery id=1085]

[nggallery id=1086]

[nggallery id=1087]

[nggallery id=1088]

[nggallery id=1089]

[nggallery id=1090]

[nggallery id=1091]

[nggallery id=1092]

[nggallery id=1093]

[nggallery id=1094]

[nggallery id=1095]

[nggallery id=1096]

[nggallery id=1097]