Zondagmiddag 11 april 2010 is de Metal Female Voices Fest Road Show in de W2 in Den Bosch: 5 verschillende metal-bands zullen op ’t podium staan, met als gemeenschappelijke deler dat ze allemaal een front-vrouw hebben. Van Gothic Metal tot Death Metal zullen vertegenwoordigd worden door achtereenvolgens Sceptical Minds, Manic Movement, Dylath-leen, Dejafuse en Stream of Passion.

Anders dan ik gewend ben, was de rij voor de deur op ’t moment van opengaan van de deuren nog erg klein. Zeker vanwege ’t feit dat de eerste band al een half uur na opening op ’t podium zou staan, was dit een voorteken dat het een erg rustige middag zou gaan worden. Wat me enigzins verbaasde, zeker vanwege ’t feit dat ik diverse malen meegemaakt heb dat Stream of Passion voor uitverkochte zalen stond.

[singlepic id=4625 w=320 h=240 float=left]Het uit België afkomstige Sceptical Minds mocht de spits afbijten. Ze omschrijven hun muziek zelf als een mix tussen rock / electro en metal, en ze geven een heel eigen draai aan de muziek door een chello in de band te hebben. Dit instrument, bespeeld door Cath, heeft geen overheersende rol in hun muziek, maar zorgt toch duidelijk voor een eigen en andere sound, waardoor de band zich onderscheidt in een genre waarin toch reeds heel wat bands vertegenwoordigd zijn. Zangeres Karolina zette de puntjes op de i, met haar aangename en zuivere stem en ’t feit dat ze zich als in vis in ’t water thuis voelde op ’t podium bleef ’t eerste optreden van de middag zeker bij me hangen. Dat de grote aantallen bezoekers uitbleven, verzekerde Karolina me naderhand in een gesprek, deerde haar absoluut niet: als er maar één bezoeker zou zijn die ’t naar z’n zin had, was zij al tevreden…

[singlepic id=4630 w=320 h=240 float=right]Manic Movement was de tweede band van de middag. Genre: metal / powerpop / rock, en reeds na enkele nummers was duidelijk dat deze band in ’t rijtje gothic metal bands thuishoorde, waarin Within Temptation & Epica toch wel bij de bekendere namen horen. Zangeres Virginia is het boegbeeld van de band, en deze aangename verschijning op ’t podium trekt dan ook meteen de aandacht naar zich toe. Muzikaal steekt alles prima in elkaar, hoewel veel nummers herkenbaar van opbouw in elkaar steken in vertegenwoordigde genre, is het zeker niet zo dat de band clichématig over gaat komen naar een aantal nummers. Helaas moet ik wel constateren dat mijn aandacht gaandeweg van de zangeres naar de overige bandleden ging verschuiven: het viel me op dat vooral tussen de nummers en tijdens de solo’s de zangeres zich vaak van het publiek afkeerde door ze (letterlijk) de rug toe te keren om de stembanden middels drank wat te smeren. Hier zou m.i. een puntje van verbetering in de act mogelijk zijn door meer contact met het publiek te blijven houden.

[singlepic id=4642 w=320 h=240 float=left]Na het melodieuze optreden van Manic Movement ineens een totaal ander genre: Death Metal, ten gehore gebracht door het uit Frankrijk afkomstige Dylath-leen. Slechts vier man sterk op ’t podium, waarbij Kathy naast zang/grunts ook een gitaar hanteert. Op ’t moment dat de band begon, zat ik nog aan een biertje aan de bar naast de concertzaal, en hoewel ik wist dat alle bands een zangeres hadden, kon ik bijna niet geloven dat het een vrouw was die ik hoorde. Aan ’t podium was ’t bewijs overduidelijk: het was toch echt de schone dame op ’t podium die een strot open trok waar menig kerel jaloers op kon zijn. Hoewel niet echt mijn muzikale voorkeur, moet ik toegeven dat ’t optreden stond als een huis: hard en strak volgden de nummers elkaar op. Nummers, welke bol stonden van tempowisselingen en behoorlijk gecompliceerd in elkaar staken, en die aan ’t publiek gepresenteerd werden in een energieke show!

[singlepic id=4650 w=320 h=240 float=right]De band Autumn heb ik in ’t verleden verschillende malen live meegemaakt, en de mix van hun muziek met de stem van Nienke heb ik altijd weten te waarderen. Na de wissel van Nienke de Jong, welke opgevolgd is door Marjan Welman, was ’t toch anders: de band klinkt nog steeds goed, maar was voor mij toch ook niet meer de oude Autumn. Bij het vooraf beluisteren van de bands welke op zouden treden, had ik in eerste instantie niet eens in de gaten dat Dejafuse de huideige band van Nienke is, en de eerste gedachte die in me opkwam was: dit klinkt als het oude Autumn. Toen alles op z’n plek viel, was ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar Dejafuse. Eigenlijk heb ik maar een opmerking over het optreden: het was te kort, er was slechts tijd voor een set van 30 minuten. Deze werd gelukkig ten volle benut: tussen de nummers alleen het volgende nummer aankondigen, en vervolgens gas er op!

[singlepic id=4667 w=320 h=240 float=left]Afsluiter van de avond was Stream of Passion, welke als enige band een vol uur vol mochten spelen. Deze band, opgericht door Arjen Lucassen, bestaat intussen al weer 5 jaar, en dit is mijn derde live confrontatie met ze. Hoewel ze muzikaal ook een genre vertegenwoordigen waarin ze concurrentie hebben van veel bands, onderscheiden ze zicht toch door niet in cliché’s te vervallen, en de ware kracht van de band komt naar voren wanneer je ze live ziet: de nummers komen veel energieker over dan op ’t album, en komen dan pas echt goed tot hun recht. Extra’tje is ’t feit dat de uit Mexico afkomstige Marcela Bovio ook viool speelt, waarmee ze zichzelf met regelmaat begeleidt.

Nog geen 60 kaarten zijn er in de voorverkoop verkocht, en de dagkassa leverde een opbrengst van 30 kaarten op. Inclusief personeel zal er dus zo’n 100 man in de zaal aanwezig geweest zijn, da’s maar een fractie van de capaciteit welke de W2 heeft. Zou het aan het vroege tijdstip op de zondag gelegen hebben? Aan de line-up lag ’t in ieder geval niet niet: 5 bands, 5 diverse genres, dus voor iedereen met affiniteit met rock / metal zat er wat tussen. Aan de prijs kan ’t ook niet gelegen hebben: het bedrag aan entree wat je normaal voor 1 optreden moet betalen, daarvoor had je hier 5 bands. Wat de oorzaak ook geweest mag zijn: ik heb me wel vermaakt…

[nggallery id=346]

[nggallery id=347]

[nggallery id=348]

[nggallery id=349]

[nggallery id=350]