Als zanger van bands als White Lion en Freak of Nature was Mike Tramp in de jaren 80 en begin jaren 90 behoorlijk succesvol. En niet onterecht want met beide bands werden er een aantal prima albums gemaakt. Een reden voor het succes was o.a. het aparte, breekbare stemgeluid van Tramp. Op Stand your ground laat hij horen het zingen nog steeds niet verleerd te zijn.

Muzikaal ligt dit album niet in het verlengde van de krachtpatser hardrock die hij met White Lion en Freak of Nature maakte. Wel klinken Tramp en zijn begeleiders, met o.a. Soren Andersen (Glenn Hughes) op gitaar, behoorlijk retro (jaren 70) met een modern randje er omheen. Het is allemaal niet zo heel bijzonder maar het is in ieder geval goed te constateren dat Tramp nog altijd doet waar hij goed in is.

Stand your ground opent ijzersterk met Don’t let them put it on you. Een nummer met een heerlijke groove waarin Tramp ouderwets goed zingt. Een van de hoogtepunten op dit album. Ook zijn Distance, Gotta get away, Got me crazy, The world is changing en Prettiest girl zeer de moeite waard. Afsluiter The soldier never started a war is misschien wel het beste nummer op dit album mede door Tramp’s geweldige zang. Niet alle songs zijn sterk maar over het algemeen is Stand your ground een aangename verrassing.

De productie is uitstekend en er is ook niks mis met het vertoonde spel. Maar met Tramp is deze vorm zou het jammer zijn als er nooit meer een reünie zou komen van White Lion of Freak of Nature.