Het uit de assen van Kreisor ontstane Mirror Queen komt binnenkort met haar debuutalbum uit. Uitgebracht op het gerenommeerde TEE PEE records. Bovendien staan de heren binnenkort op Roadburn en in de Baroeg. Redenen genoeg om ze eens wat vragen te stellen.

1. Waarom veranderden jullie de naam Kreisor in Mirror Queen? Was dit alleen vanwege de line-up veranderingen of had het meer redenen?

Het was vooral vanwege de line-up veranderingen en omdat de meeste nummers geschreven en begonnen zijn met het jammen met de nieuwe groepsleden.

2. Wat heeft jullie geïnspireerd tijdens het opname proces?

Een paar nummers zijn behoorlijk nieuw, het is altijd goed om met wat spontane stukjes te komen in de studio, zeker wanneer er nog ruimte is in de arrangementen om dit te doen. De eigenaar van de studio, Ofer Tiberin, was geweldig om mee te werken. We kwamen regelmatig tot meer dan één oplossing in de studio en laat in de nacht/

3. Zijn jullie tot nu toe blij met de reacties op het nieuwe album?

Het album is nog niet uit voor een paar weken en nog niet voor een paar maanden in de VS dus de reviews komen nu pas binnen, maar zover zo goed. Maar, onze vrienden vinden het goed!

4. Wat zijn jullie beste herinneringen aan toeren? Wat kunnen we verwachten van jullie tijdens de toer in april (o.a. Roadburn, 14 april, en in de Baroeg, 25 april)?

Toeren met UFO & Uli Jon Roth een paar jaar geleden was zeker een hoogtepunt, niet alleen omdat ik die bands geweldig vindt, maar ook omdat het publiek ons met open armen ontvingen als opener. Dat was de laatste keer dat we speelden in Europa. Het album komt zo’n twee dagen uit voor de eerste show, dus verwacht een groep enthousiaste Amerikanen.

5. Hoe belangrijk is toeren voor jullie? Ik kan me voorstellen dat het belangrijk is voor jullie om contact te hebben met de (nieuwe) fans.

Ik zie het als een laatste samenwerking na de oorspronkelijke creativiteit van repetities en het opname proces. Ik maak altijd nieuwe, levenslange vrienden elke keer dat we er op uitgaan en hou ervan om te praten over muziek, het leren van de plaats die we bezoeken en het delen van een drankje of tien.

6. Is de huidige opkomst van vinyl in de stoner/ psychedelic rock een positieve of negatieve ontwikkeling voor bands als de Mirror Queen?

Hoewel we geen plannen hebben om dit album uit brengen op vinyl is het in het algemeen zeker een goede ontwikkeling voor de bands en de fans. Het is het perfecte medium dat niet zal worden vervangen. Cds zullen waarschijnlijk verdwijnen, maar de LP niet.

7. Heb je het gevoel dat Mirror Queen voordeel heeft van het internet (downloaden/ sociale media) of denk je dat het de band en het label geld kost?

Tee Pee is een specifiek, gedreven specialistisch label dat in verhouding gezien een hoop CD’s en LP’s verkoopt en ik denk dat de die-hard fans die downloaden muziek kopen via elk medium, naar een hoop optredens gaan en vaak zelf muziek maken. Des te meer des te beter. Ik denk dat de grote labels een slachtoffer zijn van hun eigen handelen en succes en nu klagen over zure melk.

8. TEE PEE Records lijkt een soort van familie. Als we de bands zien en horen lijkt het erop dat ze een veilige haven zijn voor stoner/ zeventiger jaren geïnspireerde rockbands. Klopt dat?

Zeker. Ik ben er zeker van dat jij het begrijpt, omdat het Roadburn festival ook zo’n artiest gedreven visie heeft. Ik bedacht me net dat de zeventiger jaren gevoel meer is dan alleen het geluid van de bands. Misschien heeft het ook meer parallellen met de jaren 70 progressieve radiostations die hele nummers afspeelden en zorgden voor een programmering met verschillende genres. De DJ was meer een curator, als je wil.

9. Met welke bands zou je graag op tour zijn? Waarom?

Hell, het is moeilijk om de huidige line-up met The Atomic Bitchwax, Naam en Quest For Fire te verslaan. Yeah?

10. Welke andere bands zouden we moeten luisteren om het concept van Mirror Queen te begrijpen?

Ihet zou kunnen helpen wanneer je BOC, Captain Beyond, Wishbone Ash, UFO en Camel zou kunnen waarderen.

11. Heb je nog tips van onbekende bands voor onze lezers?

Davana en Mondo Drag ‘knocked me out’ vorige week tijdens het SXSW music festival in Texas, en ik denk dat het Zweedse Horisont geweldig is. Ik zou ook voor willen stellen om naar Tee Pee band Night Horse te gaan luisteren. In het geval van de oudere bands word ik nooit moe van Lucifer’s Friend’s eerste album en Bob Welch of Fleetwood Mac had een band in de late zeventiger jaren genaamd Paris. Delen van ons debuut klinken vergelijkbaar.

12. Iest wat je altijd wilde zeggen, maar nooit bent gevraagd

Je bedoelt voor een rock magazine? Ik weet niet wat de vraag zou zijn, maar het antwoord is ‘Ja het is waar, ik ben een grote fan van Kuifje’.