Eind januari; de sneeuw is aan het dooien en de feestdagen zijn voorbij. Hoogste tijd voor Monsters of Mariaheide. De 19e editie van dit regionale festival dat zijn grenzen elk jaar weer verlegd. Dit jaar hebben ze onder andere Living Colour weten te strikken om te komen optreden en het beloofd met een goed programma nu al een leuke avond te worden.

Ook dit jaar heeft de organisatie weer veel creativiteit en energie gestopt in de aankleding van het festival. Het Monsters Animatie Team (MAT) staat weer klaar om bezoekers over een parkoers te leiden waarmee prijzen gewonnen kunnen worden en wijzen iedereen een bierlocatie toe in de biergarderobe, zodat je met gemak en beiden handen het toilet kan bezoeken. In de zaal laten bezoekers dan ook trots hun bierlocatie zien aan bekenden en onbekenden. Oude weerzien van vrienden, nieuwe ontmoetingen; Monsters is elk jaar weer hét tafereel van gezellige Brabantse tijden.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn de wanden van de ‘Monsterhal’ dit jaar behangen met grote gordijnen die het weerkaatsen van de muziek tegengaan. Het geluid is daardoor aanzienlijk beter, al is het volume toch nog altijd duidelijk aanwezig en lopen vele bezoekers met de oordoppen in door de zaal. Toch, pluspunten voor de organisatie voor de regulatie van het geluid dit jaar.

Aan Groovebloedig, de winnaar van de Monster CUP,  de eer om in de middag het festival te openen. Het is nog niet erg druk, maar er mag niet geklaagd worden. Voor de mannen van Groovebloedig is het een eer om hun mix van hiphop, rock en funk te presenteren aan het aanwezige publiek van Monstes. LA Stryker is de volgende band die het podium bestijgt. Terwijl de zaal nu al aardig vol begint te lopen rocken deze mannen erop los en deze stevige muziek wordt goed ontvangen. De eerste lefhebbers gaan al vooraan staan en kort daarop volgen meerdere bezoekers. Als Drive Like Maria begint, lijkt het festival echt van start te gaan. Een interessante combinatie van een zingende drummer, een chick met ballen op de gitaar en goede gitaarmuziek. Eerder stonden ze ook al in het voorprogramma van AC/DC dus Monsters mag er trots op zijn deze mannen en vrouw op hun podium te mogen verwelkomen.

Rond het avonduur is het tijd voor de mannen van Blind Sight om hun stevige metal ten gehore te brengen. Persoonlijk favoriet, maar niet van de gemiddelde bezoeker van Monsters want vooraan blijft het redelijk leeg en pogingen van de zanger om het publiek mee te krijgen lopen uit op een handklap hier en daar. Ze laten zich niet uit het veld slaan en spelen oude en nieuwe nummers met stevige drumpartijen en strakke gitaarriffs. Na het geweld van deze mannen krijgt het publiek even de tijd om bij te komen en dan is het al tijd voor de stoere frontvrouw van Elle Bandita. Dit is een echt chick met ballen want Elle Bandita rockt heel Monsters of Mariaheide op zijn kop. Stevige nummers volgen elkaar snel op en het publiek komt inmiddels helemaal los.

Een half uur later begint The Perfect Tool. Een coverband van de bijzondere metalband Tool, die een heel eigen sound heeft. De bandleden van The Perfect Tool weten de sound van de Amerikaanse band nauwkeurig te imiteren en de Toolfans in het publiek dansen of hun leven er vanaf hangt. De zanger is geheel in het blauw geverfd en staat ergens op de achtergrond te zingen, zoals de zanger van Tool dit ook zou doen. Een sterke tribute!

Dan is het de beurt aan de lang verwachte Living Colour. Living Colour werd al ruim van te voren bestempeld als het hoogtepunt van Monsters Of Mariaheide 2010. Een groot deel van de bezoekers ervaart echter een generatiekloof en Living Colour moet zijn best doen om het gehele publiek te boeien. Des al niettemin geven de mannen op leeftijd alles en spelen nummer na nummer en ook de bekende hits als ‘glamour boys’ en ‘Love Rears Its Ugly Head’ komen voorbij en worden door jong en oud enthousiast ontvangen. Bij een uitgebreide solo zakt het feestgedruis in de zaal wel in en velen hebben, gezien de vroege start in de middag, moeite om hier weer bovenop te komen. Living Colour laat wel zien dat ze na al die jaren nog steeds kunnen rocken en al hun passie hierin kunnen overspelen op hun publiek.

Voor wie er de kracht nog voor heeft komen na middennacht The Hot Stewards nog op het podium. Uitgedost in extravagante kleding brengen zij hun eigen versies van jaren ’80 nummers ten gehore en vooraan is het nog een feestje.

Achteraan in de zaal worden zitplaatsen gecreëerd en dankbaar in gebruik genomen, de friettent draait overuren en buiten ploeteren minder taxi’s dan gewenst door de centimeters sneeuw die uit de lucht komt. Een koud einde van Monsters of Mariaheide maar het was weer een bijzonder gezellige en geslaagde dag!

[nggallery id=243]

[nggallery id=244]

[nggallery id=245]

[nggallery id=246]

[nggallery id=247]

[nggallery id=248]

[nggallery id=250]