[singlepic id=8243 w=320 h=240 float=left]De 18e editie alweer van het jaarlijkse rockfestijn Monsters of Mariaheide, toevallig in Erp. En zoals elk jaar is Rockportaal er weer bij. Ook dit jaar is het weer waterkoud buiten. Dit weerhoudt echter de honderden bezoekers van het festival niet om door de weilanden heen de juiste locatie weer te vinden. Dit jaar zijn er weer wat nieuwe attracties aan de grote hal toegevoegd. Zo is er een heuse bar ingebouwd waar bezoekers even bij kunnen komen van al het gitaargeweld. Ook de biergarderobe is weer opgebouwd na groot succes tijdens de vorige editie.  De indeling is een beetje veranderd maar al snel genoeg zijn de jassen opgehangen, de munten op zak en kan het gitaargeweld beginnen.

Net als alle jaren worden de stiltes tussen de optredens opgevuld met de rockende hits, gedraaid door de Rockobamadeeyas vanaf hun plekje bovenop de bar. Ze zorgen ervoor dat er geen moment komt waarop je niet de voetjes van de vloer kan gooien. Ook Blaas of Glory is dit jaar aanwezig om met hun blaaskapel, strakke pakjes en feestvariaties van rocknummers door de zaal te marcheren. Zo gauw ze de zaal binnen marcheren stijgt de gezelligheid en iedereen hobbelt vrolijk mee. Een uitstekende keuze om de stiltes op te vullen!

De middag begint voor ons meteen met de verrassing van de avond; Revoker. Deze jonge muzikanten uit Wales zijn onlangs gecontracteerd bij het bekende label Roadrunner. Roadrunner belooft ons daarmee kwaliteit en dat krijgen we. Een flinke bak gitaargeweld, energieke muzikanten op het podium en een volle stem voor de zang. Revoker trekt direct de aandacht van de bezoekers, die meer en meer naar voren komen. Het eerste optreden voor de jongens in Nederland en hopelijk zullen we ze nog vaker zien.

[singlepic id=8221 w=320 h=240 float=right]Veel tijd om bij te komen krijgen we niet want al snel daarna maakt My Favourite Scar zijn opkomst. Een metalband van Nederlandse bodem met ex-bandleden van onder andere Within Temptation. Rockportaal zag ze al eerder in het voorprogramma van Disturbed een jaar geleden en we laten ons dit keer positief verrassen door een band die meer zijn eigen sound heeft gevonden. Stevige metal, melodische zang en een stoere performance. Alle ingrediënten voor een goed optreden.

Na My favourite Scar dooft het licht. Na wat opslepende muziekjes komen er een hand vol mannen met enge maskers het podium op. Banane Metallik staat bekend om hun bijzondere performance. Toegegeven dat het spektakel op het podium maakt dat je blijft kijken maar na een paar nummers en het vermoeden dat ze telkens hetzelfde nummer speelden, afgehaakt. Bovendien suizen mijn oren van het stijgende volume uit de boxen.

Hoogste tijd om even wat te eten en ook dáár is het weer gezellig. Dit jaar op het menu ook de Knoepert, geïnspireerd door de New Kids. En zoals te verwachten vond deze gretig aftrek onder de Brabantse bezoekers.  Het is inmiddels al goed druk en ook het MAT-team (Monsters Animatie Team) heeft het dit jaar weer druk met ludieke acties.

[singlepic id=8264 w=320 h=240 float=left]Inmiddels heeft Banane Metallik plaats gemaakt voor de uit Amerika afkomstige band Texas Hippie Coalition. In zwart en leder gehulde mannen vullen het podium en cowboyhoeden verraden hun afkomst. En hoewel vele vooroordelen zullen klinken over de forse, markant uitziende zanger kan er niets gezegd worden over de kwaliteit van deze muziek.. Stevige gitaarpartijen, een goede zangstem. Hier en daar kan de vergelijking gemaakt worden met het eigenzinnige geluid van Godsmack. Een aangename verrassing! Die hopen we nog eens terug te zien.

[singlepic id=8212 w=320 h=240 float=right]Het echte feest vindt plaats tijdens het energieke optreden van Dog Eat Dog. Hardcore/hiphop van de bovenste plank. Er wordt gesprongen, shirts gaan uit, een pit ontstaat vooraan bij het podium. Er wordt gestagedived, gepogood en genoten. Dit is oldskool genieten voor een groot deel van de bezoekers. Dog Eat Dog laat horen dat ze al een tijd meedraaien maar nog lang niet klaar zijn! De avond wordt afgesloten door de Rammstein coverband Stahlzeit. Dat ze als Rammstein klinken, valt niet te ontkennen. Ze lijken er zelfs op en de vuurshow brengt een hoop spektakel met zich mee. Veel bezoekers genieten van deze band, die drie jaar geleden het festival ook afsloot. Een aantal bezoekers houdt het voor gezien en langzaam stromen er ook mensen richting de uitgang. Ze wagen zich weer de kou in met een tevreden blik op hun gezicht. Het was weer een mooie editie.

Monsters of Mariaheide bracht ons dit jaar een monsterlijk sterk programma met goede nieuwkomers en oude bekenden. Niet veel grote, bekende namen, maar wel kwalitatief van de hoogste plank. En veel nieuwe ontdekkingen. Nu is elk jaar weer een feestje op zich. Dus op naar volgend jaar…

[nggallery id=675]

[nggallery id=674]

[nggallery id=673]

[nggallery id=672]

[nggallery id=671]

[nggallery id=670]

[nggallery id=669]